Jo Nesbø klatrer ved Brasov i Romania. Foto: Alexandru Paun
Lesetid: 4 minutter
Her er utmerkede, bynære sportscrag, tradruter i nasjonalparker med eksotisk dyrerliv og flere taulengder på fjell hvor nysnøen faller i mai. Litt som i Norge, altså ...
Klatring i Romania
Flere tusen ruter over hele landet
Både sportsklatring, buldring, multipitch og tradklatring
Du finner klatring flere steder i Romania, men det meste og beste er i og rundt byen Brasov, cirka to og en halv times kjøring nordover fra hovedstaden Bucuresti, som vil være ditt sannsynlige ankomststed.
Bucuresti er fortsatt aquired taste, påstår lokale, men som andre store byer i tidligere østblokkland har Bucuresti blitt en langt mer attraktiv by enn den en gang var. Borte er gjengene med aggressive løshunder, de triste grå fasadene og hjemløse gatebarn. Og borte er også Nicolae Ceauşescu, kommunistdiktatoren som innbyggerne henrettet under revolusjonen i 1989. Men den eneste klatretekniske grunnen til å være i Bucuresti måtte være at det er iskaldt eller høljer ned i Brasov, og at man vil teste ut en av seks innendørs klatregymmer i byen.
Bucuresti er fortsatt aquired taste , påstår lokale, men som andre store byer i tidligere østblokkland har Bucuresti blitt en langt mer attraktiv by enn den en gang var.
Er det vær, er det bare å leie seg en bil, komme seg nordover til Brasov og der skaffe seg den utmerkede klatreføreren Rock Climbing in Romania som til tross for navnet kun dekker Brasov og omegn. Dersom man bare har en dag eller to, vil jeg på det varmeste anbefale å investere i en klatreguide som kjenner området. Guiden sparer deg letingen etter bortgjemte crag, viser deg hvor de beste og – i tilfelle regn – de tørreste rutene er, og styrer unna de med rusten jernvare. Se boksen med kontaktdata til Alexandru, topp fyr og erfaren sports- og fjellklatrer som også stiller med det taulaget måtte trenge av utstyr.
Men har du bedre tid eller litt trangere budsjett, gjør den nevnte klatreføreren absolutt jobben. Den dekker 17 crags og over 700 ruter, og forklarer bilkjøring og anmarsjer i tillegg til å gi informasjon om soleksponering, regnsikre vegger og foto med hvor de respektive rutene går med grader, kvalitetsvurdering, klatrestil, bratthet og så videre.
Klatringen
Bergarten det klatres på rundt Brasov er for det meste kalkstein og noe konglomerat, det meste av bra kvalitet. Den kommer i alle typer bratthet. Boltingen jeg så virket fornuftig og trygg, ikke fullt så snill som Kalymnos, men heller ikke så rudimentær som i andre østeuropeiske land som for eksempel Slovakia. Brasov ligger rundt 700 meter over havet og klatresesongen er primært fra mai til september, omtrent som i Norge altså. Men de fleste rutene er sør eller sørvestvendt, så på godværsdager klatres det på noen crag – som det sentrumsnære Tampa-cragget – hele året. Sommertemperaturen ligger mellom 22 og 27 grader. Juni er den våteste måneden. Av de 700 rutene som er oppført i klatreføreren er over 200 gradert tilsvarende norsk grad 6+ og lavere (de lokale bruker fransk gradering eller UIAA-grader). Det kan også være verdt å merke seg at hele 50 ruter er på 8a/a+ og like mange på 8b/b+. Det finnes bare et par ruter som er enda hardere.
After-climbing
I Brasov finnes alt fra femstjernes hotell til privatpersoner som leier ut enkeltrom. Dobbeltrom av «klatrerstandard» kan typisk oppdrives til 30 euro. Det rumenske kjøkkenet kan ikke sies å være berømt, og det er vel grunner til det (omtrent som med Norge, altså ...). I Transylvania er først og fremst den tyske innflytelsen merkbar i matveien; ikke akkurat slankekost, tyrkiske smaker eller middelhavseleganse. Men om man først skal teste ut den lokale maten, sies det at Brasov er byen med det beste utvalget av gode restauranter. Utenfor Brasov kan du også besøke grev Draculas (ja, han var en virkelig person) borg, men vel så interessant er Brasovs egen gamle bydel og historiske bygninger, samt utsikten fra toppen av Tampa-fjellet som kan nås med kabelbane.
Til slutt; rumenerne – spesielt mennene – kan kanskje virke litt steinansikt, men det løsner fort og da var alle veldig vennlige og behjelpelige. Og da kan man risikere å bli invitert til å bo med familien i én uke for å bli med på multipitchklatring i 2000-meters fjell. Omtrent som i Norge altså ...
Poserer: Jo Nesbø på tur i Romania. Når han har mulighet kombinerer han gjerne klatring med jobbreise, som vanligvis innebærer å snakke om bøkene sine til nasjonale medier. Foto: Alexandru Paun
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.