Norges klatreforbund endrer modellen for klubbutvikling
Norges klatreforbund har jobbet en lengre periode med å spesifisere hvordan klubbutviklingen skal være fremover. Nå lyser de ut stillinger som trenerutviklere, og de har et ønske om at flere kvinner skal søke.
Norges klatreforbund endrer klubbutviklingsmodellen. Her er Adam Pustelnik på kompetansesamlingen til NKF i Bodø i 2019. Foto: Chad Stokes
Lesetid: 7 minutter
Norges klatreforbund har hatt et klubbutviklerkorps i mange år, som har hatt som mål å øke kompetansen ute i de respektive klubbene.
Klubbutviklerne har jobbet med hovedsakelig kompetanseheving i form av instruktørkurs og rutesetterkurs, men nå vil NKF spisse klubbutviklingen mer med å ansette trenerutviklere (inne) og instruktørutviklere (ute).
Nina Skaugvoll jobber som teamleder for bredde og kompetanse og hovedarbeidsområdene hennes er klubbutvikling, kompetanseutvikling og trenerutdanning. Hun er også kontaktpersonen for alle de nåværende klubbutviklerne i NKF.
– Kan du fortelle litt om hvordan klubbutviklingsmodellen har vært de siste årene?
– NKF har i flere år hatt en stab med klubbutviklere som har vært plassert rundt omkring i landet og som har gjennomført kompetanseutviklingstiltak i klubber etter behov, samt vært en kontaktperson for klubbene. Klubbutviklerne har kompetanse inne og/eller ute til å holde instruktør- eller trenerkurs. Målet med kompetanseutviklingstiltakene har vært å gi klubbene kompetansen de trenger for å drive egen aktivitet, så det har typisk vært utdanning av trenere, instruktører, rutesettere og lignende, forteller Nina.
Nina forteller at de vil endre klubbutviklingsmodellen fordi NKF er best på klatrekompetanse:
– Norges idrettsforbund (NIF) har et felles konsept for klubbutvikling som særforbundene (NKF er et særforbund) kan benytte seg av. De har et eget utdanningstilbud hvor særforbund og idrettskretser kan utdanne egne klubbutviklere til å veilede klubber i organisasjonsutvikling, hvor også NKF har hatt klubbutviklere med. Vi har imidlertid hatt problemer med å bruke denne modellen fullt ut, presiserer Nina.
– Det vi ser er at vi er best på klatre kompetanse, og det er også der vi vil kunne gi best tilbud til klubbene. Idrettskretsene er ofte veldig gode på organisasjonsstøtte, og vi kommer til å bruke dem mer for å gi klubbene det tilbudet de trenger, sier Nina.
Mange av de eksisterende klubbutviklerne har kompetanse til å holde kompetansehevende kurs inne og ute. NKF vil nå tydeliggjøre klubbutvikler-stillingene mot trenerutviklere (inne) og instruktørutviklere (ute). Et av hovedsatsningsområdene i gjeldende strategiplan er sterkere klubber, med spesielt fokus på kompetanseutvikling og regionalt samarbeid. I stedet for at vi har klubbutviklere vil vi nå gå mer mot kompetanse-spesifikke stillinger.
Først ut er utlysning av stillingene som trenerutviklere.
– Hva vil trenerutviklerne gjøre?
– Det vil være folk som er fordelt rundt i landet, og som skal jobbe spesielt med å holde trenerkurs og følge opp trenermiljøet i sin region. I forbindelse med Kompetanseløftet skal trenerutdanningene revideres, på grunn av dette har det vært naturlig å starte med å få inn trenerutviklere. Vi har som mål at alle som jobber med organisert aktivitet for barn og unge skal ha trenerutdanning, sier Nina.
NKF vil også satse på å samle enkeltpersoner i regioner til et felles kurs. Dette kan være kurs som er vanskelig å samle opp nok folk i en region, som trener 2-kurs:
– Vi ønsker å få opp regionale kurskalendere for trenerkurs, og på sikt også for rutesetterkurs og instruktørkurs. Kurstilbudet skal være tilpasset behov i regionen, og med at NKF setter opp egne kurs vil det åpne mer for å samle folk fra forskjellige klubber i regionen. Dette håper vi vil bidra til å bygge opp under det regionale samarbeidet mellom klubber, og skal også gjøre det lettere for små klubber å kunne sende enkeltpersoner på kurs, sier Nina.
Instruktørutvikler-stillingene lar vente på seg, men NKF er interessert i å få inn en aktivitetskoordinator som skal ha aktivitet ute 2021 som et av sine hovedarbeidsområder:
– Denne personen vil da jobbe med å sette opp kurs og veilede klubber og legge til rette for aktiviteter og samlinger utendørs. Med ressurser internt som kan ha dette som hovedarbeidsområde vil vi kunne få til et bedre tilbud til klubbene, spesielt nå i «disse tider», sier Nina.
– Det har vært snakket om i flere år å endre på klubbutviklingsmodellen i NKF, nettopp i den retningen dere gjør det nå med å spesifisere stillingene mer. Hvorfor har det tatt tid?
– Det er ikke noe veldig revolusjonerende nytt med denne modellen, og det er allerede gjennomført regionale kurs noen steder. NKF sjonglerer i arbeidet sitt med mange ulike arbeidsoppgaver, og har i tillegg hatt stor vekst i antall klubber og antall medlemmer. De siste årene har også administrasjonen vokst, og dermed også arbeidskapasiteten og muligheten til å jobbe mer fokusert med arbeidsområder. Selv om vi var mindre i antall medlemmer og klubber før, så var det ikke færre ansvarsområder og forpliktelser fra blant annet Norges idrettsforbund, som vi er en del av, forteller Nina.
– Med en større administrasjon har det åpnet for mer fokusert arbeid på satsningsområder, og vi har mange planer vi skal få realisert de kommende årene. Flere medlemmer og mer aktivitet gir mer midler til å drive aktivitet og kompetanseutvikling, både for klubb og for forbundet.
Ønsker flere kvinner
– Per nå er det kun en kvinne som er klubbutvikler hos NKF. Dere sier dere ønsker flere kvinner som trenerutviklere. Hvorfor vil dere ha flere kvinner?
– Det er en skjevfordeling mellom kvinner og menn i klatring både blant trenere, instruktører og blant styreledere i klubb. Vi mener at menn og kvinner skal ha like muligheter, og vi mener også det har en verdi at både menn og kvinner er representert tilnærmet likt. Vi ser at det er jevnere kjønnsbalanse mellom barn og unge, mens i aldersgruppen 26 år og over er det helt klart flere menn. Vi mener klatring er en idrett som passer for ALLE, uavhengig av kjønn, etnisitet eller funksjonsnivå, og vi vil jobbe mot at alle skal føle seg hjemme hos oss, presiserer Nina.
De starter i første omgang rent spesifikt med utlysningen av trenerutviklere:
– I utlysningen av trenerutviklere oppfordret spesielt kvinner til å søke, fordi vi vil ansette halvparten kvinner og halvparten menn. Vi har hatt veldig få kvinner som har vært klubbutviklere, og har nesten ikke hatt kvinnelige søkere. Nå retter vi en del av markedsføringen direkte mot kvinner, og håper med det at vi vil nå flere aktuelle kandidater, forteller Nina.
Det ble gjort en undersøkelse i Innlandet idrettskrets for rekruttering til verv i idrettslag:
– Den vanligste måten å bli rekruttert på at noen spør deg direkte. Menn ble i snitt spurt oftere enn kvinner, og kvinner trengte i snitt å bli spurt oftere enn mennene. Vi må altså spisse rekrutteringen mer, sier Nina.
– Vi håper at hvis vi blir bedre på jevn rekruttering i NKF, vil det gi inspirasjon til andre der ute, og en normalisering av å se kvinner og menn likt representert.
– Hvorfor tror dere det har vært færre kvinner som har jobbet som klubbutviklere?
– Det har vært færre kvinner som har vært klubbutviklere fordi det har vært færre søkere. Det er færre kvinner med sertifiseringer, og det vil dermed være færre å velge mellom. Vi ser også at mange av kvinnene som velger å ta videre utdanning innenfor klatring har ofte mye de holder på med, enten det er annen jobb eller verv i klubb, og det passer ikke inn med en deltidsjobb på si, sier Nina.
Dette er NKF sine tiltak for lik kjønnsbalanse
Lik rekruttering av kvinner og menn til stillinger i NKF, med markedsføring spesielt mot de vi vil rekruttere flere av. For trenerutviklere trenger vi å rekruttere flere damer for lik representasjon.
Lik representasjon av kvinner og menn på kompetansesamlinger i regi av NKF.
Vi ønsker også å sette opp egne ungdomskurs for ungdom som vil bli trenere, instruktører eller ta andre verv i klubben. Det er viktige tiltak i seg selv, og er en del av ungdommenes rettigheter i idretten, og i tillegg tror vi dette kan ha positiv effekt på kjønnsbalanse. Det er jevnere kjønnsfordeling blant ungdommen, og vi tror god rekruttering der kan gi effekter for bedre kjønnsbalanse senere
Hvis du er interessert i å søke som trenerutvikler så går fristen ut 31.januar. Du må helst være trener 2, men du kan også være trener 1 for å søke. Les mer på NKF sine hjemmesider.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.