Rundt midnatt mellom den 3. og den 4. august 2017 sto Oskar Mork på toppen av Stetinden etter en fin tur opp Sydpilaren. Det var et stort øyeblikk for 81-åringen og for oss som fikk gleden og æren av å være i sammen med han på denne turen.
Eresfjord: Oskar på toppen av klatreruta «Giro d’Italia» i 2017. Foto: Iver Gjelstenli
Lesetid: 3 minutter
Vi starta klokka 9 om morgenen, og var nede igjen ved fjorden klokka 7 neste morgen. 22 lykkelige timer sammen med klatreveteranen som svarte slik når han ble spurt om hvorfor han brukte mer enn 60 år av sitt liv til å drive med klatring: «Fordi det er artig!» Men nå har Oskar kveilet opp tauet for siste gang. Han døde 11. april 2019.
Oskar Mork var 22 år da han i 1957 begynte sitt klatreliv med en tur på Kvandalstinden og Torshammeren. Han var sammen med to andre veteraner fra klatremiljøet i Molde, Bjarne Ugelvik og Gerhard Hestad. Da han 62 år seinere sto på toppen av Stetinden, var han fremdeles en aktiv klatrer med en konstant sult på nye opplevelser. Tidligere samme år hadde han vært på klatretur i Marokko, og seinere på året var han med til Costa Blanca for et par uker med klippeklatring i vintersola. Det hører også med til bildet at Oskar var en av initiativtakerne og en aktiv deltaker i veterangruppa i Moldeveggen helt til det siste.
Oskars dagbøker forteller om år etter år med stor klatreaktivitet på Romsdalshornet, Vengetindene, Kvanndalstinden, Bispen, Kongen, Trolltindene, Julsundet, Skarsettinden, Jurtippen, Sunnmøre, Innerdalen, Jotunheimen og i utlandet. Dette er et lite utvalg blant mange høydepunkt i Oskar Morks klatrekarriere. Ny rute i østveggen på Store Vengetinden med Odd Roar Nesje i 1959. Samme år gjorde de to kameratene førstebestigning av Hårstadnebba fra Litledalen. 1960 ble et stort år i Oskars klatrekarriere. Ny rute på Slingsbys topp i Molladalen, med Bjarne Ugelvik, første vinterbestigning av Vesteggen på Kvanndalstinden og Torshammeren, med Alf Bækkelund. Første vinterbestigning av Centraltinden, Vesle Skagastølstinden og Heftyes Renne på Store Skagastølstinden med Arne Randers Heen og Bjarne Ugelvik. Dette året åpnet han også Ravnflogruta i Julsundet sammen med Odd Roar Nesje. I 1962 var han igjen på vinterklatring i Hurrungane: Første vinterbestigning av Store Austabottinden, med Arne Randers Heen, Bjarne Ugelvik og Thor-Johan Kleppen. Dette året ble han også medlem i Norsk Tindeklub, der han ble æresmedlem i 2018.
Slik kunne vi fortsette med små og store høydepunkt gjennom Oskars lange klatreliv. Han var først og fremst en klassisk fjellklatrer som jaktet mer på opplevelser sammen med gode venner enn på store bedrifter og nye ruter. Han var også med på å stifte Romsdal Tindegruppe i 1977. Mange vil huske han som en åpen, vennlig og inkluderende klatrer og fjellmann, som gjerne tok med seg nybegynnere på klatretur. Det er mange som vil minnes Oskar med glede og takknemlighet for dette!
For meg var han en mentor og en læremester. Jeg glemmer ikke Oskars vennlige stemme og passe stramme tau da jeg som fersk klatrer hadde angst og «symaskin» i beina på min første klatretur i Julsundet. Siden har det blitt mange taulengder og mange opplevelser sammen med mannen som klatret fordi det er artig. Takk for turen, Oskar!
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.