For lavt nivå på klatringa
– Situasjonen er sånn at det er for få kandidater som hadde tilstrekkelig nivå og erfaring på ski og klatring, så det blir dessverre ikke noe kull i år, sier Jørgen Aamot, visepresident i Nortind til Fri Flyt.
Aamot, som er tindevegleder basert i Hemsedal, var en av veglederne på opptaket. Han ser nå en trend der det er mer typiske skikjørere enn klatrere som søker Nortind:
– Det er en uvanlig situasjon for oss. Det er først og fremst klatringen som er akilleshælen. Flere klarer skidelen, men på klatring som gren er det dårligere stilt, dessverre, sier Aamot.
Han oppfordrer nå klatrere spesielt om å søke Nortind:
– Klatrerne må også prøve. Det kan være de er dyktige nok på ski uten at de vet selv. Alle som driver med generell fjellsport og som tenker det kan være en yrkesvei er interessante for oss. Mange har søkt skivegleder, og det kan være dette har kommet i skyggen. Nortind er forankret internasjonalt i en organisasjon som har medlemsland. Tindevegledere er primærvirksomheten vår. Nortind er oppretta og har sin eksistens på bakgrunn av den internasjonale velsignelsen, sier Aamot.
Klatrekravene for å komme inn på Nortind er å klatre grad 5+ i stive støvler i varierte forhold i fjellet og 6+ på blikk på bolt. Det var kun tre som klarte dette på årets opptak.
Fri Flyt stilte spørsmål om kravene kan være satt for høyt på klatredelen:
– Nivået på klatring og ski er satt. Det foregikk i Romsdalen, med en liten tur på Sognefjellet. Det som gjøres der har blitt gjort i mange år. Jeg ble utsatt for det samme i mitt opptak. Det har vært i 10-15 år, og det er etterprøvbart, og vi er nøye på at kandidatene skal presentert for noenlunde det samme hvert opptak, sier Aamot.
I Romsdalen foregikk klatreopptaket blant annet på ruter på Hornaksla på klassiske ruter som Jugoslavruta til første rampe (5+), Lava (5+), Gravhammer (5+) og sportsklatreruter og kileruter på Trollsvaet. De var også på klatrefeltet Slettafossen der de måtte onsighte 6+ på bolt.
Må forberede seg over flere år
Videre spurte Fri Flyt om den korte tiden mellom skiopptaket og klatreopptaket kan ha påvirket klatreopptaket:
– Det er i så fall marginalt. Ønsker du å forberede deg går det an. En prestasjon på opptaket er ikke et resultat av forberedelser i siste liten. Det er ikke sånn Rocky-opplegg hvor du jogger en måned og spiser rå egg. Det er flere års erfaring, sier Aamot.
Han frykter at fokuset Nortind har hatt på ski, med blant annet skiveglederutdanning, og en reformasjon av skidelen, har gjort at flere klatrere velger å ikke søke.
– Det kan tenkes at det er mange som i utgangspunktet er dyktige på ski, men som tenker at de ikke er det. Det er litt bekymringsverdig for oss. Det er litt underlig at det ikke er flere klatrere som søker, sier Aamot.
Vil ikke avsløre hvem som kom gjennom
Det var også rekordmange jenter invitert på opptak i år, men Aamot vil ikke avsløre hvem som kom gjennom. Siden Nortind startet med kull for omtrent 20 år sien har det aldri skjedd at for få har bestått opptaket til å danne et kull.
Aamot gir uansett honnør til de som har søkt og stilt på opptak:
– Dessuten er opptaket en spesiell situasjon. Den marginen du har blir spist opp fordi du er nervøs og skal prestere på noe du har et veldig nært forhold til. Det er ubehagelig, og veldig ofte personlig. At en gjeng med folk som meg selv skal mene noe om det er modig gjort å utsette seg for. Alle skal ha honnør for det. Men opptaket har også fungert som en synliggjøring av Nortinds krav. Det er ingen som er i tvil om hva som kreves, sier Aamot.