HOLD KLATREFORMEN GJENNOM SOMMEREN: Det er viktig å klatre og buldre, og oppsøke ting du er dårlig på. Her er Even Gårdsmoen på Hauktjern. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 6 minutter
Sommeren har kom omtrent samtidig som klatresentrene åpnet igjen etter å ha vært stengt i omtrent en evighet. Langt de fleste har vært prisgitt hjemmetrening eller klatring utendørs i varierende forhold.
Crashpads og fingerbrett har vært mer eller mindre kontinuerlig utsolgt den siste tiden så det er ganske tydelig at mange har trent en god del hjemme, eller i det minste hatt utstyret til å gjøre det.
Hvordan man legger opp treningen har alt å si for hva slags form man går sommersesongen i møte med. Noen trener etter en plan for å nå en toppform på et gitt tidspunkt eller periode, gjerne en tur eller en periode man vet at man har god tid, mens andre prøver å holde et jevnt nivå uten for store svingninger opp eller ned i form gjennom hele året.
En god del trener uten en plan, og ender mer eller mindre bevisst opp i den siste kategorien som har en jevn form gjennom året. Ingen er like og ingen har samme mål, så det er bare rett og rimelig at metoder også er forskjellige.
Felles for de fleste er at klatretreningen endrer seg mye når det blir sommer og man klatrer mindre inne og gjerne prøver å gå en eller annen drømmerute i løpet av sommeren.
Passe på å ha nok mengde
Den typiske klatreren kommer til klatrefeltet og går to-tre ruter som oppvarming før de går bort til den ruta de har tenkt å gå den dagen og blir på den til de er slitne før de pakker sammen og går hjem. Selv om det ligner mye på hvordan de fleste klatrer innendørs så er det likevel noen hel vesentlige forskjeller man bør være klar over og tenke litt på.
En ting er at de fleste nok klatrer flere forskjellige ruter inne enn hva de gjør ute, det gjør at mengden blir lavere totalt. For én enkelt klatreøkt har det ikke noe å si, men om det blir gjentatt gjennom hele sommeren vil det etter hvert få stor betydning for klatreformen.
Mindre mengde over tid gjør at man mister en del utholdenhet og kapasitet. Begge deler vil ha stor innvirkning på hva man orker å gjøre på klatrefeltet utover sensommeren og høsten.
Det er fort gjort å endre på dette ved å legge inn noen lengre klatredager utendørs, eller ha noen dager der man sørger for å klatre mange ruter på litt lavere grad enn man gjør ellers en gang imellom. Det å vedlikeholde et nivå er enklere enn å trene seg opp til ett nytt nivå. Og for å vedlikeholde et nivå der man kan klatre på 7-8 tallet krever ikke veldig mye ut over at man sørger for å få lagt inn litt mengde innimellom.
Hvordan vedlikeholde den muskulære utholdenheten?
En annen stor forskjell på inneklatring og uteklatring er at det for langt de fleste handler mer om å posisjonere kroppen riktig på dårlige fottak utendørs, mens det innendørs handler mer om å dra hardt på ganske gode grep i overheng. Standard inneklatring ligner rett og slett ikke veldig mye på det de fleste klatrer på utendørs.
Spesielt den moderne buldringen med hopping mellom gode grep er langt fra det man finner utendørs der små grep og dårlige fottak i moderate overheng er mer dominerende. Med andre ord er det sørgelig liten overføringsverdi av et man gjør i buldreveggen inne og det man skal gjøre på en klassisk norsk klippe ute.
Ettersom man drar mindre på grepene utendørs enn innendørs og samtidig har mindre mengde enn ellers blir nok den muskulære utholdenheten heller dårligere gjennom utesesongen.
For mange av de som har klatret i bare noen få år vil årsaken til at de klatrer bedre utendørs gjennom sesongen handle mer om at de har vent seg til å stå på de dårlige fottakene enn om en bedret utholdenhet muskulært.
For å vedlikeholde den muskulære utholdenheten man har opparbeidet seg gjennom inneklatringen kan det være lurt å velge seg noen ruter som er jevne, uten harde crux, og litt under maxgrad.
Prøv for eksempel å klatre ti ruter på samme grad på en dag en gang i mellom. Det vil gjøre godt både fordi det er gøy å klatre mengde en dag og fordi du da vil få gjort så mange flytt i løpet av dagen at det ligner litt på «vanlig» trening.
For de som helst vil opprettholde nivået de hadde innendørs er løsningen å legge inn noen økter med pull ups en gang imellom. Det kan man gjøre nærmest over alt, i et tre, en dørkarm, en utendørs treningspark eller et fingerbrett hjemme eller ute.
Klatre mye sva i starten av sesongen
Hvis målet er å bli bedre på å klatre ute er nok den enkleste å beste løsningen å starte sesongen med å klatre en mengde med sva eller vertikale ruter litt under det vanlige nivået.
Jeg vil anbefale de fleste å prioritere sva for å trene opp fotarbeidet raskt. Ved å gjøre unna en mengde med sva tidlig i sesongen, helst mens man fremdeles kan fylle på med noen inneøkter for å opprettholde drastyrken også, vil man venne seg raskere til klatrestilen utendørs.
På denne måten vil det kjennes mindre skummelt å stå på dårlige fottak når man klatrer, man slapper mer av i kroppen og bruker mindre krefter. Å bli pumpa av at man holder for hardt på grepene gir ikke engang god trening, det er bare dumt og sløsing med energi. De fleste som tar seg tid til å klatre en mengde sva tidlig i sesongen vil også oppleve at de får vesentlig bedre psyke i løpet av sesongen! Stoler man på beina er det lettere å slappe av og å holde hodet kaldt.
Det enkleste man kan gjøre for å vedlikeholde, eller til og med øke, en klatreform gjennom sesongen er imidlertid å ha noe som ligner en plan for hva man klatrer på gjennom sesongen.
Det trenger virkelig ikke være en rigid plan med excel-ark og nitid planlegging! Det holder å tenke litt over hva man har gjort mest, og hva man har gjort minst av.
Klatrer man mest tau vil det være lurt å legge inn noen uker med buldring og buldrer man mest vil det være lurt å legge inn noen uker med ruteklatring.
Ruteklatrerne vil ha godt av å få tatt i litt skikkelig en gang i blant for å opprettholde max-styrke. Buldrerne har godt av å bli litt skikkelig pumpa en gang iblant for å orke å toppe ut bulderne.
De beste tipsene for å holde formen vedlike
Prøv å varier klatringen gjennom sesongen.
Endre både stil på rutene eller bulderne du prøver og endre fra ruteklatring til buldring eller omvendt
Fokuser på mengde og teknikk i starten av sesongen
Ikke ha bare ÈN rute eller bulder du prøver å gå, varier med flere prosjekter samtidig i forskjellige stiler og brattheter
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.