Lyst til å gå ruta! Ikke nødvendigvis toppe ut, men mer å oppleve klatringen på linjen du har sett deg ut. Prøv å glede deg over de ulike bevegelsene og sekvensene. Se på ruta som en reise du skal gjennomføre på en morsom måte.
2. Trygghet
Snakk med sikreren slik at du vet at du kan stole på han. På onsight er det svært viktig å følge godt med, og forvente det uventede. Sikreren må være klar over at fallet kan komme når som helst. Gå gjennom alt som har med utstyr og ting du uroer deg for, slik at du ikke bruker energi på å være redd når du er i ruta, men kan konsentrere deg 100% om klatringen. Er det lange runouts på ruta? Er de trygge? Følger sikreren med på disse stedene? Kan sikreren ta dynamiske fall om det trengs? Er boltene gamle eller nye? Om de er gamle, har det røket andre bolter i området? Om en slynge ser litt frynsete ut, så bytt den med en annen. Om tauet er slitt, skaff deg et nytt og bruk det gamle til topptauing. Om selen er gammel, kasser den. Sikkerheten skal ikke ofres for økonomien.
Les også: Slik trener du intervaller i klatreveggen.
3. Realisme
Velg rute etter evne. Gaper du over for mye er sjansene for å lykkes langt mindre. Sats alt, men vær realistisk. For harde ruter skaper mye motstand og færre seire. Mestringsfølelsen er viktig for de fleste av oss, og svært motiverende før neste onsight.
4. Oversikt
Ha klart for deg hvor mange bolter det er på ruta. Hvor høy den er osv, slik at du blir minst mulig overrasket under klatringen. Trengs det lange slynger? Er tauet langt nok? Ser du alle bolteplasseringene, ser du evt klippetak?
5. Rytme
Se over rutas karakter. Finnes det steder du får hvilt, slik at du kan dele ruta opp i flere deler? I så fall kan du sette opp som første mål å klatre første del, siden kan du fokusere på neste del. Dette forenkler klatringen ved at du kan fokusere mer på det du gjør i øyeblikket. Det er lett å brenne seg på å tenke for mye på toppen av ruta og glemme starten. En dårlig begynnelse blir du sjelden kvitt!
6. Klatre ruta, ikke graden
Ønske om å klatre ruta for det den er, mer enn å onsighte graden. Du fjerner da mye mentalt press, som gjerne oppstår når du har et større ønske om å ticke et nivå, enn å ticke en rute.
7. La pusten styre hvilelengden
De fleste av oss blir anpusten på en hard onsight, og pusten må gjenvinnes på de hvilepunktene som finnes. Men hvor lenge skal du hvile? Der er ikke lett å time riktig, og det kan være greit med et tegn som viser når du ikke kan forvente å restituere ytterligere. Tegnet er pusten. Når pusten ikke lenger går saktere ved å bli værende på samme sted er det på tide å bevege seg opp i neste passasje.
8. Lat som du redpointer
Det viser seg at man blir det man tenker, og om du er skeptisk når du klatrer, klatrer du også dårligere. Om du derimot later som om du kjenner ruta, vil du bli mer konsis og mindre nølende, noe som er tids og kraftbesparende og øker sjansen for å lykkes.
9. Om du blir sliten så lat som om du kjenner neste tak, og gå for det.
Det kan være nok til å henge igjen og redde bestigningen.
10. Om du faller av, prøv å ikke bli sint og grinete.
Gled deg heller over at du fikk oppleve klatringen så langt. En negativ holdning på en rute forplanter seg gjerne til neste. En negativ holdning virker mot sin hensikt og hemmer energiflyten.
Les også: Kan yoga gjøre deg til en bedre klatrer?