Tormod Granheim er Årets eventyrer

I Alpene er det 82 topper over 4000 meter. Tormod Granheim har vært på alle. Nå kan han smykke seg med tittelen Årets eventyrer 2016.

Sist oppdatert: 5. november 2016 kl 22.42
Prisen Årets eventyrer gikk til Tormod Granheim. Her fra overleveringen av prisen på Ekspedisjonsfestivalen på Kobberhaughytta. Foto: Anne Aschehoug Loftu
Prisen Årets eventyrer gikk til Tormod Granheim. Her fra overleveringen av prisen på Ekspedisjonsfestivalen på Kobberhaughytta. Foto: Anne Aschehoug Loftu
Lesetid: 3 minutter

Ord fra juryen

tormod

Tormod har gjennom en lang karriere vist at han helst går egne veier og tiltrekkes av eventyr utenfor allfarvei. Granheims siste eventyrprosjekt med å bestige alle toppene i alpene over 4000 meter, er både lekent og svært ambisiøst på samme tid. Juryens begrunnelse er basert på at dette er en innsats og en prestasjon som utvilsomt har krevd standhaftighet og pågangsmot, i kombinasjon med kløkt og tålmodighet for sikker gjennomføring. Granheim er den første i Norden som har lykkes med komplett samling over alpenes topper over 4000 meter, og har med det skrevet et lite stykke norsk tindesportshistorie. Granheim fikk en gjennomgående høy score både hos juryen og publikum, noe som viser at hans eventyrlyst engasjerer bredt.

– Ikke verst for en bygutt, sier Granheim.

Han beskriver tildelingen av prisen som overveldende da han har flere idoler blant finalistene, deriblant Robert Caspersen og Ralph Høibakk.

– Alle de andre har også gjort utrolige ting på sine områder.

Tormod kommer fra Oslo, og har base både der og i Chamonix. De siste tre årene, først og fremst sommersesongene, har blitt brukt på prosjektet. Et prosjekt han ikke kunne fullført uten hjelp og støtte fra andre.

– Jeg har hatt gleden av å ha med meg 20 klatrere i fjellet, foruten støttespillere, venner, familie, kjæreste og sponsorer. Det hadde ikke blitt noe av uten dem.

Første i Norden

Alle 82 toppene i Alpene over 4000 meter ble for første gang besteget i 1911, samtidig som Amundsen og Scott jaktet på Sydpolen. Tormod er første i Norden til å bestige samtlige topper, men han har fått inntrykk av at det er relativt uvanlig i Alpene også.

– Mange av de som har kompetansen til å gå på disse toppene er guider. De er på jobb og gidder ikke å stikke opp på topper det ikke er noe forespørsel etter.

Tormod har først og fremst vært en skikjører. For å gjennomføre prosjektet i Alpene har han vært nødt til å tilegne seg ny kunnskap, noe han ser på som et mål i seg selv.

– Jeg tror alle synes det er artig å utvikle seg.

Det skal likevel nevnes at han ikke stod på bar bakke med både bestigning av Everest og Trollveggen bak seg.

Tormod inviterte foreldrene sine til Ekspedisjonsfestivalen. Lite visste de om at sønnen skulle bli kåret til Årets eventyrer. Foto: Anne Aschehoug Loftu
Tormod inviterte foreldrene sine til Ekspedisjonsfestivalen. Lite visste de om at sønnen skulle bli kåret til Årets eventyrer. Foto: Anne Aschehoug Loftu

Vanskelighetsgraden på de ulike toppene varierer stort, noen er som søndagsturer å regne, mens andre er ganske hårete. Tormod liker kompleksiteten prosjektet byr på.

– Det krever en bredde, det er kanskje det som gjør det til et bra eventyr også. Du må beherske alle spekter av det å være i fjellet. Det er ikke noe vanskelig enkeltcrux, det er kompleksiteten som er vanskeligheten.

Å bestige alle toppene tok en del lengre tid enn Tormod hadde forespeilet. Først og fremst på grunn av værforholdene som tidvis har gjort det for risikabelt. Blant høydepunktene trekker Tormod frem selveste Mont Blanc.

– Den mest tilfredsstillende turen av dem alle var å gå opp sydvestpillaren på Mont Blanc og kjøre ned nordsiden, 3800 fallhøydemeter.

Etter siste topp var besteget i august, tok han en rolig uke i Femundsmarka. Bålkos og rolig tempo.

– God tid, flatt vann, høyeste høytrykket på lenge. Det var noe jeg gledet meg til når jeg lå i skje med en skitten gutt oppi fjellene.

Årets eventyrer 2016

• Hedersprisen Årets Eventyrer ble for første gang utdelt i 2015. Prisen skal motivere, anerkjenne og utfordre. Kandidater til Årets eventyrer vil favne bredt, fra personer som har vært på sitt livs største eventyr, fremadstormende eventyrere, eller personer som har vært en sterk drivkraft for andre til å bryte nye grenser og oppleve nye horisonter.

• I tillegg til en hovedvinner kåres også en «rookie» som vinner et reisegavekort (verdi 20.000,-) fra Hvitserk og utstyrsgavekort (verdi 20.000,-) fra Fjellsport.no. 

• Prisen er et samarbeid mellom Fjellsport.no, Hvitserk og UTE og deles ut på Hvitserk Ekspedisjonsfestival på Kobberhaughytta 5. november. 

Alt har sin pris

Å gjennomføre turdrømmer krever mye motivasjon og lidenskap. Det handler om å gjøre prioriteringer, å velge bort noe annet.

– Det koster noe å ta de valgene.

– Hva har du ofret?

– Jeg har ofret utallige fisketurer, tid med venner, tid med kjæresten min.

– Føler du deg heldig som kan gjøre dette?

– Jeg er veldig heldig på mange måter, men jeg tror at folk flest er blinde for hvor hardt jeg har jobbet for de tingene jeg har fått til.

Nå har Tormod, ifølge seg selv, fått sin første jobb. Han skal arbeide som forretningsutvikler i den svenske oppstartsbedriften Smartster.no. En ny utfordring, en ny mulighet for å utvikle seg selv. Men turdrømmene finnes fremdeles.

– Jeg har en veldig livlig fantasi, det er slik jeg kommer på disse ideene i utgangspunktet. Før jeg hadde gått alle 4000-metrene hadde jeg kommet på 1000 nye ideer.

Prisen Årets Rookie gikk til Monica Hundseid.

Publisert 5. november 2016 kl 22.42
Sist oppdatert 5. november 2016 kl 22.42

Relaterte artikler

Mann med crashpad på ryggen, ettermiddagssol i bakgrunnen, sørafrikansk landskap med busker
Herjet i Rocklands:

Fikk plutselig superkrefter

dame med hvit hjelm som klatrer i stort stup
Forteller om fribestigningen av Arctandria

DETTE er Tuva Stavø

jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

De råeste norske klatrerne og klatreprestasjonene fra året som gikk

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen