– Er det bare meg eller? Om fulle klatresentre og etikette
Er det flere klatrere denne vinteren enn tidligere, eller bare virker det sånn? Her får du svaret. Usikker på hvordan du skal oppføre deg, med alle disse menneskene som fyller opp klatresentrene? Vi gir det svaret på det også.
FULLE INNENDØRSVEGGER: Ja, det er faktisk flere som klatrer inne nå enn før. Er du usikker på hvordan du skal oppføre deg i mengden av klatrere? Jeg har noen tips nederst i saken. Foto: Audun Holmøy Røhrt.
Lesetid: 6 minutter
Dette er en pre-korona-artikkel fra starten på forrige vinter, publisert på nytt til glede for oss som vil minne oss sjøl på at alt var ikke bare fryd og gammen før pandemien heller...
– Er det bare meg, eller blir det flere og flere folk på klatresenterne for hver dag som går? Denne tanken slår meg hver gang jeg tar turen til mitt lokale senter. Jeg er åpen for at en mulig forklaring er at jeg har blitt mindre tålmodig.
En teori som har blitt luftet er at vi må skylde på den dårlige vinteren. Over hele landet har lite snø og høye temperaturer preget vintermånedene. På skiforeningen kunne jeg forrige uke lese at «det er fantastisk å gå med brodder ute nå», midt i januar får vi denne beskjeden. De prøver da i hvert fall. Kanskje har virkelig flere trukket inn denne vinteren for å holde formen ved like i buldreveggen heller enn i skiløypene.
Daglig leder på Klatreverket i Oslo, Dag Papazian, også kjent under navnet Bobo, kan melde om joda – antall besøkende har økt:
– Hvis jeg ser på de tre første ukene i januar får jeg 15 % økning, men denne økningen begynte nok i høst. Usikker på hvor mye skiføret betyr, men noe betyr det, sier han.
Han nevner at det heller ikke i fjor var den beste vinteren, så helt eksakte svar på hva som skyldes hva finnes nok ikke.
– Det som gjør sammenligninger litt vrient er at høsten 2019 var normal mens sommeren og høsten 2018 var spesielt fin. 2018 var et dårlig år besøksmessig så været da hadde utvilsomt mye å si. I 2018 var Oslo Klatresenter også relativt ferskt så vanskelig å si hvor mye som skyldtes at vi mista kunder til dem.
Det er altså liten tvil om at været påvirker besøkstallene på klatresentrene. Og det blir liksom dobbelt irriterende: ikke får vi gått på ski og i tillegg må vi forholde oss til stappfulle buldrevegger.
1. april 2017 åpnet dørene på Oslo Klatresenter. Også der har de merket et økende antall besøkende denne vinteren. Daglig leder Marthe Stensrud forteller:
– Vi forventet en økning i besøkstall i januar sammenlignet med januar i fjor grunnet nye kunder, men vi ser at været har bidratt til en mye høyere økning enn ventet. Økningen har vært markant, og resulterer i vår beste måned siden vi åpnet dørene. Vi forventet at de beste månedene ville være oktober og november, men grunnet dårlig vinter blir det januar som blir den beste måneden.
– Været påvirker besøkstallene våre gjennom året. En dårlig vinter eller en regnfull sommer viser seg tydelig i besøkstallene. Så får vi håpe at februar også bidrar til nye kunder og mye besøk på klatresenterne i Oslo, legger Stensrud til.
Jeg for min del håper på en bedre vinter – med ski eller klatring i en solvegg. For la meg bare minne dere alle på det: hvis det er vindstille og sol finnes det nesten alltid en vegg man kan klatre på, også ute, også om det er minusgrader. Bare ta klatreskoene inni dunjakka, ha med varm te, sokker i skoa og finn en vegg der sola står rett på. Jeg tror ikke du kommer til å angre.
Men enn så lenge er vi forvist til fulle klatrehaller, kalkluft, svette kropper og spisse albuer. La oss da forsøke å gjøre det så hyggelig vi kan – her kommer mitt bidrag:
9 vennlige forslag til å gjøre inneklatringen til en triveligere og tryggere affære:
Ikke betaspray uten at du har blitt bedt om det. Betaspraye: Gi beta – det vil si råd, forslag, instruksjoner om hvordan bulderet skal eller bør gås – uten at klatreren har bedt om det. For mange er noe av sjarmen med klatring nettopp den delen som også dreier seg om problemløsning. Det er dessuten heller ikke sikkert at det som funker for deg, funker for andre.
Ikke klatre barbeint. Ferdig snakka.
Se opp! De som klatrer har førsterett. I buldring betyr det at det er ditt ansvar på bakken at ikke du er under noen som buldrer over deg. Hvis du klatrer tau: ikke gå på en linje som er i konflikt med naboruta, hvis noen allerede er på veggen. Å få en klatrer dettende på seg er aldri behagelig.
Hold lydnivået nede. På et senter med mye folk, musikk og gjenklang blir det fort uutholdelig om du skal rope og bære deg på hvert flytt. Dette gjelder også heiing og tilrop fra sikreren på bakken.
Køkultur. Ikke hold av et bulder eller en rute, den blir fort regnet som litt… egoistisk. Trekk deg tilbake med jevne mellomrom og la andre få mislykkes litt før du selv trer ut i spotlighten for å falle på førsteflyttet. Vil du bli ekstra populær kan du børste litt på tilfeldige tak før du trer tilbake, da framstår du også som veldig god.
Hold nakenheten til et minimum. Baris-klatring (og baris-festing!) har blitt en greie hos klatrere – og det er vel greit. Men hvis det ikke er tvingende nødvendig å kaste skjorta for å gå bulderet på en overbefolket innendørsvegg, så vurder om du skal beholde den på. (Og hvis du går for baris, så kast lua også). Denne vennlige anmodningen gjelder for øvrig også på styrkerommet.
Vær ålreit mot nybegynnere. Som nybegynner skal man holde styr på mye – både sikre riktig og oppføre seg riktig, lære seg et lass med uskrevne regler og normer, og på toppen av det hele klatre! Hvis du er mer erfaren bør du si fra på en hyggelig måte om det er noe fishy med sikringsteknikken, eller en stakkar forviller seg under en som er midt i bulderet sitt. Du kan også si fra til de som jobber på senteret, mange steder finnes det en klatrevakt for nettopp disse situasjonene.
Og er du nybegynner – ikke vær redd for å spørre om råd eller beta. Det er sjelden klatrere lar seg be to ganger om å dele beta.
Campusering i buldrerommet kan fort bli litt mye, særlig hvis det er mange folk og kø på bulderne. Det blir ikke regnet som veldig musikalsk å campusere en annens prosjekt rett etter de har prøvd. Gå opp i treningsrommet og ta noen pullups.
Kalk er også en greie: ikke kalk opp og klapp eller blås av all kalken rett i fjeset på side-klatreren. Det er dårlig nok luft som det er.
For flere tips og triks i klatring: Ta en titt på klatreskolen. Der er det mye nyttig å lære.
God økt!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.