Tindekveld med landets to store klatrelegender

En unik mulighet til å høre klatreguttas historie.

Sist oppdatert: 1. april 2016 kl 18.07
PIONEERER: På tindekvelden får du et unikt møte med disse fjellnestorene. F.v: Knut Støren, Nils Faalund og Ralph Høibakk. Foto: Kristoffer Kippernes.
PIONEERER: På tindekvelden får du et unikt møte med disse fjellnestorene. F.v: Knut Støren, Nils Faalund og Ralph Høibakk. Foto: Kristoffer Kippernes.
Lesetid: 6 minutter

Nils Faarlund

  • Født: 9. januar 1937

  • Yrke: Vegleder i friluftsliv og tindevegleder

  • Hovedinteresse: Vinne venner for fri natur

  • Utdannelse: Sivilingeniør fra NTH (nå NTNU) i Biokjemi/mikrobiologi

  • Begynte å klatre: 1958

  • Faarlunds bidrag til norsk friluftsliv er tuftet på hans helhetlige filosofi om naturverd og menneskeverd, grunnfestet i et liv levd i den norske fjellheimen. Hans store livsoppgave har vært å vise vegen til hvordan verdier kan levendegjøres i vår verden som ellers er preget av utnytting og forbruk.

Da jeg ringer fjellnestoren Nils Faarlund (79) står han på Klatreverket og venter tålmodig på sin venn, han også fjellnestor, Ralph Høibakk (79). Det kommer ikke på tale at Faarlund skal ty til innendørs klatring.

Dette er et godt bilde på de to - og forteller mye om kjemien publikum vil få et innblikk i under Tindekvelden 12. april. Både Faarlund og Høibakk er utdannet ingeniører - men mens Faarlund i 1966 bestemte seg for å forlate yrket som han mener ødelegger naturen, valgte Høibakk å kombinere de to; han fortsatte som ingeniør og besteg topper som Mount Everest og Tirich Mirs Østtopp.

Vil du bli bedre kjent med Nils Faarlund? Les UTE's portrett av ham her: Kampen og gleden

Det de to likevel har til felles er kjærligheten til klatringen - og det boken «Tindegruppa ved NTH – granittballett og bratt beregning» handler om: De første årene av Tindegruppa ved Norges tekniske høgskole i Trondheim (NTHI).

Denne gruppa grunnla de to sammen med Per Vigerust og Dag Dawes i 1959, som en reaksjon og alternativ til den lukkede klubben "Norsk Tindeklub".

– Flere av oss var medlemmer av "Norsk Tindeklub" fra før - og vi var stolte av det. Likevel var denne klubben var så innelukket. Terskelen var høy for å være med; man måtte blant annet ha anbefaling av to i klubben fra før, ikke være proffklatrer, men likevel ha lagt mange vegger bak seg. Vi ville lage noe som var åpnet og enkelt; slik at flere kunne være med, forteller Ralph Høibakk og Nils Faarlund samstemt. De har nå tatt turen tvers over gata fra Klatreverket, og tredd inn i Fri Flyt lokalene. Nils i sin velkjente nikkers og piggsveis, Høibakk i sort «business-frakk».

Boken «Tindegruppa ved NTH – granittballett og bratt beregning» gav Faarlund og Høibakk ut sammen med tre andre pioneerer i 2014.

Her kan du lese mer om boken: Tindeguttas historie

Ralph Høibakk

  • Født: 14. juli 1937

  • Yrke: Arbeidende pensjonist

  • Han er en profilert næringslivsleder og fjellklatrer.

  • Hovedinteresse: Tallteori

  • Utdannelse: Siv. ing. teknisk fysikk

  • Begynte å klatre: 1955, 17 år gammel

  • Ralph Høibakk er en av de mest markante skikkelsene i norsk klatrehistorie med en rekke ekspedisjoner, førstebestigninger og bestigninger bak seg.

– Vi brukte sivilingeniørenes tenkemåte

Fra vi har satt oss ned rundt bordet, kommer historiene på løpende bånd. Dette er to godt voksne gutter (begge øyeblikk i åttiårene vel og merke) som har mange av dem.

– Jeg pleier og si at jeg er praktikern - mens Nils er tenkeren. Jeg gjorde jo noen ting som ikke var helt bra. Med det mener jeg at sjansene jeg tok tidvis innebar stor risiko.

Ralph Høibakk gestikulerer med armene og iscenesetter den gangen han hang med en arm - med 1000 meter ned mot Trollveggen.

LES OGSÅ: Jeg ville bli tindebestiger!

– Jeg skulle akkurat til å klatre opp til toppen. Løfter meg selv opp... og så glipper foten. Da tenkte jeg på Nils og hva han har lært meg.

–  Vi kan ikke falle, sa og sier han alltid.

– Og det var grunnen til at det gikk bra, fortsetter Høibakk. – Nils er og var spesielt god til å bruke ingeniørenes tenkemåte i klatringen. Han har lagt mange tanker i hva fjellklatring egentlig er og hvordan den bør drives. Det han lærte bort, satte sine spor i oss.

– Ja, når en farlig situasjon først har oppstått, er det bare en løsning; de gode vanene, legger Nils til. – Det er derfor jeg sier at livsfare er livsviktig. Du må øve inn de gode vanene, hvis ikke vet du ikke hva du skal gjøre når du først er i en situasjon med høy risiko.

Og med dette kommer vi inn på Nils Faarlund sin motstand av regeltenkning og fjellvettreglene. Les mer om det her: Regler kommer til kort i møte med den frie naturens mangfold

Skjermbilde 2016-04-01 kl. 16.55.09
Skjermbilde 2016-04-01 kl. 16.55.09

TEKNISK: Ralph Høibakk driver teknisk klatring i "Gamleveggen". Foto: Skjermdump av «Tindegruppa ved NTH – granittballett og bratt beregning».

Tindegruppa som de to startet sammen med Vigerust og Dawes i 1959 er blitt toneangivende innen norsk klatring - men høstet også anerkjennelse internasjonalt. Grunnen til det er kanskje nettopp de to ingeniørenes evne til å bruke sin utdanning i møte med klatringen.

– Folk rundt oss hadde skjønt at vi drev med livsfarlige greier og anklaget oss for å forføre kamerater til  ta livet av seg. Vi fant derfor ut at vi skulle regne ut hva som stod på spill og hvordan vi skulle dimensjonere sikringsmidlene, forteller Nils Faarlund.

Og nettopp det gjorde Ralph Høibakk da han i 1959 lagde, det de mener å være verdens første regnestykke som kalkulerte hvor farlig det er å falle.

Overskuddet til The Sherpa Heritage House

Som du skjønner er det lett å la seg rive med av historiene til disse to klatrelegendene. Alle historiene som ble delt i møterommet til Fri Flyt denne dagen er det ikke plass til å skrive om her; men det er en desto større grunn til å ta turen til Tindekvelden med Nils Faarlund og Ralph Høibakk 12 april i Fri Flyt-lokalene.

– Hvem er det dere håper at skal komme på tindekvelden?

– Det er jo veldig hyggelig om også de under 20 kommer også, sier Faarlund.

– Men hvem er det som gidder å høre på to åttiåringer da? Ler Høibakk.

Men de to har veldig lyst til å fylle opp lokalene, ettersom overskuddet skal gå til The Sherpa Heritage House i Khumjung i Nepal. Sherpaen Pertemba har forvandlet sitt historiske barndomshjem til et levende museum, som har tatt vare på historiske sherpa-tradisjoner som er i ferd med å forsvinne, ettersom husene i området er blitt radikalt modernisert.

Bli bedre kjent med Ralph Høibakk her: Mellom Høibakk og berg

Ralph Høibakk lærte selv sherpaen Pertemba å kjenne for nå snart førti år siden:

– Pertemba var sherpaformannen på den norske  1985-ekspedisjonen til Chomo Lungma. Jeg lærte å kjenne ham i Kathmandu i 1979, da han var på veg til Tseringma, det helligste fjellet i Nepal, sammen med Pete Boardman. Vi var på veg til Numbur (6958 m) med The Norwegian Himalayan Expedition 1979.

De to legendene forlater Fri Flyt-lokalene i godt humør.

– Nå er det så fint vær at jeg snart må ta frem terrengsykkelen min, sier Høibakk.

–Terrengsykkel? Har du det? Sier Faarlund.

Tenke seg å være like sprek som disse to når jeg selv blir åtti, tenker jeg.

NYTT NIVÅ: I Korsvika representere et nytt nivå av teknisk klatring i Norge. Vi strakk oss nesten i vannrett stilling under overheng ved hjelp av en seteslynge som vi knyttet med forbindelse til brystselen, skriver fortfatterne av boka. Foto: Skjermdump av «Tindegruppa ved NTH – granittballett og bratt beregning».

Tindekvelden med Nils Faarlund og Ralph Høibakk er tirsdag 12. april, klokken 19.00. Hvor: Fri Flyt, Sandakerveier 24. Kjøp billetter her.

Publisert 1. april 2016 kl 18.07
Sist oppdatert 1. april 2016 kl 18.07

Relaterte artikler

Mann med crashpad på ryggen, ettermiddagssol i bakgrunnen, sørafrikansk landskap med busker
Herjet i Rocklands:

Fikk plutselig superkrefter

dame med hvit hjelm som klatrer i stort stup
Forteller om fribestigningen av Arctandria

DETTE er Tuva Stavø

jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

De råeste norske klatrerne og klatreprestasjonene fra året som gikk

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen