Vi kontaktet Norges Klatreforbund for å finne ut hvilken norsk klatreklubb som er størst (aktive medlemmer). Vi antok at det nok måtte være Kolsås Klatreklubb, Norges første åpne klatreklubb, beliggende i Norges største by og Norges hovedstad.
Men neida, svaret er vår forrige hovedstads klubb, nemlig Bergen Klatreklubb.
De ikke bare er større, men med hele 400 medlemmer! Her er lista over de tre største:
1. Bergen kk; 1633 medlemmer
2. Kolsås kk; 1235 medlemmer
3. Bratte Rogalands venner; 1109 medlemmer
Hva dette skyldes er ikke godt å si, men en grunn er kanskje at hovedstaden har flere klubber. Oslo Klatreklubb, som tidligere hadde hovedkvarter på Klatreverket, har 381 medlemmer. Så tilsammen ville vel medlemsmassen i Oslo og Bergen vært ca jevnstore.
Det er også mulig at BKK har klart å mobilisere en større andel av klatrerne til å bli medlemmer.
Til info kan vi nevne at Norges 4. største klubb er klatrepresident Stein Tronstads egen; Tromsø Klatreklubb (TKK), med 795 medlemmer. Christiansands Klatreklubb kommer på en god 5. plass med 543 medlemmer.
Les også: Snart åpner Norges største klatresenter
Vi spurte Stein Tronstad om han har noen tanker om hvorfor BKK er størst. En skulle jo tro at Oslo ville vinne det løpet?
– Det er vel fordi Bergenserne er flinkere til å stå sammen. Dette er ikke nødvendigvis befolkningsstyrt, i så fall burde jo Trondheim Klatreklubb vært 2,5 ganger så stor som TKK. Mye av nøkkelen er tilgang på anlegg og hva klubber med anlegg er i stand til å gjøre ut av det anlegget de har. Oslo Klatreklubb var jo landets største så lenge de kunne drive klubbaktiviteter på Klatreverket, men nå er de krympet betraktelig. Forhåpentligvis får osloklubbene et løft med det nye Oslo Klatresenter.
Han mener også at BKK har klart å få til litt ekstra med å ha anlegg og aktiviteter både inne og ute.
– Uansett er det en viktig sak for NKF å jobbe fram flere og bedre klubbstyrte anlegg – ikke bare for å få flere medlemmer, men for å få bedre muligheter til alle typer organisert klatring. Konkurranser, trening, sosialklatring, funkisklatring osv, sier han til norsk-klatring.no.
Det er viktig at man melder seg inn i en av Klatreforbundets medlemsklubber, slik at antall klatrere i Norge synliggjøres på en så riktig måte som mulig.
Flere medlemmer vil si mer økonomisk støtte til Klatreforbundet, som igjen vil si mer midler til utvikling av klatring i Norge, noe som kommer alle klatrere i landet til gode.
Les også: Her er alt om den nye Klatrefestivalen i Nissedal
Les også: Nord- Europas største
Les også: Nyheter om klatring