Det har på mange områder vært et utrolig år for norsk klatring innenfor det store spennet sporten gir - fra Himalayas 8000-meterstopper til bratte steiner i Groruddalen. Vi lister opp de mest spektakulære prestasjonene fra året som gikk.
Geir Arne Bore følger norsk klatring tett med bloggen Drammensgranitt, og har oppsummert årets norske klatrere i et knippe forskjellige sjangre - og inkludert en ikke helt ukjent finne blant de norske klatrerne.
Det kan være mindre kjente prestasjoner som burde vært med på lista, og det er også et stort element av skjønn i slike vurderinger. Likevel er det åpenbart vanskelig å komme unna disse klatrerne og prestasjonene:
SUPERLAG: Kristin Harila og Tenjen Lama Sherpa, her på K2.
Med bestigningen av alle 14 toppene over 8000 meter i løpet av tre måneder og en dag var Kristin Harila og Tenjen Lama Sherpa de mest markante høyfjellsklatrerne i verden i 2023.
SNART I MÅL: Lama og Kristin etter bestigningen av Broad Peak i Karakoram.
Ingen har klatret alle 8000-meterne så raskt og det var nesten en halvering av tiden Nirmal Purja brukte da han for første gang klatret alle toppene på ett år i 2019. Det er ikke mindre imponerende at det skjedde året etter at hun klatret 12 av toppene på rekordtid, og ikke fikk gått de to siste på grunn av manglende visum til de to toppene som bestiges fra Kina.
Det er mange turer og topper hvor man konkurrerer om å ha raskeste tid, men å ta alle toppene over 8000 meter er nok en av de mest imponerende og utfordrende tidsrekordene fysisk, mentalt, på risiko og økonomisk.
Det har vært flere kritiske røster på stil, tilrettelegging, helikopterbruk osv. Mye av kritikken må rettes mot nåtidens kommersielt tilrettelagte ekspedisjoner til 8000 metere, og er ikke spesielt for Harila. Det er også interessant at de mest kritiske røstene kom da en norsk kvinne uten en lang Himalaya-CV utførte bragden og ikke tidligere raske bestigninger som da den tidligere spesialsoldaten Purja gjorde det på ett år, eller når nordmenn ellers har kjøpt seg inn på kommersielle og tilrettelagte ekspedisjoner i mer eller mindre samme stil. Det er også verd å merke seg at Harila og Tenjen utgjorde et lite team som reiste rundt, selv om de i stor grad brukte eksisterende infrastruktur fra ulike ekspedisjonsselskap.
Kristin Harila sikret seg verdensrekorden ved å klatre alle verdens fjorten 8000-meters fjelltopper på tre måneder. Her får du full oversikt over alle fjellene hun har besteget.
Dette er også det mest markante norske klatreprosjektet på 8000-meter topper noensinne, og det første som har blitt lagt ordentlig merke til siden Everest-ekspedisjonen i 1985 lyktes med å sette flere deltakere på toppen enn tidligere ekspedisjoner. Det er derimot ikke fornuftig å sette denne typen ekspedisjoner opp mot de to harde førstebestigningene i Trango-massivet og de tidlige og tøffe førstebestigningene av Tirich Mir-toppene, som har preget norsk Himalaya-historie til nå.
Andre kandidater: Vibeke Andrea Sefland har vært på to nye topper over 8000 meter i våren 2023 med Annapurna og Kanchenjunga. Hun har dermed vært på fem topper over 8000 meter, like mange som Jon Gangdal.
Årets sportsklatrer: Leo Ketil Bøe
Leo Bøe på ruta Travers de la Emniend (8c+) i Spania.
Leo klatret syv ruter på grad 9a og 9a+ fra nyttår til sensommer i Spania og i Flatanger, samt en haug med 8c og flere 8c+. I desember i 2023 ledet han ytterligere tre ruter gradert 8c+ i Spania. Det er en bestigningsliste ingen norske er i nærheten av å matche i 2023, og historisk er det kanskje bare Magnus Midtbø som har gått like mye hardt på et år.
For ett år siden kunne ikke Leo Bøe (20) ta én pull-up for egen maskin. Et halvår senere vant han NM overlegent og gikk 8c på fjerde forsøk.
Selv om det er et par grader under det absolutte toppnivået internasjonalt, og både Midtbø og Sindre Sæther har klatret hardere, så er det også et svært høyt internasjonalt høyt nivå og han er på 8. plass på rankingen til 8a.nu av flest harde bestigninger det siste året.
Andre kandidater:Andrine Skilbrei og Tina Johnsen Hafsaas har begge ledet ruter gradert 8c+, som andre og tredje norske kvinne etter Hannah Midtbø gjorde det for ti år siden.
GODE GENER: Pappa Thomas Vekve (ja, han til venstre) førstebesteg Kunne vært verre (8c eller 9+) som 47-åring i 2019. I august 2023 fikk ruta sin femte bestigning av sønnen Ola (15).
I AKSJON: Kunne vært verre går i sektoren baksida Høyre i Ravnfloget ved Molde. Her er Ola Vekve på vei opp ruta.
Årets tradklatrer: Mari Augusta Salvesen
Mari Salvesen holder mildt sagt koken i bratte risslinjer og enorme vegger.
Mari Salvesen avsluttet 2023 med en sjelden repetisjon av Black Mamba, en overhengende off-width og rissrute i Canyonlands nasjonalpark i Utah i USA.
Ruta er gradert 8c av førstebestiger (og partner) Pete Whittaker i 2019 og bekreftet av de andre som har gått ruta, men Mari tror 8b+ kan være mer dekkende målt mot andre ruter hun har gått. Hun har også repetert ruter opp til 9-/9 i Profilveggen i Jøssingfjord, og gått andre harde ruter i sørvest i USA på tampen av 2023 (og rett før 2023 startet fikk hun ogsåførstebesteget grad 9 på Sotra på egne sikringer). Hun omtales av klatremedier som en av verdens beste kvinnelige rissklatrere.
Han førstebesteg den eneste nye 8B+ ruta jeg tror ble gått i Norge i år, Mild abuse of terminology, på Tokerud i Oslo. Han har også gått Bookclum en 8B+ i Rocklands i Sør-Afrika. Så mens Thilo Schröter har stått for de beste prestasjonene de siste årene med flere 8C-buldre, så ser det ut til at Jon Pål «hamret» inn den hardeste nye norske bestigningen med sin nye rute på Tokerud i Groruddalen.
Utfordrer: Thilo Schröter har i nesten alle de siste årene vært den mest markante buldreren i Norge, og har også i 2023 klatret hardt med grad 8b+ med sin repetisjon av Mild abuse of terminology. Men av kjente bestigninger har det ikke vært så mange flere harde buldre på 8B+ og 8C som tidligere år, og som har gjort ham til en av de gode utendørssbuldrene i verden – rett under toppnivået til de aller beste.
Årets konkurranseklatrere: Dina Eivik og Isak Ripman
Dina Eivik ble verdensmester i fjor.
Dina Eivik og Isak Ripman vant hvert sitt VM-gull i hver sin paraklatreklasse. Dina vinner også en verdenscup, mens Isak tar 3. plass, så kanskje Dina er et ørlite steg foran i vurderingen. I en sesong hvor resultatene fra landslagsklatrerne i led og buldring har vært litt på det jevne, og hvor skader har satt ut de fremste juniorutøverne i år, så er det paraklatrelandslaget som er Norges stolthet innen konkurranseklatring.
Norge er blitt en av de beste nasjonene i verden i denne grenen innen konkurranseklatring. For i tillegg til de to gullvinnerne tar Sebastian Menze og Casper Rønning også hver sin pallplass i sine paraklasser i en av verdenscupene, og Sebastian fra Bergen perser med å lede grad 8 utendørs i Bergen med fotprotese, som en indikasjon på nivået.
Årets storveggsklatrer: Tuva Stavø
HOS PRESTEN: Tuva Stavø har hatt en effektiv sommer. Her fra en «kosetur» på Korstoget på Presten i Lofoten.
VANSKELIG OG LITT FARLIG: Henning Eidsheim følger på cruxlengden på Luft, vind og ingenting i vestveggen på Store Skagastølstind i Jotunheimen.
Tuva har gått flere åtter-ruter i fjellet enn andre i sommer, og stort sett i første forsøk, blant annet Atlantis på Blåmannens nordvegg i Tromsø, samt direkteversjonen av Luft, vind, ingenting på Store Skagastølstind. Hun gikk også tre av fire åtter-taulengder på Freya i Lofoten på blikk, og har ledet grad 9- på egne sikringer. Så i et år uten de helt store nye bestigningene i øvre del av storveggs-skalaen er det den tidligere konkurranseklatreren som markerer seg mest med solide repetisjoner onsight i storvegger.
En av Norges største og beste storvegger for hard friklatring har fått enda en rute på åttertallet. Forrige helg gikk Jan Eivind Danielsen og Jon Egil Auestad ruta Silverback (8) på Kjerag, en mer eller mindre selvstendig linje sentralt på den tusen meter høye veggen.
Isklatring og miksklatring: Juho Knuuttila
Juho Knuuttila er eneste utlending på lista vår - men det er fortjent. Den finske alpinklatreren har ei førstebestigningsliste fra Norge få kan matche.
Juho først i tauet på ruta Arctic Circus.
Juho er finsk og har bodd i Narvik en stund før han flyttet til Tromsø nå. Han er nok den som har gått flest harde førstebestigninger og repetisjoner av is- og miksruter i Norge i år. Men dette er en vanskelig øvelse, både å klatre og å sette prestasjoner opp mot hverandre. Forhold varierer stort fra år til år, og det er ikke alle gode isklatrere og alpinister som er like gode til å melde fra om sine bestigninger.
Men Juho har hatt en imponerende driv i 2023, med blant annet tre svært førstebestigninger opp til grad M7 og M6 på Rånkneipen litt sørvest for Narvik: Arctic Cirkcus, med Alexander Nordwall, Polar Vortex tausoloert, og Northern Twilights med Joda Dolmans k. Han førstebesteg «Et flygende besøk» med grad M7, WI4 og fire taulengder i Sørdalen i desember, og har også repetert noen av vanskeligste linjene i dette tøffe isklatreområdet for et år siden. Han repeterte også Storfossen ved Kåfjord i Troms og andre solide linjer i området før jul.
Enten du skal klatre innendørs, utendørs, sommer eller vinter, må du ha en god klatresele. Vi har testet en rekke klatreseler til både herre og dame, og her får du vite hvordan du velger riktig klatresele.
Alpinklatring foregår på fjell, snø og is. Her kan du lese reportasjer om alpinklatring i inn- og utland.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.