Dag Hagen på vei opp en rute på Skedsmokorset. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 2 minutter
Redaktør og programleder Dag Hagen har fått med seg Nikolai Kolstad fra Norges Klatreforbund (NKF) til Skedsmokorset for å utforske hva du må vite for å ta steget fra inne- til uteklatring. Kolstad er medlem av sikkerhetskomitéen til NKF.
Dette er første episode i sesong 2 av klatreskolen, hvor fokuset skal være på utendørs klatring.
De fleste klatrere begynner sin karriere på en innendørs vegg, og forhåpentligvis ønsker de å prøve seg på naturlige fjell når den tid kommer. Noen steder kan du ta steget til uteklatring så lenge du har et brattkort fra innendørsklatringen - og flere steder er det godt tilrettelagt. Som regel anbefaler vi derimot å ta følge med noen som har klatret skikkelig ute før.
En helt ny verden
Kolstad og Hagen sine råd i denne episoden er å være bevisst på hvor man er - det er ingen automatikk i ruta og terrenget lik som på innendørsruta. Hver rute har bolter du skal feste en slynge i, og slyngene skal du selv ha med - gjerne en 10-15 stykker i utstyrsløkka på klatreselen din. Du må naturlig nok også ha på deg hjelm for å verne deg fra steinsprang o.l.
Lange fall er i seg selv ikke farlige, men om du rammer en hylle, en utstikkende stein eller lignende kan det fort bli farlig - så vær særlig bevisst på hvor langt tauet ditt er, og hva som er under deg, til enhver tid.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.