Gå ikke glipp av denne godbiten. Mister Stone Monkey himself, Johnny Dawes kommer til Norge og Oslo i september. Med nyutgitt selvbiografi og velutprøvd bevegelsesrepertoar er det ingen grunn til å gå glipp av denne muligheten.
Dawes trenger kanskje ingen nærmere presentasjon for litt eldre klatrere, men det kan likevel være på sin plass å minne om mannens bakgrunn. Vi sakser fra vår tidligere omtale av selvbiografien, «Full of Myself», som kom ut i fjor høst:
Dawes er en legende i moderne klatring. Som en av pionerene i britisk klatring på 1980-tallet, og ikke minst med et ekstraordinært talent for bevegelse på stein, pushet han standardene for hva som var mulig, både fysisk og psykisk. Sammen med andre i Sheffield og omegn, som Jerry Moffat, Ben Moon og John Dunne, ledet han an i et klatremiljø som på det tidspunktet var et av verdens fremste.
Men der profiler som Moffat og Moon konsentrerte seg om hardtrening for sportsklatring og buldring på toppnivå (f.eks. etablerte Ben Moon verdens første 8c+, Hubble på klippen Raven Tor i Peak District i 1990), var klatringen for Dawes en aktivitet hvor de fysiske bevegelsene ble gitt et mer åndelig og nærmest kunstnerisk innhold, og han fokuserte i hovedsak på naturlig sikrede ruter hvorav flere er (livs)farlig tynt sikret. Slik etablerte han både den første E8 og E9-ruta etter det britiske graderingssystemet – svært vanskelig klatring hvor sikringene er så få og så dårlige at fall i beste fall betyr alvorlig skade.
Av mange klassikere etablert av Dawes og som fremdeles er testpiecer for de beste av dagens klatrere kan nevnes Gaia (1986, E8 6c), End of the Affair (1986, E8 6c) og Indian Face (1986, E9 6c), alle høyrisikoforetak som innebærer klatring på øvre del også av sportsklatreskalaen (6c-graden på disse rutene må ikke forveksles med den mer moderate franske grad 6c).
Nå er han altså straks på vei til Oslo, og 17. og 18. september kan du både se, høre og lære av Johnny Dawes. Først på Klatreverket, hvor han holder workshopen How and when to move: The heart of technique/coordination i to grupper mandag 17. (17.30-19.30 og 20.00-22.00). Dette koster 300,- kroner (NB! få plasser!).
Tirsdag 18. blir det bilder og gode historier fra de harde 1980- og 90-åra, fra klokka 18.00 på Chillout på Grünerløkka. Pris for foredraget er 150,-
Begge arrangementene krever bindende påmelding til arrangøren, Oslo Klatreklubb, epost osloklatreklubb@gmail.com. Betaling ved oppmøte begge steder.