Mari Salvesen er i gang med korona-krisens fjerde fase for sin egen del; vektløfting. Etter å ha kjørt 14 timer for en rappell, vært apatisk med Netflix og unngått diabetes type to.
RAPPELL-PROSJEKT: Når du kjører totalt fjorten timer mutters aleine i bil for å rappellere en gang, da er det lov å bli litt frustrert. Dette er Mari Salvesen i sin trede koronakrise-fase. Nå er hun i gang med den fjerde. Foto: Mari Salvesen
Lesetid: 3 minutter
I likhet med Tina Hafsaas måtte også Mari Salvesen kutte ut påskens utenlandstur, men uten at hun ser så veldig svart på påsken av den grunn.
– Hva skal du denne påska Mari?
– I hovedsak drikke vin med pappa, pumpe jern og spille instrumenter jeg ikke kan. Også har jeg endelig god grunn til å henge i ensomheten på noen tunge, lokale linjer jeg har pusset fram, men ikke har orket å ta skikkelig tak i tidligere. Garantert smittefrie, og kanskje spikka pine umulig for en av mitt kaliber. Men artig lell. Etter å ha tilbragt fjorårets påske aleine på et prosjekt, bestilte jeg tur til Fontainebleau med kjæresten i år, helt bevisst for å unngå å blir for fokusert og isolere meg igjen. Så dette viruset var jo litt ironisk.
– Hvordan skiller årets påske seg fra «vanlige» påsker for deg?
– Påsken er primærsesong for alt som er gøy. Ski i Hurrungane, buldring i Rogaland eller påskesmell i Bohuslän er mine favorittpåskesysler. Men sett bort i fra at jeg ikke får reist noe sted, skiller ikke denne påsken seg så voldsomt ut. Når jeg er i hjemme i Bergen er jeg som regel ute aleine og klatrer uansett, så jeg bare fortsetter som før. Det kan være noe positivt også, kanskje jeg under tvang kan klare å omfavne det lokale i større grad.
– Hvordan påvirker koronakrisen livet ditt?
– Jeg er permittert, har leid ut leiligheten min til en tysker i noen måneder, flyttet hjem til mamma og pappa, og savner kjæresten som sitter fanget i England. Påsken er min fjerde uke uten normale rutiner, og jeg har gjennomgått noen ulike faser. I starten bygde jeg febrilsk en klatrevegg på loftet i garasjen samtidig som jeg prosjekterte hardt ute. Klassisk forsøk på å fylle noen manglende behov, som med tjukkasen og søtsaker, men istedenfor å få diabetes 2 fikk jeg vonde fingre. Det førte meg videre til fase to, som bestod av apati og Netflix. I fase tre sprakk jeg totalt, satte meg i bilen og kjørte i sju timer, bare for å rappellere ned et prosjekt aleine, få dårlig samvittighet, og kjøre sju timer hjem igjen til eget fylke. Denne uken har jeg begynt med vektløfting. Så får vi se hvordan det går.
– Hva tenker du om klatring nå - er det noe klatrere ikke bør gjøre nå, men som de vanligvis kanskje ville gjort?
– Som medlem i NARG støtter jeg oppfordringen om å ikke sette av sted på ambisiøse prosjekter nå. Når det gjelder distansering ser jeg at klatrere har ulike tolkninger av rådene som blir gitt, men jeg tror alle handler i beste mening. Man kan være litt bevisst hvilke signaler man sender ut i sosiale medier, som i verste fall kan misforstås og undergrave myndighetenes råd. Det kan nok være en fordel å få seg noen gode treningsrutiner hjemme, for den kvantitative trimmen er det ikke etter anbefalingene forsvarlig å foreta seg på cragget nå.
– Har du et godt tips til klatrere som sitter hjemme og kjeder seg og trenger noe å gjøre?
– Få gjennomført trimmen. Hvis du ikke er vant til å trene hjemme aleine, last ned Crimpd-appen eller etterlign teite øvelser i en YouTube video. Og godta at det kanskje ikke blir så god kvalitet på øktene i starten, for du kommer inn i en rutine etterhvert. Også dreier jo ikke alt seg om klatring. Omfavn meningsløse ideer, og gjennomfør små prosjekter, selv om de er tilsynelatende unyttige. Det er en frihet å fokusere på noe, etter min mening.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.