Dra ut
Ta med deg ditt vanlige klatretau (helst to) og finn deg en slik frossen bekk. Velg ut et solid tre over den frosne saken og heng opp topptau slik du har lært det fra klippeklatring; med en solid skrukarabin og en prikkfri slynge rundt treet. På med stegjern og isøkser og gyv løs. Lek deg på ulike steder på fossen. Litt brattere fosser har ofte kaminer på sidene, slik at du kan stemme mellom fjellet og isen. Kaminene ender gjerne i små overhengende opptak som du må forsere for å komme inn på isen igjen.
Vi har laget en omfattende sak om hvordan velge riktig klatretau til ulike formål (som f.eks. isklatring).
Hvis du vil øve deg på å klatre is inne først, så har faktisk SNØ den første innendørs isveggen i Norge!
Utstyr
Dette høres jo greit ut – bare dra ut og høgge løs. Men det er ofte et lite hinder: utstyr. To økser koster rundt 4000-5000 kroner og man må regne med samme sum for stegjern pluss støvler. Uten å ha prøvd isklatring før legger man helst ikke så mye penger på bordet. Løsningen er å leie utstyr på din lokale klatrevegg, eller kontakte en av de mange guidene som finnes i landet – hos de får du ofte leid utstyr. Eller du kan kjøpe brukt utstyr, se friflyt.no og finn.no for oppegående og aktive bruktmarkeder.
Vi har også testet isklatreøkser; les testen vår og finn de perfekte isklatreøksene til ditt bruk
Må ha-liste for isklatrere
To isklatreøkser
Stegjern (gjerne med step-in foran og bak)
Sele
Hjelm
To halvtau (gjerne tynne halvtau mellom 7-8 mm som er helimpregnert)
Isklatrestøvler eller brestøvler (gjerne med step-in foran og bak)
Isklipperholdere til sela (type Petzl Caritool) - det er for å racke isskruene
Isskruer
Ekspresslynger
Varme klær
Noen tips for isturen
Når utstyret ligger godt i sekken og første isoffer er peilet ut må du passe på:
Fosser er ofte langt høyere enn de ser ut til – i alle fall fra toppfestet og helt ned til trygg start. Ta derfor med to tau som eventuelt kan skjøtes sammen.
På toppen av fossen, selv om det er flatt, er det som oftest is. Ved oppfesting av topptau bør derfor stegjern brukes og stor forsiktighet utvises. Bruk gjerne et langt statisk tau som slyngeforlengelse.
Stroppeløse økser kan man risikere å miste i bakken. Sikrer bør derfor stå i god avstand fra loddlinjen under klatrer, og alltid følge godt med.
Isflak og biter løsner når man slår øksen i isen. Nok en grunn til å holde god avstand. Stå helst på skrå ut til siden. Isbitene tenderer å seile et stykke ut fra fossen.
Ved brå temperatursvingninger skapes spenninger i isen. Store fall i temperaturen medføre gjerne krakileringer, siden isen trekker seg sammen når temperaturen faller.
Pass på å ikke tråkke på tauet med stegjerna og unngå å treffe tauet med isøksen.
Husk hjelm og bruk gjerne blank glass til briller.
Selv under flere minusgrader renner det ofte vann rundt og i fossen. Husk derfor skallbekledning og gjerne vanntette votter.
Best i verden
Norge et et av verdens beste land for isklatring. Vårt fuktige klima, kombinert med det kuperte landskapet gjør vann til gull vinterstid. Rjukan i Telemark, Hemsedal i Buskerud, dalene rundt Gudvangen og Gudbrandsdalen, Romsdalen i Møre og Romsdal og Oppdal i Sør-Trøndelag er spesielt bra områder. I Nord-Norge kan vi spesielt trekke fram dalene rundt Narvik. Spansdalen i Troms er også av ypperste klasse.
Kurs
Om du ikke skulle greie å oppdrive utstyr eller er usikker på egne klatrekunnskaper kan en løsning være å leie guide eller ta et kurs. Du får spesialtilpassede kurs på de fleste isdestinasjoner i Norge. Bor du ved et av de ovennevnte områdene vil du garantert ikke ha lange veien til en lokal guide. Svært mange av landets klatreklubber tilbyr også klatrekurs. Kontakt din lokale klatreklubb og hør om de låner ut utstyr eller har et kurstilbud. Om du ikke vet hvilken klubb som finnes i ditt nærmiljø finner du en oversikt over landets klatreklubber (som er tilsluttet Klatreforbundet) på klatring.no.
Issamlinger
En fantastisk måte å begynne med isklatring på er å delta på en av issamlingene som hver vinter arrangeres på ulike steder i landet. Rjukan Isfestival er kanskje den mest kjente. Her får du tips om utstyr og får møte likesinnede på de fleste nivåer. Se www.rjukanicefestival.com for mer informasjon. På Rjukan tilbyr ellers Klatring&Friluftsliv (www.klatringfriluftsliv.no), Mountain Activity Center (www.mountain-activity.no) og DNT Fjellsport (www.dnt-fjellsport.no) kurs og guiding.
I Oppdal arrangteres Oppdal Ice Climbing Festival årlig, med base i legendariske Drivdalen. I 2022 går festivalen av stabelen fra 11. til 13. februar.
Det har også tidligere være jentesamlinger på is, og isklatresamlinger i nord.
Guider
Sjekk ut vår oversikt på friflyt.no om aktører som holder skredkurs. Mange av dem holder også isklatrekurs.