Det er likevel noen ting vi kan bruke litt ekstra tid på å reflektere over i dag. Klatrere er storforbrukere av fjell med alt det fører med seg. Vi transporterer oss og utstyret med fly og bil, det blir laget stier inn til klatrefeltene og vegetasjonen renses vekk. Klatring er en aktivitet som i stor grad hedrer fjellet. Det er derfor et paradoks at vi både ønsker oss et urørt fjell samtidig som vi bruker det selv.
Hva som skal tilrettelegges og hvor mye er en evig diskusjon og hvem har vetorett? Skal alt boltes, eller skal noe være uberørt av bolter? Skal stiene være tilrettelagt for flest mulig med jevnt underlag, eller skal alle tråkke rundt på måfå? Hva gir best bevaring av naturen?
Det finnes neppe noen fasit, men en ting kan vi alle gjøre; ta med ut det du tok med inn! Ligger det et sjokoladepapir eller en plastflaske igjen fra noen andre kan du ta det med deg ut fra klatrefeltet eller ned fra fjellet!
Det skal gjøres to sett av alle øvelsene. Begge sett gjøres til utmattelse. Ta cirka to minutter pause mellom settene, eller bytt øvelse uten pause mellom settene for en ekstra tung runde!
Les mer om Gudmund Grønhaug og Klatrings julekalender her!
Rygg ups:
Ligg på magen. Løft overkropp og beina opp fra gulvet. Ikke legg deg helt ned, men hold trykket hele tiden.
Lett: Som over, men bytt på å løfte enten overkroppen eller beina opp fra underlaget
Medium: Ha armene utstrakt foran hodet og hold i 3 sekunder på toppen
Tung: Start med armene utstrakt foran hodet, før strake armer ned til de ligger inntil kroppen og frem igjen mens du holder kroppen opp fra gulvet
Knebøy:
Stå rett opp og ned, bøy knærne til du sitter helt nede på huk. Prøv å holde hælen i gulvet hele tiden.
Det er et poeng å komme helt ned for å gi brusken i knærne næring helt ut i ytterstilling. Mange bøyer sjelden knærne helt ned med belastning og får derfor en dårlig ernært brusk. Dette er en enkel og grei øvelse som forebygger kneproblemer.
Lett: Som over
Medium: Løft en for foran deg når du setter deg ned. Reis deg opp på begge føtter
Tung: En fot ned og opp
Sit ups (saks):
Ligg på ryggen med strake bein. Løft strake bein og sett deg opp i en sit up samtidig. Prøv å berøre tærne hver gang.
Lett: La overkroppen ligge og løft bare beina
Medium: Som over
Tung: Hold noe mellom henda uten å gripe
Julekalender luke 1.
Julekalender luke 2.
Julekalender luke 3.
Julekalender luke 4.
Julekalender luke 5.
Julekalender luke 6.
Julekalender luke 7.
Julekalender luke 8.
Julekalender luke 9.
Julekalender luke 10.
Gudmund Grønhaug er trener, fysioterapeut og forfatter med doktorgrad om belastningsskader i Klatring. Han kommer i 2022 med boka Sterk og skadefri.