Tusenvis av klatreruter og buldreproblemer

Tilgjengelig på UTOM nå. Foreløpig helt gratis.

Sist oppdatert: 4. august 2016 kl 07.38
RUTER: Til nå har Kolsås Klatreklubb, Drammen klatreklubb, Vertical Playground AS (VPG) og flere ildsjeler rundt om på Østlandet bidratt med masse ruter og buldreproblemer på UTOM. Foto: skjermdump.
RUTER: Til nå har Kolsås Klatreklubb, Drammen klatreklubb, Vertical Playground AS (VPG) og flere ildsjeler rundt om på Østlandet bidratt med masse ruter og buldreproblemer på UTOM. Foto: skjermdump.
Lesetid: 4 minutter

På sikt skal UTOM gi deg oversikt over klatre- og buldreruter over hele landet. Allerede nå kan du sjekke ut sammen 7000 buldreproblemer, klatreruter og toppturer her.

– Foreløpig har vi dekket det meste av klatring og buldring på Østlandet. Vi har også dekket mange ruter rundt Oppland og en god del buldring i Sør-Norge.
 
Det sier Kristian Løksa, som sammen med to andre står bak tjeneste UTOM.com. På den digitale plattformen er målet at de skal tilby kvalitetsguider til klatring, topptur og stisykling over hele landet.

LES MER: Vil samle de beste turene på ett sted

Kan brukes gratis nå

Skjermbilde 2016-06-01 kl. 11.29.57
Skjermbilde 2016-06-01 kl. 11.29.57

UTOM finnes nå i en BETA-versjon, og denne kan man bruke helt gratis, frem til nettsiden offisielt lanseres. Her finner man tusenvis av buldreproblemer og klatreruter – og det kommer mer. Disse er produsert av ildsjeler og innholdsleverandører som allerede er anerkjente aktører innenfor sitt område.

– Til nå har Kolsås Klatreklubb, Drammen klatreklubb, Vertical Playground AS (VPG) og flere ildsjeler rundt om på Østlandet bidratt med masse ruter og buldreproblemer. Vi er også i dialog med flere andre klatreklubber, forteller Løksa.
 
For å legge inn komplette ruter, buldreproblemer eller øvrige guider på UTOM, må man være godkjent innholdsleverandør. Når UTOM-skaperne ser seg fornøyd med mengde innhold og kvalitet vil tjenesten ha en årlig pris på omtrent det samme som man betaler for én guidebok eller klatrefører i dag.

Halvparten av fortjenesten går tilbake til innholdsprodusentene, mens resten til videreutvikling av tjenesten.
 
– Det er flere som har prøvd å lage rent brukerbaserte guider. Det viser seg at det er krevende å legge innhold og holde alt oppdatert. Vi har troen på å kvalitetssikre guider, og at de som produserer får noe igjen. Dette mener vi vil være bærekraftig for bidragsyterne – men også resultere i høy kvalitet, sier Løksa.

LES OGSÅ: – Det ble en kjempesuksess

Er-du-med-i-Oslos-beste-buldrecrew_lightboxorg
Er-du-med-i-Oslos-beste-buldrecrew_lightboxorg

ØSTMARKA: UTOM har dekket Østlands-området godt. Foto: Dag Hagen

Sosiale medier-preg

Skjermbilde 2016-06-01 kl. 10.50.501
Skjermbilde 2016-06-01 kl. 10.50.501

Tjenesten er utformet slik at man kan velge å følge et område, for eksempel Hauktjern. Følger man dette området vil man få opp aktiviteter og bilder herfra. For til tross for at de komplette guidene er produsert av kvalitetssikrede innholdsprodusenter, kan selvsagt alle brukerne bidra.
 
Man kan legge ut bilder, registrere at man har vært på ulike steder eller kommentere på hvordan forholdene var.
 
– Vi tror det sosiale aspektet er kjempeviktig. Man kan for eksempel følge med på hva som skjer i et område man er spesielt interessert i – og få rykende ferske oppdateringer fra andre brukere. Dette tror vi skaper et fellesskap som vi mener er veldig viktig.
 
Redaktør i Klatring, Dag Hagen, mener UTOM er et verdifullt tilskudd.
 
– Dette er et verdifullt tilskudd til klatresporten, og selvfølgelig svært nyttig på cragget, da du får tilgang til klatreførere. Dessuten er UTOM også flott designet.

LES OGSÅ: – Milepæl i virtuell fjellklatring

Topptur - og stisyklingguider 

UTOM byr også på de beste toppturene i Norge og de beste sykkelstiene.
 
I tillegg til å få turinnholdet fra ulike samarbeidspartnere som lokale klatreklubber, er Fri Flyt AS medeier i UTOM, og har bidratt med flere guidebøker.
 
– I første omgang har vi tilgjengeliggjort innholdet i «Toppturer i Norge» og de to første regionale skibøkene våre, «Toppturer i Troms» av Espen Nordahl og «Toppturer i Romsdalen» av Halvor Hagen.
 
– Sykkelboka «Stisykling i Norge» av Kristoffer H. Kippernes er også tilgjengelig. Etterhvert vil stadig mer av innholdet fra våre bøker være tilgjengelig gjennom Utom.com, sier ansvarlig redaktør i Fri Flyt, Erlend Sande.

11-16-58
11-16-58

STISYKLING I NORGE: Sykkelboka «Stisykling i Norge» av Kristoffer H. Kippernes er tilgjengelig i UTOM. Foto: Kristoffer H. Kippernes

UTOM er tilgjengelig på PC og alle smarttelefoner.

Publisert 4. august 2016 kl 07.38
Sist oppdatert 4. august 2016 kl 07.38

Relaterte artikler

Mann med crashpad på ryggen, ettermiddagssol i bakgrunnen, sørafrikansk landskap med busker
Herjet i Rocklands:

Fikk plutselig superkrefter

dame med hvit hjelm som klatrer i stort stup
Forteller om fribestigningen av Arctandria

DETTE er Tuva Stavø

jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

De råeste norske klatrerne og klatreprestasjonene fra året som gikk

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen