Hva gjør du når dine kamkiler; Totems, Friends, Aliens, Dragons, Camalots, Master Cams og så videre, trenger forlenget liv i form av nye slynger eller en reparasjon? Vi har prøvd alternativene.
FØR OG ETTER: Et utvalg av Leif Håvars kamkiler før (til venstre) og etter at de har fått nye slynger påsydd. Foto: Leif Håvar Kvande
Lesetid: 8 minutter
Kammer; Totems, Friends, Aliens, Dragons, Camalots, Master Cams. Gode venner har mange navn og kommer i mange fasonger, og kammene er utvilsomt tradklatrernes beste venner.
Ettersom oljepengene er pumpet inn i klatremiljøet, har kamracket doblet, triplet og kvadruplet seg år for år, mens kilesettet har krympet og havnet stadig lengre bak på selen.
I motsetning til kiler, som overlever sin eier, krever kammene både omsorg og vedlikehold om livet i sprekkene skal bli langvarig. Kritiske komponenter kan slites i stykker og slyngebåndet bør byttes ved stor slitasje eller etter en viss tid. Med godt vedlikehold kan selve mekanikken på 20, 30 og 40 år gamle kammer kan fungere like bra som da de ble kjøpt, mens slyngene har en levetid på om lag ti år, ifølge kamprodusentene.
Wild Country anbefaler at man bytter slynger hvert femte år og hvert tredje år om man bruker sine Friends mye, for eksempel som guide.
Klatrings prøving tyder imidlertig på at slyngenes styrke overgår de minste kammenes holdfasthet selv etter 20 år. Likevel kan det være på sin plass å bytte gamle og slitte slynger. Et slyngebytte kan ha en oppløftende effekt på psyken. Gamle slynger leder fort til energitappende “hva skjer”-tankerekker i pressede situasjoner.
Det startet med et pinlig fall i Lofoten
Etter et pinlig fall på et av Lofotens utallige sva, røk wiren på min blå Totem. Totem Cams inntar førsteplassen både når jeg racker opp og når det gjelder pris og kompleksitet. En ny Totem koster rundt 1.400 kroner, så den avrevne wiren på en ellers fin kam ble starten på denne artikkelen.
Hvor enkelt er det å få den fikset? Totem-brukere vet at teknikken bak mekanismen, og som bidrar til Totem-ens særegne egenskaper, er innfløkt med mange wirer som skal hit og dit. Skal du reparere en Totem-kam selv, krever det at du har tilgang på både riktig verktøy og adekvate materialer.
Et søk på nettet fortalte at Totem både bytter slynger og fikser Totem Cams for 8 euro per reparasjon, pluss 10 euro i returfrakt med DHL (for opptil tre kammer). Frakten ned til Totem-fabrikken i Spania kostet 312 kroner med Posten. Reparasjon ville lønne seg, gitt nypris på nesten 1.500 kroner.
Her kan du finne tester og nyheter av alt av klatreutstyr, samt tips til vedlikehold av klatreutstyret ditt.
Pass på tollpapirene
Med Totem-kammen pakket og klar for en tur til fabrikken i Hernani helt nord i Spania, ble jeg inspirert til å se over mine utgamle “venner”. Kammene på hytteracket består av noen Wild Country Friends, noen eldre Black Diamond Camalots, et par TCUs fra Metolius og en førstegenerasjonskam fra tsjekkiske Kouba (sjekk dem ut om du vil ha billige og gode kammer) som jeg fant i en bakgate i Praha på tidlig 1990-tall. Alle kunne hatt godt av litt foryngelse.
Mange produsenter bytter både slynger og reparerer slitte wirer på egne kammer, men amerikanske Black Diamond og Metolius sender ikke til Norge, bare til USA og Canada. Det finnes heldigvis flere frittstående virksomheter som både reparerer og reslynger og som sender til Norge. Mountain Tools i California er den mest kjente.
Å sende en pakke med kammer til Europa eller USA koster 3–400 kroner avhengig for opptil 10 kammer. På Posten står det greit forklart hva som kreves av dokumentasjon for å unngå å betale toll av utførsel/innførsel. Stikkord er å fylle ut en proformafaktura der det står «climbing devices for reapir» eller liknende. Pass også på når du leverer inn pakken at den blir ekspedert ut som midlertidig utførsel.
Prosessen er like uansett hvilket land du sender til og om du sender innenfor eller utenfor EU. Du skal kun betale moms av det reparasjonen kostet og av frakt til Norge. Har tollmyndighetene fortollet feil, søker du refusjon via toll.no.
Effektive Totems – Mountain Tools fikser alt
Med Totem var reparasjonsprosessen enkel og kjapp. Det tok ei god uke fra jeg sendte Totem-kammen til den ble reparert. Etter at kammen var fikset, fikk jeg betalingsoppfordring per e-post. Dagen etter at jeg hadde betalt fikk jeg sendingsbekreftelse fra DHL. Etter ei uke lå min blå Totem-kam på trappa, ferdig fikset og god som ny. Totalt tok det under fire uker fra jeg sendte kammen fra Norge til den hang i racket igjen. Pris ca 500 kroner. Med flere faller prisen per cam.
Pakken med Camalots, TCUs og Kouba, som jeg sendte halve jorda rundt til Mountain Tools, tok litt lenger tid. Mountain Tools reparerer og skifter slynger på en lang rekke utstyr, fra bolter, skyhooks og kammer til de særeste sikringsmidler. Det kostet 410 kroner å sende syv kammer til California med Posten. Etter ca. 14 dager var utstyret fremme og fikset og kortet ble belastet med 130 dollar (cirka 1.400 kroner) for arbeid og returfrakt. Etter nye 14 dager var pakken fra Mountain Tools hjemme igjen. Pris per kam ble ca. 260 kroner med frakt til og fra.
Walisiske DMM tilbyr også å skifte slynger på Dragons og Torque (hexer). 12 euro per slynge pluss frakt til Norge. Siden mine DMM Dragons og Dragonflys er i toppform, testet jeg ikke deres tjeneste.
Nytt klatreutstyr tåler større belastning enn vi klarer å utsette det for. Slitt utstyr derimot kan ryke ved kroppsbelastning. Hvor lenge varer utstyret?
Friends la ut på uendelige reise
Wild Country har vært litt til og fra med å sy på nye slynger på gamle kammer, men gjør dette i skrivende stund. For oss fra EU/EØS-land, bruker engelske Wild Country Salewas reparasjonssenter i Montebelluna i Nord-Italia. Det med Italia skulle vise seg å bli et crux.
Wild Country tar 16 euro per slynge pluss 14 euro for frakt tilbake til Norge. Det kostet 350 kroner å sende åtte Friends til Salewas kontor. Hvorfor Salewa? Jo, italienske Salewa kjøpte Wild Country i 2012, som igjen ble kjøpt av tyske Oberalp Group, som også eier Dynafit, Evolv og Pomoca.
Samtidig som Wild Country syr på nye slynger inspiseres de innsendte Friends´ene og man kan også kjøpe reparasjonssett for å bytte slitte wire/triggere. I motsetning til Totem bytter du enkelt wirene på Friends hjemme.
Etter seks dager var Friends-pakken klar for henting på Malpensa-flyplassen i Italia, men der stoppet pakken opp. Muligens på grunn av språkproblemer, muligens på grunn av manglende bestikkelser, muligens var det feil i prosedyren? Det fikk jeg aldri klarhet i på tross av en omfattende mailutveksling på engelsk og Google-oversatt italiensk. Det manglet informasjon, men hvilken informasjon var det umulig å skjønne. Jeg fikk lenke til et nettskjema der jeg skulle oppgi et telefonnummer, men fikk bare lov til å oppgi italiensk mobilnummer…
Mine iherdige forsøk på å dele all nødvendig informasjon som telefonnummer og kontaktperson hos Salewa var nytteløse. Den siste beskjeden fra Poste Italiane var: “Gentile Cliente, in riferimento alla sua richiesta del giorno 13/10/2023, le comunichiamo che da verifica la spedizione CJ914020923NO risulta in data 12/10/2023 partita con dispaccio aereo per essere resa al mittente, non è può in territorio italiano.” Det betyr noe sånt som at din pakke er sendt ut av landet den 12. oktober og siden vi skriver 13. oktober, kan den umulig være på italiensk territorium. Da hadde mine Friends ligget rett nord for Milano siden 22. august.
Slik var reisen til mine reparasjonsklare venner:
16. august, Oslo: Sendingen er innlevert til Posten.
17. august, Oslo: Sendingen er ferdig behandlet for eksport.
17. august, Oslo: Sendingen er sendt fra Norge.
22. august, Malpensa: Sendingen er ankommet Italia.
11. oktober, Malpensa: Sendingen er sendt fra Italia.
17. oktober, Oslo: Sendingen er ankommet Norge.
27. oktober, Oslo: Sendingen er returnert til Kristiansand(!).
2. november, Oslo: Melding i posten om at pakke kan hentes på nærmeste Joker.
Trolig var min trasige opplevelse med det italienske postvesenet uvanlig. Stefan Zublasing i Wild Country skriver i en epost at de ikke kjenner til at andre har opplevd liknende problemer med Poste Italiane.
– Etter at vi startet bytting av slynger i Europa har mange sendt sine Friends til oss. Vi har også fått mange både første og andre generasjons Friends til senteret. Klatrerne setter stor pris på tjenestene, skriver Zublasing.
Wild Country-importørens svar
Vertical Playground (VPG) importerer Wild Country - og de fleste andre merkevarene som eies av Oberalp - til Norge. Merkeansvarlig Per Bendik Wik i VPG kommenterer slynge-reparasjonsprosessen slik:
– Noe av det Leif Håvar har slitt med ser ut til å handle om postverk, postgang, og språk, og det ligger litt utenfor vår kontroll. August-oktober er prime-time for bruk av kamkiler mange steder på den nordlige hemisfære, og da kan det rett og slett ta en måned å få jobben gjort. Det er lenge, derfor må folk planlegge og sende inn i lavsesong. Det er sjelden det brenner så veldig å få skifta slynge på en kamkile, man ser jo litt hvor det bærer en stund, enten på slitasje, eller på dato, så dette bør være mulig å forholde seg til. Det høres ut som et særdeles uheldig tilfelle av innsending av kamkiler til Wild Country, men de er ikke riktig så språkmektige som amerikanerne, og jeg kommer til å kontakte Oberalp for å fortelle dem saken. Jeg er forøvrig helt enig i at det bør eksistere et system for sertifisert reparasjon også hos Wild Country som funker smoothere enn mer enn to måneder med styr og venting. Når dette med mer lokal reparasjon av slynger på kamkiler er oppe likevel, så må jeg presisere at her ligger også noe av utfordringen. Hvis for eksempel Black Diamond skulle reparert Wild Country sine slynger, vil hele kamkilen miste sertifiseringen sin. Slynge og metall (kamkile) sertifiseres som en helhet. Så det ville gjøre mye for postgang, miljø, språklige barrierer og tidsbruk dersom Friends og andre kamkiler kunne sys hos en lokal stødig kar eller kvinne, men vi skal da være klar over at utstyret mister sertifiseringen etter dagens krav.
Andre alternativer
I Norge har bergenske Padding Solutions sydd nye slynger (selskapet gikk konkurs sommeren 2023). En ulempe i mine øyne var at Padding-slyngene ble lange (ca 35 cm) på kammer der man ikke enkelt kunne legge slyngene dobbelt. I tillegg var slyngene kun å få i én farge, blå/hvit noe som trekker ned for en autistisk sorterer av racket.
Alternativt til å sende bort dine beste tradvenner, er å kjøpe Dynema-tau eller bånd, og sy (om du har adevakt tråd) eller knyte. Dobbel fiskeknute eller overhåndsknute er gode knuter.
Vedlikehold
Med enkelt vedlikehold varer kammene dine lenger og fungerer bedre. Kjøp en boks med trykkluft fra Clas Ohlson, Biltema eller tilsvarende. Blås rent i de bevegelige delene og tørk der du kommer til. Smør de bevegelige delene med litt symaskinolje eller 5-56 eller tilsvarende. La kammene henge og tørke.
De ulike aktørene som reparerer kamskringer
Totem: Fikser wire og nye slynger, 8 euro per slynge eller per wire-reparasjon pluss ca. 10 euro i frakt hjem.
Wild Country: Kun nye slynger, 16 euro per slynge og 14 euro for frakt til Norge.
DMM tilbyr også nye slynger på sine Dragons/Dragonflys og hexer (Torque). 12 euro per slynge pluss frakt til Norge. Ta kontakt med DMM for fraktpris.
Amerikanske Mountain Tools skifter slynger på de fleste kammer, nøtter/hexer, Tricams, bolter og mer og sender til Norge. Fra 8,95 til 12,5 USD for kammer.
Yates Gear syr nye slynger på blant annet Black Diamond, Wild Country og flere. Priser fra 8 dollar per slynge pluss frakt.
Her finner du nyttig info om å sende pakker til utlandet.
Viktig: Å fylle ut detaljert proforma-faktura når du skal sende ting til reparasjon. Mountain Tools anbefaler at du setter opprinnelseslandet til USA på pakken til USA og skriver Norge på kopien av proformafakturaen som skal pryde pakken tilbake. Plastlommer til proforma-fakturaer får gratis du på Posten. Bestill på posten.no. Det er ca 25% rimeligere enn å kjøpe i butikk/postkontor.
Du skal kun betale moms på det reparasjonen kostet. Betaler du for mye må du søke om refusjon via toll.no.
Enten du skal klatre innendørs, utendørs, sommer eller vinter, må du ha en god klatresele. Vi har testet en rekke klatreseler til både herre og dame, og her får du vite hvordan du velger riktig klatresele.
Test av klatresko til alle bruksområder: Buldresko, klatresko for dame, barn, erfaren klatrer og nybegynner. Det er en liten jungel å finne riktig klatresko til din fot, klatregrad og ikke minst lommeboka di. Her er guiden til de beste klatreskoene og seks nye tester av sko til fjellklatring.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.