I en studie om klatreskader fra 2018 ble det funnet at kvinner og menn har skader på forskjellige steder.
For kvinner var de vanligste skadene fingre (29,2%), skuldre (21,9%), håndledd (12,5%), albuer (11,5%) og fot/ankel (10,4%). For menn var de vanligste skadene fingre (45,3%), albuer (19,7%) og skulder (18,7%).
I den samme artikkelen ble det spekulert i om noen av skadene kunne skyldes at kvinners ligamenter er mer utsatt for skader i deler av menstruasjonssyklusen. I en nylig studie av fotballspillere har de sett nærmere på sammenhengen mellom menstruasjonssyklus og skader. I analysene som ligger til grunn for disse resultatene er kvinner som bruker hormonpreparater tatt ut av analysene ettersom de ikke har samme påvirkning fra hormoner som de som ikke bruker hormonpreparater.
I denne studien fant forskerne at det er en overhyppighet av skader i den follikulære fasen.
Den follikulære fasen er perioden fra blødning til eggløsning. Vanligvis ca 7 dager fra avsluttet blødning om man følger en 28 dagers syklus.
I den follikulære fasen er det 32-47% mer skader enn i resten av menstruasjonssyklusen og skadeforekomsten er høyest i de siste dagene av den follikulære fasen.
Den siste studien er gjort på engelske fotballspillere på høyt nivå. Det er likevel svært trolig at resultatene kan overføres til klatring. De hyppigste skadene som er omtalt i studien er skader på sener og ligamenter i ankler og knær som resultat av brå retningsendringer i dribling og som resultat av dytting og taklinger. Felles for disse skadene er at det er ganske store krefter i spill.
I klatring er det ikke noe dytting og takling og det er sjelden man gjør brå retningsendringer og skadene er oftere i armene enn i ankler og knær. Når man klatrer er det ofte at man får brå rykk i armene i det man «lander» på et grep. Spesielt i buldring er det vanlig med dynamiske flytt og catching som resulterer i hurtig belastning i håndledd, albue og skuldre. Dette rykket innebærer som regel kraft nær opp til full kroppsvekt eller mer. Kreftene er dermed tilsvarende de som fotballspillerne opplever, og muligens med større konsekvenser i og med at rykket kommer i armen og ikke beina ettersom beina er rigget for belastningen.
I buldring er det i tillegg vanlig å hoppe eller ramle ned fra høyder som gjør at ankler og knær får samme belastning som fotballspillerne får.
I sum er det med andre ord omtrent samme kraftutvikling og sjanse for skader i ankler og knær hos klatrerne som for fotballspillerne. I tillegg får klatrere en uvanlig stor belastning på armene som utgjør en spesielt stor risiko for skader i den follikulære fase.
Langt de fleste klatrende damer vil nok klatre mer elle mindre som vanlig i den follikulære fasen, men det kan være lurt å med noen små justeringer av hvordan man trener mot slutten av denne uka.
Ting man kan gjøre:
Vær forsiktig med catching
Prøv å justere klatringen noe mer over mot å gjøre ruter eller buldere som kan gjøres uten lange dynamiske flytt. Spesielt vil det kunne være lurt å unngå kombinasjonen av catching og sving på kroppen etter at man ha landa catchen.
Vær forsiktig med å hoppe ned fra buldere, eller prøv å lande på crashpadden
Hopping ned fra buldere innebærer i seg selv nok kraft til å kunne gi skader i anklene eller knærne. Hvis man lander på en crash pad vil kraften reduseres noe. Det beste vil imidlertid være å finne en annen vei ned.
Vær forsiktig med hopping med sekk på ryggen
Dersom anmarsjen eller returen til klatringen innebærer hopping mellom stener eller lignende kan man eventuelt bruke sko som er høye nok til å gi støtte til anklene.
Vær forsiktig med å vri ned kneet og unngå de drøyeste mantlingene
Å vri kneet i veggen eller mantle over kanter gir en svært stor belastning på kneets ligamenter og menisk. I avslutningen av den follikulære fasen vil disse strukturene kunne tøyes over det normale og dermed være utsatt for større skaderisiko.
Prøv å avslutt økta litt før du er helt tom, unngå å gjøre det aller aller siste forsøket på et bulder eller en rute.
Akkurat i denne uka kan det være en ide å ikke tøye grensene for hva kroppen tåler. Langt de fleste skader skjer når vi er slitne. Det å pushe grensene i forhold til hvor sliten man er når man prøver å gå en rute eller et bulder er noe mange ofte gjør, men forsøk å være litt mer forsiktig disse dagene.
Nå er det selvsagt ikke mulig å basere all trening og belastning på menstruasjonssyklus, men å være litt mer forsiktig kan være lurt.
Få også tips til å lage ditt eget treningsprogram i klatring.