Overtråkk, vrikket ankel, forstuing. Kjært barn har mange navn, og mang en klatrer og buldrer har fått kortere eller lengre perioder av sesongen ødelagt av en uheldig landing. For det er i landingene, enten i møtet med bakken og padden under buldring eller i møtet med veggen under tauklatring, at disse skadene skjer. Ankelskader i klatring er stort sett akutte skader i forbindelse med fall, og vi omtaler det som et overtråkk når utsiden av foten vris innover i forbindelse med landing (se bilde). På fagspråket kalles dette et inversjonstraume, og medfører skade på struk-turene på utsiden av ankelen der de laterale ligamentene er mest utsatt.
Skaden medfører som regel en hevelse på utsiden av ankelen og foten, og ofte ledsages hevelsen av en blålig misfarging etter hvert som blødningen når ut til huden. De færreste er i tvil om at de har tråkket over, men det kan likevel være viktig å få undersøkt hvor stor skaden er, slik at rehabiliteringen videre tilpasses dette. Undersøkelsen gjøres hos lege eller terapeut, og det viktigste er å utelukke brudd i legg, ankel og/eller fot. Dette gjøres basert på en klinisk un-dersøkelse av ankelen etter «Ottawa-reglene» og eventuelt røntgenbilde ved behov.
Prinsippet som i lang tid har diktert hva man skal gjøre umiddelbart etter skaden og de påfølgende 24-48 timene kalles PRICE. Dette står for Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation, og skal sørge for at skadeom-fanget begrenses, at blødningen begrenses og at de skadde strukturene får tilstrekkelig ro og avlastning for å sørge for optimal tilheling. Hva som er optimale tilhelingsforhold er imidlertid ikke svart-hvitt, og PRICE har blitt utfordret av et annet akronym – POLICE. Her er Rest erstattet med Opti-mal Loading, hvilket innebærer muligheten for å begynne å belaste foten dersom det ikke foreligger brudd.
Konsekvensene av komplett hvile av en skadet kroppsdel innebærer dekondisjonering av vevet – altså at vevsstrukturene svekkes – og dette kan vi unngå dersom vi kommer tidlig i gang med belastning. Når bruddskader er utelukket virker konsensus per i dag å være å følge PRICE-prinsippet de første 24-48 timene, der kompresjon regnes som den viktigste faktoren for å begrense blødningen, for så å begynne å belaste foten gradvis (Optimal Loading). Det kan imidlertid være vanskelig å finne denne optimale belastningen, og ved å gå for raskt frem opplever mange at de hovner opp, at smerten tiltar og at rehabiliteringen tar lengre tid. Å skynde seg langsomt og forholde seg til smerte og hevelse er de beste rettesnorene vi har. Det kan være et poeng i å oppsøke kompetent helsepersonell for å få tilpasset øvelser og dosering, ellers finnes det gode øvelsesutvalg og forslag til progresjon på nett, bl.a. her: skadefri.no
Risikoen for nytt overtråkk minker med tiden etter skade – de første 6 månedene er det 50% risiko for reskade, men denne synker til 4% etter to år. Likevel skjer overtråkk i forbindelse med klatring som sagt nesten alltid som følge av fall, og hvis man kan ta hensyn til ankelen under buldring og ledklatring for en periode vil jeg anta at risikoen for reskade er lav. Med unntak av hevelsen som gjør det vanskelig å ha på klatresko og stabiliteten i ankelen under landinger, er det særlig den nedsatte bevegeligheten i ankelen etter et overtråkk jeg opplever som problematisk. Det er ikke før man har redusert bevegelighet i ankelen man skjønner hvor sentralt dette leddet er. Tenk bare på hvilke stillinger man plasserer ankelen i ved nedvridninger, rock-overs, heel- og toe-hooks. Jeg mener derfor at det er viktig å gjenopprette bevegeligheten i ankelen så tidlig som mulig, et par enkle øvelser for dette er vist under.
Selv om et overtråkk både er vondt og kan sette deg ut av spill for en kortere periode er prognosen stort sett veldig god. Og dersom man ikke får klatret, kan man trene mye fingre og overkropp i skadeperioden, og det kan jeg skrive under på at gir veldig god fremgang!
Stian Christophersen
Stian Christophersen er utdannet fysioterapeut og driver egen praksis i Apexklinikken.
stiachri@online.no
www.skadefriklatring.no
Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.