Han stå bak guidefirmaet 500fjell og har til nå har vært til topps på 1772 topper rundt om i verden. Sondre Kvambekk på 28 år har en imponerende merittliste å vise til.
PÅ TOPPEN: Sondre byr på en såkalt «fjellsie» fra toppen av Storen. Foto: Selfie
Lesetid: 5 minutter
Sondre Kvambekk
Yngste på alle 2000-meterstoppene i Norge (376 topper) som 19-åring
Har besteget høyeste punkt i alle 430 norske kommuner
Den eneste til å ha besteget alle 2000-meterstoppene i Hurrungane på under ett døgn, nærmere bestemt 19 timer og 3 minutter.
Raskeste til å ha gjennomført skituren Høgruta Jotunheimen, med 14 timer og 37minutter.
Har besteget alle 2000-meterstoppene i Breheimen nasjonalpark på under et døgn; 21 timer og 10 minutter.
Har totalt besteget 1772 fjelltopper rundt omkring i verden.
Det er ingen beskjeden liste med meritter 500fjell-Sondre har å vise til og det er naturlig å lure på hva det var som startet denne reisen.
– Jeg er 28 år, oppvokst i Asker, men bor for tiden i Sogndal. Har vært så heldig å vokse opp i en familie som alltid har vært friluftsinteressert. De fleste feriene i barndommen ble gjerne tilbragt på hytta i Stryn eller på Blefjell, og det er nok her jeg har fått den grunnleggende kjærligheten til fjellet.
Allerede da han var fire år gammel stod han på en kolle på Blefjell og sa; «når jeg blir stor skal jeg gå på alle fjellene jeg ser der». Tur har vært en viktig del av Sondres oppvekst og han forteller at han aldri ble tvunget med ut på tur, men at han alltid har funnet stor glede i å være ute.
– Det har aldri vært noe tvang, så nysgjerrigheten min har fått utfolde seg veldig mye ute i det fri. Jeg ble tildelt en stor grad av medansvar, blant annet var det jeg som fikk kartmappa og skulle bestemme hvor vi skulle gå. Autonomi tror jeg derfor er en viktig nøkkel for at barn skal være motiverte for å dra på tur.
En turglad familie og en aktiv barndom er et godt utgangspunkt. Men, da Sondre ble 10 år gammel begynte han å sette seg mål. Programmet Excel og nabobikkja Boxi er stikkordene, og starten på det som skulle bli en lang og imponerende liste begynner.
– Da jeg var 10 år hadde vi dataundervisning om programmet Ecxel på skolen. Jeg kom på idéen om å lage min egen fjelliste. Egentlig var den største motivasjonen min å lage fjelliste for nabobikkja Boxi som jeg var mye på tur med. Det å se at fjellista til Boxi sakte, men sikkert vokste var veldig motiverende og gøy! I de senere årene har det ballet på seg med mye toppsamling og turer for egen del, og etter hvert har turinteressen blitt mer enn bare en hobby, men også et levebrød i jobben som fjellfører sommer og vinter.
Konseptet 500fjell har mange fått med seg. Det begynte som Sondre sin turblogg i 2007 og inneholder turrapporter med tekst, bilder og kart fra alle turene han har gjennomført. – 500fjell er navnet på fjellføringsfirmaet jeg er daglig leder for, og i tillegg er det navnet på turbloggen 500fjell.no. Selve navnet oppstod vel da jeg skulle opprette et brukernavn på en nettside som heter Fjellforum.no for mange år siden. Jeg var vel kanskje 16 år gammel og hadde nettopp rundet 500 bestigninger på fjellista i Excel. I senere tid har 500fjell vokst til mer enn bare et brukernavn på nettet.
«Allerede da jeg var fire år gammel stod jeg på en kolle på Blefjell og sa; "når jeg blir stor skal jeg gå på alle fjellene jeg ser der».
Ved siden av å være mye på tur og stadig legge til topper, turer og rekorder på listen, og jobbe som fjellfører, satser han på formell fjellutdannelse. Om alt går som planlagt vil han være ferdig kvalifisert Tindevegleder høsten 2020.
– Til daglig er jeg under kvalifisering hos Nortind for å kunne bli internasjonalt sertifisert Tindevegleder, og ved siden av dette jobber jeg fulltid som fjellfører. På vinteren går det stort sett i skiføring og skredkurs, og på sommeren mye klatrekurs og klatreføring. Jeg synes det er helt topp, og jeg føler meg privilegert som får lov til å ha naturen som kontor i dagliglivet. Å formidle og dele kunnskap og turglede med andre mennesker synes jeg har en veldig stor verdi. Det har vært en fin prosess der jeg har lært mye om meg selv og min rolle som fjellfører. I tillegg er jeg blitt kjent med mange flinke mennesker som jeg er så heldig å ha som kolleger.
«Å formidle og dele kunnskap og turglede med andre mennesker synes jeg har en veldig stor verdi.»
Sondre er altså den eneste til å ha besteget alle 2000-meterstoppene i Hurrungane på under et døgn. Han har den raskeste tiden på skituren Høgruta i Jotunheimen med 14 timer og 37 minutter, og har besteget alle 2000-meterstoppene i Breheimen nasjonalpark på under ett døgn – tør vi spørre hva det neste blir?
– Hehe, tja, det kommer nok helt sikkert nye og spennende prosjekter, så det er bare å følge med på 500fjell på Instagram og Facebook. I fjor gjennomførte jeg Høgruta Jotunheimen på rekordtid, så vi får se hvor lenge den tiden får stå i fred. Prosessen med å planlegge og gjennomføre slike langturer synes jeg er veldig artig siden det er en stor kontrast til det friluftslivet jeg bedriver til daglig. 80% av tida jeg er ute er rolige langturer på ski eller til fots, og resten er nok i høyere tempo. Friluftslivsglede for meg er variasjon, alt fra ei bålnatt under stjernehimmelen til en løpetur på en luftig ryggtravers i Hurrungane.
OPP: Sondre vil til topps på enda flere fjell. Her er han på Råna på Sunnmøre. Foto: Christian Nesset
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.