Risikomomenter skal kunne deles opp i to kategorier: Det som er forårsaket av miljøet du befinner deg i er den første. Dette kan omfatte steinsprang, værforhold eller lignende faktorer som du i utgangspunktet som klatrer ikke har kontroll på.
Den andre kategorien er klatrerne selv. Menneskelige feil utgjør brorparten av årsakene bak hvorfor klatrere havner i trøbbel, og noen av de fremste årsakene trekker vi frem i videoen som du kan se under her.
Taurutiner og kommunikasjon
Nikolai Kolstad forklarer noen av faktorene inngående i denne episoden. Her kan vi høre om hvordan forskjellene er ved fall utendørs sammenlignet med fall i klatring innendørs.
Ute kan du falle på sten, utstikkende hyller, eller lignende.Tauet er også fremhevet som en del av problemene. uteklatring. Husk at tauet ditt skal være dobbelt så langt som ruta.
Husk å knytte en stoppknute i enden av tauet, slik at du ved rappell, eller din sikringspartner, ikke mister tauet ut av taubremsen.En vanlig ulykkesårsak er manglende kommunikasjon mellom klatrer og sikrer. Det som er viktig, er at man er enig på forhånd om hva som skal skje i veggen, og man skal ha utvetydig kommunikasjon underveis.
Bolter og fall-lengde
Husk at du kan falle temmelig mye lenger enn boltene du klatrer forbi forteller deg. Du kan få en såkalt "runout" og falle ned forbi siste sikring, og deretter flere meter ned derfra igjen, når du først faller.
At sikreren din følger med er også viktig her.Husk også å kontrollere utstyret du buker og boltene du klatrer på. Her kan du lese vår undersøkelse av gamle klatreslynger.
De fleste er i god stand og egner seg til klatring, men gjør en rutine av å kontrollere boltene du sitter i. Rust og korrosjon kan skade metallet, eller festene kan bli dårligere. I videoen nedenfor kan du høre mer om dette.