Lite forskning er gjort på fingerbrettrening – bare én eneste avhandling har vi å støtte oss på. Mange mener dog at resultatet peker i riktig retning. Her er The Eva Lopez way.
Bildetekst: Proff: Klatretrener Eva Lopez i sving på sitt eget Transgression board. Foto: Javier Pérez López-Triviño
Lesetid: 4 minutter
Fingerbrettrening er i vinden som aldri før, og hvordan man best mulig kan gjennomføre en god økt og få mest mulig effekt er noe jeg får mange spørsmål om. Det er foreløpig ingen etablert fasit, og de aller fleste metodene som skisseres i ulike programmer og videoer på nett gir sannsynligvis gode resultater på fingerstyrken. Det nærmeste et svar på hvilken metode som fungerer best er det foreløpig bare Eva Lopez som har klart å gi.
Den spanske klatrereren, klatretreneren og idrettsfysiologen tok doktorgraden på å sammenligne effekten to ulike treningsprotokoller hadde på fingerstyrke og fingerutholdenhet. Metoden så slik ut:
Gruppe 1 (MAW-MED)
MAW 4 uker
MED 4 uker
Gruppe 2 (MED-MAW)
MED 4 uker
MAW 4 uker
MAW=Maximum Added Weight, MED=Minimum Edge Depth
MAW ble gjort i halvkrimp på 18 mm dype lister, og det ble lagt på så mye vekt man klarte å henge med i 13 sekunder. MED ble gjort i halvkrimp på så grunne lister man klarte å henge på i 13 sekunder uten ekstra vekt.
Treningsmetoden var:
10 sekunder heng
3 minutter pause
3 serier uke 1
4 serier uke 2
5 serier uke 3 og 4
All annen klatretrening deltakerne gjorde ble opprettholdt i perioden. Resultatet ble at begge gruppene hadde forbedret både fingerstyrke og -utholdenhet, men de som trente MAW-MED hadde en bedre effekt enn gruppen som trente MED-MAW. Konklusjonen ble:
The most effective training sequence to improve grip strength and endurance is to do the 10-s dead hanging with added weight and an edge depth that allows the participant to suspend themselves for 10-s intervals.
A highly significant correlation between changes obtained in strenght and changes obtained in strength and changes obtained in endurance.
Studiet til Eva viste at resultatet var bedre dersom man først trente med vekter og deretter uten vekter, men protokollen hennes er foreløpig ikke sammenlignet med andre dødhengprotokoller som bruker vekter. Derfor er det vanskelig å konkludere med at dette er den beste måten å trene dødheng på, men den er per nå den eneste metoden som er vitenskapelig testet. I motsetning til noen andre studier på området er Eva sin metode også den eneste som sammenligner to treningsmetoder for dødhengtrening kontra å sammenligne dødhengtrening med kun vanlig klatring. Å sammenligne en treningsmetode med ingenting vil vanligvis vise at treningsmetoden har effekt, men det sier ingenting om hvor effektiv treningsmetoden er sammenlignet med andre lignende metoder. Personlig synes jeg Eva sin protokoll fungerer godt; den er effektiv (tidsbesparende), gir gode resultater og er enkel å gjennomføre i kombinasjon med annen trening. Gjort med en fornuftig progresjon i belastning er det også en treningsmetode som jeg ser på som trygg med tanke på utvikling av skader. Man kan til og med argumentere for at spesifikk styrketrening for fingrene over tid kan ha en skadeforebyggende effekt, men det får være grunnlaget for en annen artikkel.
Apropos skader så kommer denne treningsmetodikken med noen restriksjoner og forsiktighetsregler:
Trening med MED:
Du har drevet mer enn 2 år med systematisk trening for klatring
Du er eldre enn 16 år
Du kan henge mer enn 15 sek med begge hender på en 24 mm dyp list
Du er skadefri
Trening med MAW:
Du har gjennomført en eller flere sykluser med dødhengtrening uten vekter
Du har trent mer enn 4 år systematisk for klatring
Du er eldre enn 18 år
Du kan henge mer enn 40 sek med begge hender på en 20 mm dyp list og mer enn 15 sek med begge hender på en 10 mm dyp list.
De ulike treningsmetodene hennes og henne instruksjoner om hvordan man henger teknisk riktig finner du på nettsiden hennes: En-eva-lopez.blogspot.com
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.