Kaisa Markhus er blant de nominerte til Jenteprisen som deles ut av bistandsorganisasjonen Plan International. Bakgrunnen er Markhus´ innsats for klatring for unge kvinner i Afghanistan.
KJEMPER FOR KVINNER I AFGHANISTAN: Kaisa Markhus bruker klatring for å fremme kvinners rettigheter i Afghanistan. Derfor er hun nominert til Plan Internationals jentepris 2020. Foto: Ascend Athletics
Lesetid: 3 minutter
Jenteprisen deles ut hvert år på FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Prisen går til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og/eller diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden.
Kaisa Markhus er klatreinstruktør, og jobber for Ascend Athletics, som arbeider for unge jenter i Afghanistan, med sport og fjellturer blant hjelpemidlene. Målet er å oppmuntre jentene til å bli gryende ledere og sterke forbilder. Blant annet gjennom klatring.
– Jeg har alltid ønsket å bidra til forandring og rettferdighet i verden. Siden barn og ungdom skal styre verden i framtiden, syns jeg det var fint å jobbe med utdanning. I Norge har jeg vært med å arrangere jentesamlinger og jentegrupper innen klatring, og jeg så hvordan mange jenter slapper mer av og er seg selv når fokus er å møte andre likesinnede jenter. For noen år siden var jeg i en landsby i Afghanistan uten mange inntektskilder annet enn å huse turister. Vi bodde hos en familie med unge døtre, som var nysgjerrige på klatreutstyret vårt. Jeg tenkte det ville være en perfekt anledning for de som bodde der midt mellom fjellene å lære litt om klatring. Etterhvert kan de ha det som inntekt, fremfor kun å ha som fremtidsmål å skulle gifte seg, forteller Markhus.
Hun er ikke i tvil om at trening - med stort innslag av klatring – kan få stor betydning for kvinner i Afghanistan.
– Afghanistan er blant landene som kommer dårligst når det kommer til kvinners rettigheter, overgrep, sikkerhet og utdanning. For de som går på skole er temaet kropp og helse fraværende. Som idrettslærer vet jeg hvor viktig det er også for den psykiske helsa å ha god fysisk helse. Her har i tillegg omtrent alle jentene jeg har møtt, opplevd mindre eller større traumer, og de har få muligheter til å få hjelp. Ved å bestige høye fjelltopper viser vi at jenter er like sterke, om ikke sterkere enn mange gutter. Et sterk kropp bygger et sterkt selvbilde. Når vi er i fjellene kan jentene slappe av; de smiler, ler og senker skuldrene. De vet at de er blant likesinnede, og uten konstant oppsyn av familie og naboer som følger med på hva de gjør og om de oppfører seg respektabelt. I storbyen Kabul gjør også jentene en viktig jobb; de gir tilbake til samfunnet gjennom å jobbe frivillig én dag i uka. De reiser til skoler og holder kurs om helse eller ernæring, og arrangerer aktiviteter. De er gode forbilder for unge jenter og gutter, sier Markhus.
Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber for barns rettigheter, med ekstra fokus på jenter. Juryen jobber nå med å finne en vinner, som altså kan bli en klatrer.
– Jeg hadde ikke hørt om Jenteprisen, men tenkte raskt at det er fantastisk at Plan setter fokus på alt det viktige arbeidet som gjøres for jenter, også utenfor sin egen organisasjon. Det gjør meg veldig ydmyk at noen har nominert meg for arbeidet med og for klatrende kvinner i Afghanistan, sier Kaisa Markhus.
Jenteprisen
Hvert år deler Plan International ut Jenteprisen. Jenteprisen deles ut på FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Prisen går til en person, organisasjon eller bedrift i Norge som har gjort en ekstra innsats for å stoppe vold, overgrep og/eller diskriminering av jenter – enten i Norge eller ute i verden.
Plan International er en global bistandsorganisasjon som jobber på grasrota for barns rettigheter. Der barn ikke har det bra, har ofte jenter det verst. Derfor har organisasjonen særlig søkelys på jenter.
Plan driver utviklingsarbeid i mer enn 50 land og samler inn penger i mer enn 20 land. Plan er religiøst uavhengig og partipolitisk nøytral, og har jobbet for barn siden 1937.
Tidligere vinnere av Jenteprisen:
2019: Papillon, møteplass for flerkulturelle jenter og kvinner i Bergen
2018: Mia Landsem, datadetektiv som kjemper mot ulovlig deling av private bilder
2017: JURK, Juridisk rådgivning for kvinner
2016: Andrea Voll Voldum, sto frem med sin personlige historie i Hemsedal-saken
2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper
2014: Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer
2013: Fakhra Salimi, grunnlegger av Mira-senteret
2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnslemlestelse
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.