Kalksteinsklippen jeg smyger meg opp er malt oransjerød av kveldssolen. Heten som har plaget oss den siste måneden er byttet ut med en mild sensommerbris, her i canyonen Los Cahorros i Granada-provinsen.
Det begynner å bli flere titalls meter ned til bakken. Skogen er irrgrønn under meg.
Det er ingen tanker eller følelser i hodet mitt, ingen vurdering om jeg er pumpa, om hvordan jeg skal kommentere ruta til taumakker Luis, eller hva vi skal klatre etterpå.
Kroppen registrerer simpelthen at akkurat nå er ting nøyaktig slik de skal være. Hva er det å savne liksom?
Ski og bading samme dag
Jeg har bodd i Granada i Spania mange år, og av og til må jeg minne meg på hvor utrolig spesiell beliggenheten er. Granada-provinsen innbefatter det varierte landskapet fra fastlands-Spanias høyeste fjell Mulhacén (3 479 moh) i Sierra Nevada til Middelhavets strender med krystallklart vann, til månelandskapet på høyslettene i Altiplano.
Hvis du legger ferien til Granada, kan du på samme dag klatre, stå på ski og bade i havet. Men selv i teorien ville dette vært en stressende øvelse. Så la oss holde oss til klatringen.
Her finner du vårt rikholdige arkiv av reisereportasjer fra klatreparadiser rundt om i verden.
Craggene ligger pent fordelt utover hele dette området som er spekket med variert dyreliv, fantastisk ivaretatte byggverk fra middelalderen og barer der hver øl eller brus inkluderer en tapa (liten matrett) i prisen.
De nærmeste craggene ligger omtrent 20 minutters kjøretur fra Granada by. Det som ligger lengst unna av de jeg beskriver i denne artikkelen er det en drøy time å kjøre til.
Her er en oversikt med noen tips, men hvis du skal ta turen bør du også bestille denne føreren for klatring i Granada. Informasjonen er både på engelsk og på spansk.
Mine favorittcrag i Granada:
Cahorros:
Luis Melgarejo på El que no llora no mama (8a) i sektoren Palomas i Cahorros.
Dette er en canyon med overraskende grønne omgivelser selv om det nesten aldri regner her. I Cahorros finner du 18 sektorer med variert klatring, dominert av vertikale og lett overhengende ruter. Typisk lengde på rutene er drøye 30 meter.
Stedets skjønnhet, hengende bruer og tilpassede stier gjør Cahorros til et populært mål også for ikke-klatrende turister. Det kan derfor lønne seg å unngå dette cragget i helgene, om du ikke er ekstremt sosial og ekstrovert. Dette gjelder spesielt for sektoren «Diabolico», som er en av de aller fineste, men der du sikrer fra et smalt og ganske turistfrekventert fortau over elven.
De absolutt aller fleste rutene er boltede entaulengdere, men i sektoren El Palo ligger noen stilige totaulengdere som ender i overheng på store tak, rundt seksti meter over bakken. Nabosektoren El Faraón kan by på tretaulengdere som bare er delvis boltet og du bør ha med friends og kiler.
Avstand fra Granada: 20 minutter i bil. Du kjører ut på ringveien (la Circunvalación) sørover mot Motril og tar av ved første avkjørsel som er merket Sierra Nevada/La Alhambra. Deretter en kilometer senere tar du av mot Monachil. Kjør rett gjennom denne fjellandsbyen og fortsett i retning Sierra Nevada. En bratt bakke og du ser et skilt mot restauranten El Garrito. Kjør inn der, parker ved elven, og gå innover mot canyonen. Deretter mellom ti minutter og halvtimes anmarsj avhengig av sektor.
Antall ruter: Omtrent 300.
Grader: fra 4 til 8c. De aller fleste rutene ligger mellom 6b og 7c.
Sesong: Ettersom de forskjellige sektorene er vendt i alle retninger er det alltid mulighet til å finne en vegg i skyggen om sommeren, og i sola om vinteren. Men vår og høst er den aller beste tiden å komme hit. Juli og august kan være drepen om du prøver å klatre etter 12 om formiddagen, og i januar og februar er det såpass kaldt og rått at det er stort sett den solvendte sektoren «Eras» med sine boltede tretaulengdere som gir en hyggelig opplevelse.
Ved byen Biar syd i Spania ligger et knippe crag med friske, nye ruter av alle vanskelighetsgrader. En nordmann har stått for den jobben.
Cogollos:
Trond Ola Tilseth i Cogollos.
Dette er et kalksteinscrag med sju sektorer, der de to største heter El Goterón og La Campana . Lengden på rutene er typisk fra 12 meter og opp til 40. Stilen her er mange crux, med lettere passasjer i mellom. De fleste rutene har også gode hviler, sånn at det er ikke pumpen det skal stå på, selv om det blir mange meter med klatring.
Avstand fra Granada: 20 minutter i bil. Ta A44 i å retning Jaén, ta av på A92 i retning Almería/Murcia. Ta avkjørsel mot Cogolles de la Vega. I det du kjører inn i landsbyen går en bratt og svingete bakke brått til høyre. På toppen av den bratte bakken ligger parkeringsplassen til La Campana til høyre. Hvis du vil klatre på El Goterón fortsetter du i 300 meter til. Anmarsjen er ti minutter bratt gange på begge sektorene.
Antall ruter: Omtrent 200
Grader: Fra 4+ til 8c+/9a. Det meste ligger på fra 6c til 7C, men det er også over førti ruter som er 8a eller hardere i Cogollos.
Sesong: Her er det i heteste laget å være om sommeren, selv om det kan være mulig på gode senettermiddager. Til gjengjeld er Cogollos et paradis senhøstes, på vinteren og tidlig vår. Når mandeltrærne blomstrer i februar og mars og solen ligger lavt på ettermiddagen er det fort gjort å tro at du klatrer i et slags drømmelandskap.
Los Vados:
Luis Melgarejo klatrer en 6b+ i sektoren Matrix i Los Vados.
Dette er egentlig ikke ett crag, men 21 (!) crag som ligger langs den gamle hovedveien mellom Granada og Motril på kysten. Store vegger skyter opp på begge sider av veien, noe som gjør at man kan klatre her både sommer og vinter. På de varmeste dagene kan rutene bli glatte. Men jeg har også erfaring med at friksjonen kan være eksepsjonelt god på de nordvendte veggene. Jeg har selv sett gått fra termometeret i bilen på 35 grader, og likevel fått klatret bra fra meg oppe i høyden på feltet som heter Pared de la Virgen. Anmarsjen er på 20 minutter, og involverer kryssing av en vannfattig elv, og en bratt sti som tar deg cirka 70 høydemeter opp. Herfra går ca 60 ruter med opptilseks taulengder til toppen. De aller leste av disse er fullboltede og førstetaulengdene står seg fint alene. Ettersom du starter såpass høyt, og rutene typisk er 40 meter lange, får du bra med luft under tærne uansett.
Enten du skal klatre innendørs, utendørs, sommer eller vinter, må du ha en god klatresele. Vi har testet en rekke klatreseler til både herre og dame, og her får du vite hvordan du velger riktig klatresele.
Hvis du har med småbarn er sektorene La Guarderia («Barnehagen») og Mordor de mest egnede stedene med god plass å boltre seg på under veggen.
Når du først er så nær kysten anbefales det å ta en tur på stranda, Playa de Granada, som ligger et lite timinutt kjøring lenger sør.
Bilavstand fra Granada: 30 minutter. Du kjører i retning Motril og tar av ved Izbor, før du følger gamle veien N-323 sørover. Parkering, se bilde med qr-koder. Anmarsj: 10-20 minutter avhengig av felt.
Antall ruter: Nesten 400
Grader: 4+ til 8b+
Sesong: Hele året. Om sommeren bør du unngå de solvendte feltene.
Poloria:
Poloria er et crag der du kan klatre selv når det styrtregner.
Det er ikke ofte det regner i Granada (dessverre), men av og til høljer det ned. Da kan det passe med en hviledag, men jeg anbefaler også å ta turen til Poloria, som er en svær heller med oransje, grå og svarte stalaktitter. Kvaliteten på steinen er mye bedre enn den ser ut ved første øyekast. Her er takene store, det er mye pincher, knelåser og hviler som er gode, men litt vanskelig å finne. Det er dessuten her i Poloria du finner den største samlingen ruter i sjiktet 8b+ til 8c+.
Vær obs på at feltet ligger på en privat gård, og at det er strengt forbudt å ha med hund.
Avstand fra Granada: 30 minutter i bil, fem minutters anmarsj. Man tar motorveien A-44 i retning Jaén/Madrid, og tar avkjørsel 97 i retning Puerto Onítar. 200 meter etter rundkjøringen tar du av mot Dehesas Viejas, og følg denne veien i 4 kilometer. Du skal passere to ganger i tunell under motorveien før du parkerer ved gården på venstre side etter tunell nummer to. Gå over gjerdet ved hjelp av pallene som er satt opp til dette formålet
Antall ruter: 55
Grader: 6a+ til 8c+
Sesong: Feltet er vendt nordøstover og ligger i skyggen stort sett hele dagen. Det kan bli litt vel svette forhold på varme sommerdager, men er til gjengjeld tørt og fint når alle andre felt er våte. Vår og høst er de beste årstidene for dette feltet.
Zújar:
arlos Alberto Moreno Prados klatrer Paseo por las nubes (6b). Navnet betyr «En spasertur blant skyene».
Jabalcón er en et lite fjell som ligger ved landsbyen Zújar ved på høyslettene nordøst for Granada. Feltet Solana er, som navnet hinter om, sørvendt, og dette er definitivt et vinterfelt. Om sommeren kan det gå an å klatre fra cirka firetiden om ettermiddagen. Høyslettene (El Altiplano) er den store himmels land, horisonten er langt unna, og på vinteren kan det skje at du vil klatre med skyene under deg. Plasseringen gjør også feltet utsatt for vind, og det kan være lurt å sjekke værmeldingen før du drar hit.
Dette er et ganske nytt felt og der det fortsatt vil boltes mye mer enn det som allerede er utviklet. Her får du virkelig testet klatreteknikken din. Steinen har svært god friksjon og utsikten er upåklagelig.
Avstand fra Granada: 70 minutter i bil. Ti minutters anmarsj. Kjør A-92 mot Baza, ta avkjørsel 39. I selve landsbyen Zujar kjør inn på hovedgata (Avenida de los Baños), og etter en kilometer kjør opp mot Tajo de Jabalcón i 3 kilometer. En liten vei til venstre tar deg til venstre. Parker der du ser veggene fra, og gå derfra.
Antall ruter: Cirka 60.
Grader: 5+ til 8a+
Sesong: Vinteren og på overskyede dager resten av året.
Slik kommer du deg til Granada
Granada ligger helt sør i Spania, og selv om byen har egen flyplass vil det fra Norge være mest praktisk å fly til Málaga, som ligger 1,5 timers kjøretur unna.
Fra de aller fleste større flyplassene i Norge er det minst én direkteflyvning per uke, og fra Oslo lufthavn er det daglige direkteflyvninger til Málaga.
Langs motorveien A92 mellom flyplassen og Málaga og Granada ligger landsbyen og cragget Villanueva del Rosario, der du kan ta turen innom og prøve ruter som den historiske Chilam Balam.
Når du ser Sierra Nevada i horisonten begynner du å nærme deg. Der oppe finner du Europas sydligste skisenter som avhengig pleier å være åpent mellom desember og april.
Granada er en universitetsby med 230 000 innbyggere, omtrent en fjerdedel av disse er studenter. Det er dermed gode muligheter for et livlig uteliv i studieåret. Gamlebydelene Albaycin og Realejo preges av små smug med utallige barer, kneiper, restauranter og puber.
Byen har i likhet med resten av Andalucía vært styrt av maurerne i 700 år, og et av de store byggverkene som står igjen etter denne perioden er festningsverket og slottet Alhambra, som er verdt et besøk når man først er her (man må jo ha en og annen hviledag også).
På vei til toppen El Veleta (3394 moh) som er en fin topptur til fots i Sierra Nevada.
Bonus: Sierra Nevada har Europas sydligste skisenter.
Med mindre du vil fryse deg halvt i hjel i Frankenjura, og synes det er for kaldt i Leonidio, det er for langt til Sør-Amerika, Cuba og Thailand, det er for vått på Kalymnos og Sicilia og bare bitte litt for tungt i Oliana i Catalunya da søker du en kombinasjon av det som er kortest, varmest og tørrest midtvinters. Da er svaret Malaga og El Chorro, en av Europas sørligste klatredestinasjoner.
Nyheter og artikler om klatring. Vi dekker sportsklatring, buldring og og trad klatring. Les også guider og reportasjer fra klatreturer her.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.