SNU I TIDE: Det finnes ingen mal for hvordan det ser ut på toppen av en klatrerute. Likevel er det ditt eget ansvar å finne en trygg løsning. Det krever litt kunnskap. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 3 minutter
I denne episoden av Klatreskolen skal Dag Hagen og Nikolai Kolstad fra NKF ta for seg hvordan man snur på toppen av ruta. Dette er noe av det klart viktigste alle uteklatrere må beherske.
Hvordan ankeret ser ut, med bolter, slynger, karabinere eller ringer er ikke standardisert, så det er opp til deg som klatrer å finne en løsning på. Klatreskolen hjelper deg, se videoen nedenfor.
Toppen av ruta kalles ankeret, og består av to uavhengige fester. Et toppanker består også av to uavhengige fester innendørs, men der er det det karabinere som allerede henger der.
Dilemmaet når du kommer ut er at du har ofte et toppanker som har to uavhengige fester men med to ringer. Da må du lære deg å tre tauet gjennom og du må snu på en annen måte enn når du klatrer innendørs.
Du kan se en grundig gjennomgang i videoen under, og klikke her for å se flere episoder av klatreskolen. Det første du må gjøre er å legge opp en siste kortslynge og be din sikringspartner om å spenne tauet så du henger godt fast.
Trygt oppe må du plassere to slynger i ankeret, så de kan holde deg på plass. Deretter bør du knyte en ekstra åttetallsknute i dette tauet som du fester i sela. Det er først på dette punktet at du har laget deg to sikringspunkter, så du kan løsne ditt opprinnelige tau.
Nå kan du trekke tauet gjennom toppankeret, og binde deg inn i selen med en åttetallsknute - da skal du være klar for å fire deg ned. Det er veldig viktig at du tester det nye systemet og ber sikreren stramme inn på tauet så du ser at det nye systemet fungerer.
Deretter kan du løsne det "gamle" systemet og anvende den nye åttetallsknuten som du nå har tredd gjennom disse to ringene.
ANKERMANN: Nikolai Kolstad fra Norges Klatreforbund demonstrerer hvordan du sikrer deg og snur på toppen av ruta. Foto: Christian Nerdrum
Nedfiringen
Den siste fasen er viktig å sørge for at man gjør ting i riktig rekkefølge. Nå skal du fire deg ned mens du tar med deg slyngene dine, og sikreren din skal igjen ta over ansvaret for deg.
Sørg for å opprettholde god kommunikasjon med sikreren din, og få med deg alle slynger og sikringer du har lagt igjen på vei opp ruta di.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.