De fleste som klatrer har vært borti Petzl. Kanskje som eier av en klatrehjelm, kanskje som storforbruker av klatretau, eller kanskje som sikringsarbeider på oljeplatform.
Å ha både én og to Petzl hodelykter i sekken på klatretur har blitt en selvfølge, og Grigrien er nærmest blitt synonymt med assisterende taubremser.
Kort sagt, Petzl har gjort det bra innen klatreindustrien og har lenge hatt kjendisklatrere som Chris Sharma og Lynn Hill med i produktutviklingen sin. Overraskende er det derfor at Petzl hadde en helt annen aktivitet i tankene da de startet opp. En aktivitet som, i motsetning til klatring, foregår under bakken og ikke over: grotting.
Fra dype huler til nylontau
Franske Fernand Petzl ble født i 1913. Han levde mesteparten av sitt liv i landsbyen Saint-Ismier like ved Grenoble og oppdaget grotting allerede som 17-åring. På denne tiden var dette en relativt ukjent fritidssyssel, så utvalget av felles interesserte var nok ikke stort. I 1936 traff han heldigvis Pierre Chevalier som var like lidenskapelig opptatt av grotting som han selv. Det ble starten på et langt og produktivt vennskap. De begynte å forbedre det tekniske utstyret de brukte, og i 1943 designet Chevalier et tau av nylon. Dette skulle erstatte stigene som da ble brukt til grotting og skulle siden revolusjonere utstyret innen vertikale aktiviteter, klatring inkludert. Nylontauet til Chevalier fikk for alvor oppmerksomhet syv år senere. Da brukte Fernand Petzl tauet for å utforske grotten Gouffre Berger, noe som førte til den første 1000 meter dype nedstigningen gjort i historien. Petzl og Chevalier fortsatte å forbedre og utvikle utstyr over de neste par tiårene, og i 1968 kom de første tauklemmene på banen merket Produits Fernand Petzl. Fem år senere, i 1973, så den første hodelykten dagens lys – eller skal vi si grottens mørke.
«Nylontauet til Chevalier fikk for alvor oppmerksomhet syv år senere. Da brukte Fernand Petzl tauet for å utforske grotten Gouffre Berger, noe som førte til den første 1000 meter dype nedstigningen gjort i historien.»
Petzl blir til
Likevel var det ikke før i 1975 at selskapet Petzl ble grunnlagt. Hovedkvarteret ble lagt til byen Crolles i Frankrike, og her startet de opp med utstyrsproduksjon i et lokale på 670 kvadratmeter ved foten av fjellet Dent de Crolles. Produksjonen ble utvidet med sikkerhetsseler, og i 1981 kom selskapets varemerke ZOOM – hodelykten som var spesifikt designet for fjellklatring.
Det var i kjølevannet av ZOOM at Petzl ekspanderte med utstyrsproduksjon for andre vertikale aktiviteter som klippeklatring, fjellklatring og redning. En R&D-avdeling (research and development) ble etablert, og for å styrke denne avdelingen ble det dannet er gruppe med flinke klatrere som skulle hjelpe til med å utvikle og teste nye produkter. Denne gruppen fikk navnet Team Petzl, og i dag består den blant annet av Chris Sharma, Lynn Hill, Francois Damilano, Ueli Steck, Dave Graham og Kilian Jornet. Ikke de verste å ha med på laget.

Et produktivt selskap
Petzl har utmerket seg innenfor mange felt. I 1991 kom de med kjempesuksessen Grigri, en assisterende taubrems, og i 2000 LED-hodelykten TIKKA. Denne siste tar i bruk lysdioder (LED) som gjør at batteriene varer mye lengre og at lyktene dermed blir mer effektive.
Petzl var det første selskapet til å ha et eget distribusjonssenter utenfor hjemlandet sitt, nemlig i Clearfield, USA. Idag har de filialer i USA, Tyskland og Spania.
Selv om de kanskje er mest kjent for LED-lyktene sine, spiller de på mange strenger. Samme året som TIKKA så dagens lys, overtok de isøks- og stegjernsprodusenten Charlet Moser og utvidet dermed produksjonen til isklatringsutstyr. To år senere var de først på markedet med den stroppeløse isøksen. De er store innen tilkomstteknikk og industriklatring, og har hatt en egen avdeling, Petzl Sécurité, for denne typen produkter siden 1990.
Kort sagt kan Petzls produkter kategoriseres i tre spesialområder:
Vertikale aktiviteter: Utstyr for klippeklatring, fjellklatring og grotting
Redningsarbeid og arbeid innen tilkomstteknikk og industri
Hodelykter og lamper som gir «håndfritt» lys

The Petzl Foundation
Fernand Petzl døde i 2003 og overlot selskapet til sønnen Paul Petzl. Han er i dag president og mannen bak The Petzl Foundation. Stiftelsen ble etablert i 2006 med mål om å promotere bærekraftig friluftsliv, så vel som å rette mer oppmerksomhet rundt friluftsaktiviteter som fjellklatring og grotting.
«Jeg etablerte Petzl-stiftelsen for åpne selskapet vårt for ikke-profittverdenen og for miljøer som har støttet oss og hjulpet oss å vokse,» skriver Paul Petzl på selskapets hjemmesider. Han ville gi noe tilbake til alle de som har hjulpet Petzl mot suksess og samtidig knytte sterkere bånd med Petzls ansatte. I praksis gjør stiftelsen dette ved å støtte ideelle organisasjoner med utstyr og finansiering så vel som med rådgivning og opplæring.
Tilgang til det utilgjengelige
Petzls grunnlegger Fernand Petzl var lidenskapelig opptatt av å utforske det ukjente. Han ville gjøre det utilgjengelige tilgjengelig, både natt og dag. Dette har vært selve kjernen i Petzls forretningsfilosofi gjennom alle år.
Petzl
Oppstart: 1975
Grunnlegger: Fernand Petzl
President: Paul Petzl
Antall årsverk: 700 (2016)
Hovedkvarter: Crolles, Frankrike
Produkter: Hodelykter, klatre- og grotteutstyr, sikringsutstyr for arbeid i høyden