– Den er ca 25 meter, jevnt bratt med små tak. Det er skarpt og huden ble et skikkelig crux. Det er min første rute for graden, og den passer meg utgangspunktet veldig godt. Startbulderet krever noen skills og styrker som ikke passer meg noe særlig med en heftig avlåsning på veldig små tak, men resten passer meg midt i blinken med jevnt og pumpende på små tak med relativt gode hviler.
Les også
Her finner du innhold om klippeklatring i lavlandet. Artikler om både sportsklatring på bolter, mixed-ruter og tradklatring er samlet her.
Tina trente målrettet mot Pure Imagination i forkant av turen, og hun kjente jo godt til ruta fra tidligere turer. Hun hadde en tur i 2018 der målet var nettopp denne ruta, men det ble med kun èn tur i veggen før hun ble syk. Tina var tydelig på hva hun ville da hun landet på USAs østkyst denne høsten.
– Jeg trente stilmessig på det jeg kom til å møte med krimpete og pumpende sirkler. Jeg mikset mellom kortere og lenger sirkler på 45 graderen, og litt buldring også. Som regel buldring og korte sirkler dag én og lange sirkler dag to. Jeg prøvde også å komme meg ut for å begynne å bygge hud allerede før avreise, og da klatret jeg på Vestlandsfanden på Damtjern. Den har både små, skarpe grep og var en rute jeg var gira på å gå, så det passet perfekt. Det var gøy å gå den i en prosess med mye trening.
Da hun endelig fikk klippet ankeret hadde hun utsatt hjemreisen en uke for å få gode nok forhold på ruta, og å gro litt hud.
Les også
Thilo Schröter og Tina Hafsaas har forelsket seg i klatreparadiset Flatanger i Trøndelag. I den påkosta webserien «Unfolding Lines in Flatanger» får du se hvorfor. Se første episode her!
En annen utfordring, forteller Tina, var å være målrettet og fokusert nok.
– Første halvdel av turen klatret jeg på Pure Imagination første dag og andre ruter dagen etter, før jeg hadde hviledag. Etter hvert skjønte jeg at jeg måtte prioritere å få flest mulig gode runder på Pure, og begynte å hvile mer. Jeg trengte både fresh hud og krefter for å ha noe å melde. Det ble en vanskelig prosess, fordi jeg ville veldig gjerne klatre mer, også på andre ting, og jeg ble også bekymra for at jeg ble svakere av å klatre så lite. Jeg måtte stadig minne meg på at det var dette jeg ville med turen. Å se om jeg har det som kreves for å klatre på dette nivået.
Til sammen var Tina på tur i rundt seks uker, og hun har mistet oversikten over antall dager og forsøk på ruta. Forhold, hud, og taktikk er stikkord som går igjen når hun forteller om prosessen, og ikke minst, som en ekte idrettsutøver, minner hun oss om: det kan straffe seg å være impulsiv:
– Jeg prøvde å være smart med å holde igjen, men jeg gikk selvfølgelig på en smell og klatra for mye. Det kosta ganske dyrt, men der og da gir det jo alltid mening. Men en lærdom er at det kan straffe seg å være impulsiv. Stort sett hadde vi ganske bra vær, og den siste uka var det skikkelig gode forhold.
Les også
Den kanadiske outdoor-giganten Arc´teryx har signert sponsoravtale med to av de mest profilerte klatrerne i Norge; Tina Johnsen Hafsaas og Thilo Schröter .
Tina har lenge fokusert på konkurranser, men har nå bestemt seg for å ta en pause. En skade i hamstringen holder henne for mye tilbake forteller hun.
– Jeg har alltid hatt veldig lyst til å utforske potensialet mitt på stein, og jeg skal gjøre det nå fremover. Men jeg har fortsatt noe uoppgjort på konkurransearenaen, så vi får se når jeg er tilbake. Jeg har mange morsomme turer planlagt og prosjekter med Arc’teryx som jeg gleder meg til. Både Spania, Sør-Afrika og Norge står på planen. Jeg har selvfølgelig en liste med drømmeruter, og den skal jeg begynne å utforske. Med konkurranseklatring og forberedelsene det krever føler jeg at jeg aldri har hatt tid til å klatre hardt på stein - det krever også tid og (andre) forberedelser.
Om hun er helt ferdig med konkurranser?
– Vi får se hva tiden bringer, men jeg håper å kunne returnere til konkurransearenaen igjen. Jeg er i hvert fall gira på å prestere og jobbe for det, så får tiden vise hvilken arena det blir.
Les også
Test av klatresko til alle bruksområder: Buldresko, klatresko for dame, barn, erfaren klatrer og nybegynner. Det er en liten jungel å finne riktig klatresko til din fot, klatregrad og ikke minst lommeboka di. Her er guiden til de beste klatreskoene og seks nye tester av sko til fjellklatring.
Les også
Kalkposen eller kalkbøtta er helt nødvendig når du klatrer og buldrer. Les våre tester av kalkposer og finn beste kalkpose til klatring og buldring. Vi skriver guider om hvordan du skal velge riktig kalkpose og kalkbøtte, og kårer best i test.