Våren perle

Visste du at det flate parisiske landskapet kan by på kanskje verdens beste klatring? Stedet er Fontainebleau, fem mil sør for den franske hovedstaden.

Sist oppdatert: 18. mars 2019 kl 07.43
Jan Fredrik Prytz på Lady big Qlaques (7A+). Foto: Dag Hagen
Jan Fredrik Prytz på Lady big Qlaques (7A+). Foto: Dag Hagen
Lesetid: 4 minutter

Antagelig visste du det, ja, men det finnes fremdeles de som ikke har fått det med seg. Midt ute på slettene rundt byen Fontainebleau, ca 5 mil fra Paris, ligger klynger med perfekt buldrestein med alle formasjoner. Hvordan de kom hit? Ryktene sier gammel havbunn. De fleste sandsteinsbulderne ligger godt plassert på sand, gjerne polstret med et tynt lag løv. 

lady
lady

Går detta bra da? Høyt oppe på Lady big Qlaques (7A+) på Buthiers. Foto Dag Hagen

Les også: Klatring og graviditet

Sandstein gjør friksjonen meget bra, og håndtakene interessante. Bevegelsene blir gjerne atypiske, fordi erosjonen av steinene har skapt store formasjoner. Dette medfører avstivningsbevegelser; ikke bare "krimp og dra", slik vi gjerne alt for ofte møter på granitt. Dette gjør også at mange klatrere føler seg satt på plass når de kommer til Font. Her kommer du som regel ingen vei med rå styrke og campusbevegelser. Du må bruke teknikk og taktikk, og gjerne litt Fransk finesse. Men når du er vant til nettopp dette, er du i himmelen.

lady 2
lady 2

Langt fall: Det gikk faktisk helt fint, men samme dag vrikket en annen klatrer foten alvorlig. Foto Dag Hagen

Som de fleste buldrere vet er landinger av stor betydning. I Font er de som regel meget bra; dårlige landinger hører mer til unntaket enn regelen. Dette er jo nesten for utrolig til å være sant. Perfekt stein og perfekte landinger? Det må da være en hake? Ja, det er en hake: REGN. Du kan være heldig å få fint vær, men de fleste font-pilgrimmer nikker med et trist uttrykk når man nevner værgudene. Alt for ofte kan man oppleve regn hver dag under hele oppholdet. Men trøst finnes: Rask tørk. Om det regner en skur, tar det gjerne ikke mer enn en times tid så er alt fint igjen. De fleste steinene er renset på toppen, slik at nedbør renner raskt av og bulderne tørker raskt opp. Og det finnes mer trøst: Gites du France. Dette er en organisasjon som leier ut hus over hele Frankrike. I Font bor man varmt innendørs, så selv om regnet tar på tålmodigheten gjør det deg ikke søkk våt. I et hus lager man hærlige middager og nyter franske oster, biffer, gåselever og unner seg en Côte du Rhone, eller hva med en Chateauneufe du Pape? Bare det ikke blir for mye av det.... innstill deg på at vekten viser mer når du kommer hjem enn før du drar til Fontainebleau. God tur.

 

vandale
vandale

Fin og ikke høy: Artikkelforfatteren topper ut Vandale (7C). En klassiker. Foto Linda Bergh

annonse

Fontainebleau

Antall buldere: Over 25 000, fordelt på et stort antall felter.
Fører: Kjøp på 7plus8.com eller på Decathlon når du kommer frem.
Sesong: Hele året, men kan bli varmt sommerstid og kaldt vinterstid.
Grader: Franske buldregrader. Her finnes klatring på alle nivåer, til den nyfødte og til verdensmestern.
Barn: Perfekt for barn. Bare ta med bøtte og spade.
Pad? Ja, ta med pad, og kjøp en dørmatte på butikken når du kommer frem, som du kan tørke beina på før du begynner å klatre.
Bo: www.tourisme77.fr. Regn med kr 1500-2500 for et hus pr uke.
Reise: Norwegian flyr billig til Orly, en time unna
Bil: Du må ha bil. Avstandene kan være relativt store. Regn med fra 5 min til 45 minutters reise til dagens destinasjon

big boss
big boss

Høyball: Big Boss (7C), på Cuvier Rempart, en annen av skogens store klassikere, blir her nedlagt av Erik Assum. Big Boss er høy, hard, bratt og tøff. Etter en solid åpningsbevegelse bestående av et langt skulderflytt, følger en serie flytt på gode tak, mot cruxet, som er et langt strekk mot en tre-finger. Assum gjør seg på bildet klar for den bevegelsen. Med trefingeren inne, flyttes høyrefoten ut på kanten, og man strekker langt til et jug. Da har man sessen fire meter over sandbakken. Foto Dag Hagen

Les også: Slik unngår du gnagsår

Les også: Test av klokker med GPS og pulsmåling

Les også: Slik tar du vare på teltet ditt 

Les også: Slik velger du klatresko

Publisert 18. mars 2019 kl 07.40
Sist oppdatert 18. mars 2019 kl 07.43
annonse

Relaterte artikler

annonse

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen