Du får ikke i pose og sekk når du velger rack. En solid kamkile veier nødvendigvis noe mer, i alle fall frem til produsentene begynner å bruke titan for å redusere vekten ytterligere.
Slitestyrke er et dilemma. Kammene sitter bedre om godset på kammene er mykt. Men da slites de også tilsvarende raskere.
Med sin rimelige pris, forlengbare slynge og solide kammer er Wild Country Friends den beste kamkilen vi har testet, og et soleklart førstevalg til et standardrack.
Kamkilen vil fungere ypperlig til norsk rissklatring, særlig backet opp med et sett med Black Diamond Camalot Z4. Sistnevnte er forresten en vinner om du klatrer mest i Indian Creek eller Yosemite.
En annen fantastisk lett og god kamkile er Black Diamond Camalot Ultralight. Det samme må kunne sies om Metolius Ultralight Master Cam og Wild Country Zero Friends.
Vi vil også slå et slag for DMM DragonCam. Kamkilen veier noe mer, men har en litt annet design med festepunktet for slynga nærmere hodet. Det medfører mindre kraft med tanke på «vandring», og at den bygger mindre på selen.
Den mest innovative kamkilen vi har testet er Totem TotemCam. Med denne nyvinningen belastes kammene direkte istedenfor indirekte, noe som gir langt bedre feste i fjelletsprekken.
Kamkilen Fixe Alien Revolution er moderne versjon av en gammel klassiker. Med sin lengre slynge får den lett merkelappen «Best i fjellet».
Hvilke størrelser skal du starte med?
Når du skal velge kamkiler, handler mye om hvilket budsjett du har. Kort sagt er det slik at du trenger 10-15 stykker i et normalt rack. Men det vil også si 10-15 000 kroner i utgifter.
Med erfaring fra mange år med guiding og kursvirksomhet, samt klatring i både store og små vegger, er vårt råd følgende: I begynnelsen vil du ha god hjelp av tre kammer, og du bør velge størrelsene 1, 2 og 3. Tradisjonelt har tallene indikert tommer, siden produksjonen har vært i Storbritannia og USA.
Merk bare at produsentene ikke er helt samstemt i nummereringen. For eksempel er Wild Countrys 1-tommerskam den som er nummerert 0,5. Fargen virker det som om de nå er samstemte på, iallefall fra 1 tomme og opp.
Basert på erfaring dekker lilla, rød og blå de sprekkviddene som en oftest må sikre i.
Om du har mer penger å bruke, velger du også størrelsene i mellom, altså grønn og gul. Har du enda mer penger å bruke vil vi anbefale 0,5 og 3,5. Under 1 tomme så er det litt ulik fargebruk, men vi vil anbefale det som tilsvarer gul eller grønn fra produsenten Aliens, som er sprekkvidde fra henholdsvis cirka 14-21 mm og 16-26 mm.
Deretter er det bare å fylle på med resten i takt med at økonomien tillater det.
Hvordan tester vi kamkiler?
Når vi tester kamkiler velger vi å ikke grave oss ned i vitenskapelige detaljer. Det viktige er å fremheve de ulike kamkilenes positive og negative sider – opplevelsen og kvaliteten er det som teller.
Vekten er oppgitt for den kamkilen i serien som dekker en tomme (1 inch), det vil det den størrelsen som de fleste produsenter tidligere oppga som nummer 1.
Det er verdt å merke seg at vi har testet Black Diamond Camalot Ultralight, og ikke den vanlige utgaven. Dette grunnet at det primært er vekten som er ulik, og at vi vurderte det slik at det ikke var nødvendig å teste begge to.
Hva har vekt å si for sikkerheten?
Produsentene DMM og Black Diamond har uttalt at de gjerne gjør kamkilene solide og tyngre enn det som trengs, for om mulig å hindre de fra å ryke. Dette med bakgrunn i at mange klatrere plasserer kamkiler feil. Produsentene vurderer det som viktigere å forhindre ulykker enn bokstavelig talt på liv og død spare på vekta.
Faren for at kamkilen ryker ut gjelder særlig når kammene får sideveis belastning. Dette kan skje når kammen står rett ut fra veggen, og et fall kommer som tvinger den til å rette seg nedover. Det setter store krav til både kammenes og akslingenes styrke.
DMM har bevisst økt bredden, altså mer gods, på sine kammer for å tåle slike belastninger. Det øker vekta på kamkilen. Derfor er det viktig å forstå at redusert vekt kan gi økt risiko for at kamkilen tåler mindre!
Vår anbefaling er at du kun bryr deg om spare vekt på kamkilene når du virkelig vet hvordan dette avgjørende sikringsutstyret skal settes med tanke på belastningsretning, og forstår faren ved såkalt «vandring».
Dette begrepet beskriver hva som skjer når kamkilen beveger seg opp eller sideveis på grunn av bevegelse i tauet. For å unngå dette bør kamkilen settes der risset er formet som en parantes. Da vil den sitte som en «bombe».