DMM DragonCam skiller seg kanskje mest ut i vår test av kamkiler: Det ser ut som DMM DragonCam har en veldig kort stamme i forhold til de andre kamkilene, men skinnet bedrar – Dragon har bare ikke tommelring.
Dragon: DMM har et litt annet design med festepunktet for slynga nærmere hodet. Det medfører mindre kraft mtp «vandring» og at den bygger mindre på selen, noe som er positivt. Foto: Dag Hagen
DMM DragonCam
Pris: 999,-
Vekt: 103 gram
Slynge: Dobbel
Antall i serien: 10
Prisspenn: 999-1499,-
Seriens rekkevidde: 14-195 mm
Seriens vekt: 75-515 gram
Web: Dmmclimbing.com
DMM ble stiftet i 1981 som Moorhouse Engineering, med fire ansatte. De skiftet snart navn til DMM og flyttet til Llanberis in 1986, hvor de fremdeles holder hus. Nå har det Wales-baserte firmaet over 200 på lønningslista.
DMM har alltid hatt en høy stjerne blant klatrere og har vært kjent for å lage kvalitetsutstyr av høyeste klasse. I tillegg lager de utstyr for innesentre, som toppankere, utleieseler, utleiesko, topptau osv.
DMM DragonCam er en favoritt hos mange klatrere, og mye av det skyldes det mest spesielle ved den: Stammen er langt kortere enn hos de andre produsentene. Eller slik ser det ut. Faktum er at de fleste konkurrentene har en stor ring der man plasserer tommelen.
Om man sammenligner med for eksempel Wild Country Friends så er tommelpunktet bare noen millimeter nærmere kammene. Videre er nedtrekksgrepet også bare ca 5 millimeter lenger opp.
Forskjellen er altså svært liten, rent funksjonelt. Om man tenker at stammen er kort, er det videre lett å tenke at om den vandrer inn i risset, så blir den vanskeligere å få tak i.
Det er altså ikke tilfelle, rett og slett fordi det er lite man kan gjøre med en stor tommelring. Det er triggeren og kammene man må få tak i.
DMM Dragon har relativt høy vekt. Det er et bevisst grep DMM har tatt, slik vi forstår forklaringen: DMM Dragon er gjort solide for å gjøre den sterkere mot torsjonsbelastning, altså når belastningen kommer slik at den tvinger kammen til å vri seg.
Fornuftig tenkt. Du vil heller ha en litt tyngre kamkile som ikke ryker, enn kammer som kollapser.
I samme argumentasjon kan vi ta med at om festepunktet for kammen er nærmere selve kammen, vil det skape mindre krefter og dermed mindre sjanse for at kammen snur seg – og vandrer for den del.
«Vandring» betyr at kammen på grunn av bevegelser i tauet og at den dermed beveger seg fra side til side, vil ønske å flytte seg til steder i risset som er større enn der den står. Spesielt om risset ekspanderer innover må man være veldig påpasselig. Blir det mye taubevegelse da, så forsvinner kammen inn i risset og du får den aldri tilbake.
Nå vil DMM DragonCam holde fallet uansett, fordi kammene ikke vrir seg (de har to aksler, som Friends og Camalots), så den saken er grei, men kammen får du altså neppe tilbake.
En annen positiv konsekvens av at tommelloopen er droppet er at du får langt mer oversikt med alle kammene på selen. DMM Dragon bygger lite på selen – eller så lite som det går an. Store kammer bygger uansett så mye kammen er i størrelse.
En siste positiv sak med DMM DragonCam er den nye slipingen av kammene. De gamle hadde en relativ liten anleggsflate mot fjellet. I tillegg hadde de en avrundet form, som gjorde den enda mindre.
De nye har fått flatslipte kammer med innslipt mønster, som biter godt mot fjellet.
DMM Dragon gir et meget godt inntrykk. Når vi i tillegg tar med at den forlengbare slyngen når langt og som oftest medfører at du slipper å bruke kortslynge i tillegg kommer DMM Dragon opp som et meget anbefalt produkt.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.