Så joda, vi kan være enige om at jakka skal se brukt ut – men som alt her i livet gjelder det å ikke overdrive.
Uansett dunjakke, den skal holde deg varm.
Dersom jakka er skitten, kan du vurdere om det lar seg gjøre å fjerne flekkene med en klut og litt Milo. Deretter bør du få hengt den opp og luftet den for å fjerne lukten av et langt liv på et møkkete crag. Hvis ingenting funker, og en vask er uunngåelig, så skal du gjøre det på følgende vis:
Følg vaskeanvisningene på jakka. Enkelt og greit. Som regel er det helt innafor å bare velge et vanlig program på 40 grader.
Velg riktig vaskemiddel. Type Milo eller annet vaskemiddel for ull. (Og dropp tymykneren. Dunjakka er myk nok som den er, og tøymykner vil gjøre den tyngre).
Lukk alle glidelåser, borrelåser, tøm alle lommer, og vreng jakka.
Vær forsiktig når du tar den ut av maskina! Når den er våt og tung må du løfte den varsomt ut, med begge hendene. Ikke heng den opp, men tørk den i en tørketrommel, med noen tennisballer. Dette er kanskje det viktigste steget når det kommer til å vaske dunjakka, og det gjør at dunet ikke klumper seg. (Det finnes faktisk egne vaske-tennisballer, men det er vel strengt tatt ikke nødvendig). I trommelen skal du ha lav varme og minst tre tennisballer, og det kan ta flere timer.
Når jakka er ferdig og tørr, kan du riste på den og slå litt forsiktig på dunet for å fordele det jevnt utover.
Bær jakka med verdighet og vær en dronning neste gang du skal ut og klatre.
Les også om hvordan du holder ut kulden ved klippeklatring på vinteren. Her er dunisen en av flere faktorer som spiller inn.