Arbeidshesten
Disse kilene er på mange måter arbeidshesten i racket ditt, og du kommer til å bli godt kjent med dem om du er klar for å ta steget ut og prøve deg på tradisjonell klatring. Her finner du Dag Hagen sin guide til ruter du bør begynne med når du begynner med tradklatring.
I videoen nedenfor demonstrerer Paula Voldner hvordan man skal legge kilen riktig i fjellsiden. Akkurat slik som beskrevet med kamkilene i en tidligere episode, skal man i utgangpunktet ha drag nedover på kilen. Det er viktig at du rykker til hver eneste kile for å sørge for at den faktisk kiler seg fast.
Slik Paula selv skriver i denne teksten, blir du godt kjent - og lærer også når en kile sitter godt nok. Sørg for at metallet i kilen berører steinen på begge sider, og at den ikke faller ut om det skulle komme et rykk ut fra veggen.
Ut igjen
Det er en rekke faktorer som påvirker i hvilken retning kilen trekkes når du klatrer. I motsetning til kortslynger som brukes i sportsklatring, som vi har testet her, kan man foretrekke å bruke lengre, slakkere slynger i tradklatring. Merk at mange bruker kortslynger også.
I videoen viser Paula en "seksti-slynge", altså en slynge med lengde 60 cm. Disse kan kjøpes ferdige, eller kan settes sammen av to karabiner og en ferdig 60 cm dyneema-slynge som kan kjøpes seperat. Fordelen med en slik slynge er at de tillater bevegelse uten å påvirke kilen, og gjør det lettere å unngå taudrag.
Sitter kilene altfor godt fast, bør du også ha med deg en såkalt nøttepirker. Det er ganske enkelt en liten krok til å pirke ut kilene på vei ned - se Paula demonstrere hvordan den brukes i videoen nedenfor!