Tina Hafsaas skulle vært i Frankrike på klatresamling denne påsken, men det har koronaviruset satt en effektiv stopper for. Hva skal landets beste klatrere fylle påskeferien med da?
SKULLE VÆRT HER: Tina på ruta L’ami de tout le monde i Ceuse, Frankrike – hvor hun skulle tilbragt påsken. Foto: Privat
Lesetid: 3 minutter
Tina satser på å få klatret denne påsken, så lenge hun slipper å bryte med myndighetenes anbefalinger.
– Hva skal du denne påska?
– Påsken ble annerledes enn først planlagt. Jeg skulle vært i Ceuse, Frankrike sammen med de unge og lovende i Kolsås Klatreklubb. Turen ble avlyst på grunn av omstendighetene, men jeg håper vi får gjennomført ved en senere anledning. Ceuse er muligens den beste klippen for sportsklatring i verden, og jeg hadde gledet meg til å introdusere utøverne jeg trener for klatringen der og selvfølgelig klatre selv.
– Hvordan skiller årets påske seg fra «vanlige» påsker for deg?
– Det er lenge siden jeg byttet ut familietradisjoner med klatring, og en vanlig påske for meg er som regel på klatretur eller treningssamling. Så lenge vi får lov av myndighetene til å være utendørs blir det fortsatt en klatrepåske for meg.
– Hvordan påvirker koronakrisen livet ditt?
– Det er en utfordring for meg som alle andre. Som idrettsutøver har jeg ikke fast arbeid og står i disse dager helt uten inntekt, og alt av prosjekter i nærmeste fremtid er avlyst, så rent økonomisk er det vanskelig. Bortsett fra det er ikke hverdagen stort annerledes. Jeg tilbringer mer tid hjemme i sofaen enn jeg liker, men jeg klatrer og trener så godt jeg kan. Nå som klatresenterne er stengt må jeg tenke alternativt og jeg klatrer mye utendørs. Jeg er ikke i nærheten av å trene som normalt, men jeg gjør det jeg kan for å holde kroppen ved like.
Etter at jeg avsluttet fjorårets konkurransesesong bestemte jeg meg for å bruke dette året som et treningsår med fokus på utvikling, og med kun et fåtall konkurranser. EM var en av dem. Men så skadet jeg en finger i starten av treningsperioden og skjønte raskt at EM røk på grunn av det, og EM skulle vært klatret i mars. En uke før mesterskapet ble konkurransen flyttet til juni på grunn av covid-19, og jeg ser det som lite sannsynlig at det gjennomføres som planlagt da. Akkurat nå ser det ut som at hele konkurransesesongen blir avlyst. Jeg er glad jeg har et større fokus for året og slipper å bekymre meg for sesongstart og hvordan gjøre konkurranseforberedelsene uten et klatreanlegg, det virker veldig vanskelig. Mitt hovedfokus i år er utvikling, og selv om året blir annerledes enn først planlagt, forblir fokuset det samme.
– Hva tenker du om klatring nå - er det noe klatrere ikke bør gjøre nå, men som de vanligvis kanskje ville gjort?
– Så lenge myndighetene gir oss friheten til å være utendørs ser jeg ingen problemer med å klatre, så sant man tar de forhåndsreglene man bør og alltid følger myndighetenes siste anbefalinger.
– Har du et godt tips til klatrere som sitter hjemme og kjeder seg og trenger noe å gjøre?
– Jeg skal ærlig innrømme at hjemmetrening ikke er helt min kopp te. Jeg liker mye bedre å dra et sted for å trene, men i disse dager har jeg ikke stort annet valg. Mitt beste tips er å planlegge en økt og begynne rolig, og etter hvert er man godt i gang. For å gjøre det morsommere anbefaler jeg å teste ut nye øvelser, og gjerne teste de flere enn en gang før du avgjør om det er en god eller dårlig øvelse.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.