HØYT OG URBANT: Her jobber klatrerne med å feste kabler på toppen av Oslo Plaza. Foto: Martin Widlund
Lesetid: 4 minutter
Snømåking, vindusvask, vedlikehold på høye bygninger og vanskelig tilgjengelige deler av fasader.
Alt dette er oppgaver som kan løses mer effektivt med tilkomstteknikk, mente romsdalingen Erlend Siem klatrer med bakgrunn fra tilkomssteknikk i Nordsjøen.
Han fikk med seg klatrekompisene Magnus Hendis og Ola Østtveit Agledahl og de fikk en pangstart med snørydding på tak i et nedsnødd Oslo den første vinteren. Fire år etter er firmaet Høyden AS godt etablert, med seks til ti klatrere i aksjon rundt om i Oslo året rundt.
– Hvordan har denne vinteren vært?
– Den har vært bra, vi hadde tre hektiske uker med fjerning av is og snø fra tak i overgangen mellom januar og februar. Ellers har arbeidsdagene stort sett gått med til utbedring av taksikring for å forebygge snø- og isras.
En vanlig arbeidsdag starter med en kaffe på kontoret klokka sju, før et arbeidslag drar ut på en klatrejobb eller befaring. Siem og to medgründerne klatrer ikke så mye selv lengre, men de tar seg av befaringer og administrasjon.
– Dere kommer inn med klatreutstyr og tilkomstteknikk, hva er de viktigste fordelene med det?
– Det er mer fleksibelt, sikrere, forutsigbart og mindre til bry i bybildet enn et selskap som løser tilkomsten med lift eller stillas. Et godt eksempel er en gate med trikkestrøm: Skal det utføres vedlikehold på tak eller fasade kan selskaper som bruker lift som tilkomst bare jobbe når trikken ikke går, altså mellom klokka ett og fire på natta. Samtidig koster det mange tusen å skru av trikkestrømmen og leie gategrunn av kommunen.
– Hva er det rareste oppdraget dere har tatt på dere?
– Det tror jeg må være å fjerne en ølboks som hadde kilt seg fast i et nedløpsrør, eller kanskje da vi måtte aidklatre med ekspansjonsbolter for bytte reflekser i en t-banetunell.
– Hva er forskjellen på oppdrag i Nordsjøen og på å jobbe rundt omkring i Oslo?
– Det er mange, de største klatretekniske forskjellene er nok at vi må bruke mer tid på å finne gode forankringspunkter samtidig som at klatrerne må løse de tautekniske utfordringene enda mer tidseffektivt. Det er også derfor vi er veldig optatte av å aldri gå på akkord med sikkerheten når vi arbeider. Den er og blir førsteprioritet, sier Siem.
Høyden AS løser oppdrag på en måte som sparer oppdragsgiverne for tid og penger. Som når en entrepenør ønsker å trekke nye kabler i en heissjakt. Vanlig metode har vært å bygge stillas fra bunnen, nå leier de i stedet klatrere fra Høyden til å gjøre det med tau.
Selskapet har hatt sammenhengende vekst og lønnsom drift siden starten. I følge Siem ble resultatet for 2013 en omsetning på sju millioner og en driftsmargin på 20 prosent. Les også: Vi har testet jumarer!
– Vår største utfordring er egentlig at kundene ikke kjenner til oss og våre arbeidsmetoder. Med det mener jeg at de enten løser oppgavene med lift eller stillas eller at tilkomsten gjør at de ikke klarer å løse det i det hele tatt. Det tror jeg også er en viktig grunn til at vi får så gode relasjoner til mange av kundene våre; de liker selsapet og måten vi arbeider på, samtidig som at de får løst et problem som de ikke har klart å løse tidligere eller rimeligere og bedre enn de gjør det per i dag, sier Erlend Siem.
Høyden AS har lokaler i Hasleveien i Oslø øst sammen med andre klatrere i Axess – som blant annet driver med tilkomstteknikk for oljebranssjen, Kruse Topptur og Varri.
– Blir det noe klatring på fritida, eller er det bare jobb?
– Det varierer, men for mange av gutta i Høyden er klatring en lidenskap som fyller både arbeid og fritid. Vi er jo et bratt kollektiv i Hasleveien 15, så det er mange lunsjpauser som går over i turplanlegging.
– Dette høres sikkert spennende ut for andre klatrere. Trenger dere folk, hva må de i såfall kunne?
– Vi ønsker å prate med alle klatrere som syntes Høyden høres ut som et spennende firma! Vi rekrutterer i hovedsak klatrere med fagbrev eller relevant erfaring, det er bare å ta kontakt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.