Det er ikke så vanlig at DWS-ruter blir etablert rundt omkring i Norge, og nå har Thilo Schröter gitt enda en grunn til å dra til Flatanger som ikke innebærer klatring på Hanshelleren.
8c DWS: Thilo Schröter har gått denne fantastiske fine linja i Flatanger. Foto: Marco Zanone
Lesetid: 3 minutter
Thilo Schröter og Tina Johnsen Hafsaas har vært fire uker i Flatanger for å spille inn en film om klatring i Flatanger og Fosen-halvøya.
I anledning filminga hadde de funnet en mulig Deep Water Solo (DWS) rute, og Thilo gikk den i løpet av kort tid og graderte den til 8c.
– Det er viktig for meg å poengtere at dette er en sinnssyk fet linje, mer enn at det er en 8c. Klatremessig er dette ikke en stor prestasjon, men det er dødskult at linja får så mye oppmerksomhet, sier Thilo.
Thilo er en av de sterkeste klatrerne og buldrerne i Norge, og kan skilte med 9a-bestigning og flere 8B og 8B+ buldere samt en 8C bulder. Han har tidligere konkurrert på landslaget i en årrekke.
– Hvordan fant du linja, og hvor er den?
– Det er to lokale klatrere som driver et firma som heter Flatanger Adventures, og de hadde lagt ut et bilde på instagram av veggen. Jeg spurte hvor den var, og så dro vi ut og kikka.
– Den er på Hestøya utenfor Flatanger, og det tar 5 minutter med båt å komme seg ut fra Vik, som er tre minutter å gå fra Klatrekåken. Veggen er 12 meter høy og nordvendt, sier Thilo.
– Det var en veldig god standplass på toppen. Derifra firte jeg meg ned og pendlet inn kamkiler for å holde meg inntil veggen. Det var egentlig bare den vertikale topplata som trengte å renses for mose og lav, men jeg kom meg hele veien ned på denne måten for å teste de hardeste flyttene som er å finne helt på starten.
Thilo poengterer at ruta er veldig avhengig av høyvann (flo):
– Når det er høyvann så er vannstanden på 5-6 meter, og på lavvann (fjære) er den på 3-4 meter. Vi anslo at det kun var helt trygt å prøve ruta fra 1 time før til 1 time etter makspunktet. Høyvannet er også kritisk for å rekke opp til takene jeg startet på. Da vi var der var toppunktene rundt midnatt og 12 midt på dagen, sier Thilo.
Han forteller om en magisk opplevelse:
– Selv om veggen er helt nordvendt så fikk veggen sol på seg når vi var der første gangen rundt 23.30. Veggen badet i sola og var helt oransje, det var bare helt magisk!
– Men jeg gikk ruta kl 12 to dager senere, sier Thilo.
Han forteller om at det er ikke så mange DWS-ruter i Norge, men at det er heller ikke noen stor kultur for DWS i verden:
– Mallorca er det eneste skikkelige DWS-mekkaet jeg har hørt om, ellers er det stort sett bare et par ruter her og der rundt omkring. Å finne et DWS-crag med mange ruter hører til sjeldenheten, men at det er mange mindre uoppdagede sjøklipper langs norskekysten som har linjer som denne er helt sikkert.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.