Er det virkelig mulig å gjennomføre en guidet klatretur hvor guide og deltagere aldri er nærmere hverandre enn to meter? Ja, sier flere tindevegledere.
– Rent praktisk kan dette løses gjennom å velge ruter med litt plass på hyllene, kanskje to standplasser slik at man ikke blir klumpet sammen. Det er ingen fasit her, og den enkelte må tilpasse metoden og begrunne med utgangspunkt i den aktuelle ruta. Det legges så inn i risiko- og sårbarhetsanalysene, sier president i Nortind, Leif Inge Magnussen.
Tindevegleder Jostein Aasen jobber i Norgesguidene, og har sannsynligvis en slags rekord i å ha vært mange ganger på Store Skagastølstind med gjester. Han tror det skal gå greit med føringsturer på både Storen og andre fjell i Norge.
– Det er vanskelig, men enkelte tiltak kan gjøre det bedre; Før tur må gjestene trene på å ta på eget utstyr, og knyte seg inn slik at føreren slipper å hjelpe til med det. Gjesten må også få god opplæring i hva hun skal gjøre på standplass, slik at hun er selvhjulpen også her. Standplasser bør være store hyller der en ikke trenger å stå tett. Kanskje bør en lage to standplasser på samme hylle for å unngå å stå så tett.
– I enkelte situasjoner vil en måtte bryte regelen om to meter avstand, for eksempel ved overlevering av sikringsutstyr, samt i korte tidsrom på standplass. Men det vil i stor grad være mulig, selv om det skaper en god del ekstraarbeid og tidsbruk, som igjen vil føles uhensiktsmessig. En er i større grad enn vanlig avhengig av få andre taulag, gode arbeidsforhold med tørt fjell uten snø og gjester som klarer å sikre seg selv inn på standplass, sier Aasen, som understreker at han ikke nødvendigvis kommer til å arrangere turer med rådene som gjelder i dag.
– Reiselivet sitter igjen med svarteper
Et annet råd fra myndighetene som gjør hverdagen til tindeveglederne mer krevende er oppfordringen om å unngå unødvendige fritidsreiser. Nortind-president Leif Inge Magnussen er ikke imponert over dette rådet.
– Skillet mellom nødvendige og unødvendige fritidsreiser er svært vanskelig å forstå. Ifølge Elin Ørjaseter er det grunnlovsstridig å hindre borgerne i å bevege seg fritt. Regjeringen sier at fritidsreiser er lovlig eller legalt, men når de så legger til at unødvendige fritidsreiser skal unngås flyttes valget til den enkelte borger. Da blir det en diskusjon om hva som er legitimt eller ikke. Her satses det på at moralvoktere skal flytte fokuset fra Regjeringens manglende kriseforberedelser til en diskusjon om motiver og turens hensikt. Altså en bevisst mediestrategi for unngå å snakke om ansvar for beredskap. Dermed tar noen den moralske jobben Regjeringen ikke tar, og henger ut folk på internett. Vi bør ha fokus på handlingene i seg selv og mulige konsekvenser, mer enn handlingens hensikt og den enkeltes vurdering av hva som er nødvendig eller ikke. Nå er det reiselivet som sitter igjen med svarteper, sier Magnussen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.