Spørreundersøkelse om klatring, skader, covid-19 og informasjonssøking

I samarbeid med Tallie Casucci fra universitetet i Utah, gjennomfører Gudmund Grønhaug nå en internasjonal spørreundersøkelse om klatring, skader, covid og informasjonssøking. Innsamling av data har pågått i en måned og de har allerede rundt 1600 deltagere i undersøkelsen. Likevel ønsker de seg flere deltagere, og spesielt fra Norge.

Sist oppdatert: 13. april 2021 kl 12.44
FORSKER: Gudmund Grønhaug samarbeider med Tallie Casucci fra universitetet i Utah om forskning relatert til klatring, skader, covid-19 og informasjonssøking. Nå trenger de dine svar! Foto: Jørgen Hauge Skogmo.
FORSKER: Gudmund Grønhaug samarbeider med Tallie Casucci fra universitetet i Utah om forskning relatert til klatring, skader, covid-19 og informasjonssøking. Nå trenger de dine svar! Foto: Jørgen Hauge Skogmo.
Lesetid: 3 minutter

Undersøkelsen har blitt tatt godt i mot og er blant annet omtalt på nettsidene til tyske Klettern og et klatresenter i Australia hadde en premietrekning til de som deltok. I Brasil har alle på landslaget fått en mail fra forbundet hvor de er bedt om å delta og fysioterapeuten til de amerikanske klatrerne har delt den til sine kontakter.

Profiler som amerikanske Eric Horst (training for climbing) og tyske Volker Schöffl (forfatter, trener og forsker) har også delt undersøkelsen i sine nettverk. Fokuset på internasjonal spredning har gått på bekostning av å få omtale og deling av undersøkelsen her i Norge.

– Hva håper dere å finne ut av med denne nye undersøkelsen?

– Vi håper å få nok deltagere til å kunne sammenligne skadetall fra flere forskjellige land. Ved å gjennomføre samme spørreundersøkelsen i flere land samtidig kan vi kanskje lære mer om skader, om hvordan klatrerne har blitt påvirket av coronarestriksjoner og hvor de søker etter informasjon om trening og skader. Spesielt det siste er viktig for å kunne gi ut råd om skader og trening der klatrere faktisk søker etter disse rådene, sier Gudmund. 

– 1600 har svært på undersøkelsen, hvorfor trenger dere enda flere? 

– Jo flere som svarer jo bedre datagrunnlag har vi å jobbe med. Når vi nå forsøker å få flere norske til å svare er det fordi det var i Norge jeg gjennomførte den forrige spørreundersøkelsen også. Hvis vi kan få omtrent tilsvarende mange deltagere denne gangen som da (667) så er det lettere å sammenligne data fra de to undersøkelsene. Å gjenta slike undersøkelser jevnlig gjør at vi kan se om det er endringer i antall skader, hvor man skader seg osv. På den måten kan vi se om forebyggende tiltak som feks klatreforbundet har gjennomført har virket eller ikke, poengterer Gudmund. 

– I en kommentar på Klatring sine facebooksider sier du at det er mer forskning på gang om menstruasjon og skader, kan du si noe om det?

– Det stemmer. Jeg er med i en forskergruppe med utspring fra USA som jobber med et prosjekt for å se på spiseforstyrrelser, menstruasjon og skader blant kvinnelige eliteklatrere. Vi har nettopp opprettet samarbeid med den medisinske komiteen i det internasjonale klatreforbundet (IFSC) og er i siste fase med forberedelser til datainnsamling nå. Vi håper å kunne få kartlagt utbredelse av forstyrret menstruasjon, omfanget av skader og spiseforstyrrelser. Vi håper jo at vi ikke finner noe, men om vi finner at spiseforstyrrelser, menstruasjonsforstyrrelser eller skader er hyppigere i eliten enn ellers så kan vi bidra til at det settes fokus på problemene og at målrettede tiltak kan settes inn for å endre dette.

– Spennende, er det andre ting på gang også?

– Det er det. Jeg er veileder for en i Brasil som har to store prosjekter på gang om skader og holdninger til forebyggende tiltak. Også skriver jeg en artikkel sammen med en fra Finland om mulige sammenhenger mellom skader og bruk av fingerbrett. Samtidig prøver jeg å få ferdig den neste boka om klatreskader og trening og få tid til å klatre litt også.

Bidra gjerne og svar på spørreundersøkelsen.  

Publisert 13. april 2021 kl 12.44
Sist oppdatert 13. april 2021 kl 12.44

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen