Hvordan utvikler man seg innen klatresporten? Hvordan blir man i stand til å mestre flere og vanskeligere problemer? Vi spurte buldrelegenden Jacky Godoffe om å gi oss nordmenn en minileksjon.
Jacky Godoffe på Big Boss (7C). Foto: Aurore Godoffe
Lesetid: 4 minutter
Franske Jacky Godoffe var i mange år en av de ledende buldrerne i verden, og har førstebesteget en rekke av klassikerne i Fontainebleau. Under et besøk i Norge fikk vi en samtale med den dedikerte klatreren. Vi spurte selvfølgelig om det alle vil vite. Hvordan blir man bedre i buldreveggen.
– Ja, hvordan blir man bedre ... det er et meget godt spørsmål. Men først, hvis jeg hadde et svar på dette ville jeg vært den beste klatreren i verden. Men det er ikke tilfelle. Jeg er ikke magiker, og det er ikke så farlig at jeg ikke er fordi: alt er mulig! Og om du er sikker på suksess, mister du da ikke motivasjonen? Alt jeg kan gjøre er å prøve. Jeg vil fortelle hva jeg selv gjorde da jeg bestemte meg første gang for å gå et hardt prosjekt. Å bli bedre, å utvikle seg er for meg å oppnå å gjøre noe nytt når man i utgangspunktet er i tvil? Det betyr igjen at det er mulig for alle klatrere å prøve de samme metodene, fordi alle har sine egne grenser å pushe.
– Du kan drømme om hvordan å bli bedre på alle måter, men det er en illusjon. Jeg mener at om du virkelig vil bli bedre må du være bevisst på dine kvaliteter som klatrer. Sterke fingre, god kroppsstyrke, god avstivningsstyrke, store muskler, høy, lav, alt kan hjelpe deg innen spesielle klatrestiler og genre. Finn ut hva som er din stil, og hva du ikke liker i det hele tatt. Finn problemer av denne typen du liker og som passer deg, og glem de andre et øyeblikk.
Godoffe poengterer at å klatre med venner er viktig, og å se og lære hva andre gjør – prøve deres løsninger. – En klassisk klatresituasjon er at du må komme opp med løsninger akkurat det spesifikke buldreproblemet krever. Om du er alene og prøver å finne svaret og løsningen, vil du sannsynligvis overse noe. Det er bedre å klatre med venner, gjerne av ulike høyder, kroppsbygninger og typer for å lære av dem. På hvert problem, prøv dine venners løsninger. Dette for å teste om din løsning passer deg best eller om andres
Han mener den beste måten å bli god på er å prøve harde problemer. – Trening er viktig men glem aldri at klatring betyr å bruke kroppen med fjellet. Og om du f.eks trener styrke uten noe kombinasjon med klatring, vil du kun bli sterkere i musklene. Min beste treningsform er klatring; å prøve harde problemer. Kort og greit. Veksle mellom ulike klatreområder: ulike friksjonstyper, ulike typer tak og vinkler. Grunnen er at kroppen raskt tilpasser seg samme type belastning, og når den gjør det vil utviklingen stagnere.
Om du klatrer inne mener han en morsom lek med buldere er et godt utgangspunkt for læring. – Lag problemer sammen med venner – fra tre til fem – og siden prøver alle å klatre alle problemene. Man får så poeng for å gå en bulder, men bare 100 poeng delt på antall som topper bulderen, på hvert problem. Legg sammen og til slutt får man en vinner. I dette spillet er alle vinnere fordi man tvinges til å dele informasjon og løsninger.
Han har også følgende råd med hensyn på formasjoner og tak: – Bruk utbyttbare formasjoner så mye som mulig, slik at man får mest mulig variasjon på klatresenteret. Dette for å holde variasjonen stor og motivasjonen oppe så mye som overhode mulig. Varier og lek med bruken av klatretak for å forandre den initielle formen. Bruk fottak som er som ute, gjerne dårlige og som krever innsats å bruke.
Klassiker: Jacky Godoffe gjorde førstebestigningen av Big Boss (7C) på 80-tallet. Linja er fremdeles en solid testpiece for verdens fontfarere. Foto: Aurore Godoffe
Som en kuriosa kan du jo ta en titt på denne saken, fra det glade 80-tall:
Her en video fra oppladningen til Nordic Challange i 2008, da han var rutesetter. Som vi ser har han – da han var midt i sine gode 50-år – fremdeles ingen problemer med å cruise Eclipse (7C):
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.