Solid: Metolius Ultralight Master Cam er meget slitesterk og godt sammensatt. Foto: Dag Hagen
Metolius Ultralight Master Cam
Pris: 999,-
Vekt: 70 gram
Slynge: Enkel
Antall i serien: 10
Prisspenn: 999-999,-
Seriens rekkevidde: 8,3-77,4 mm
Seriens vekt: 45-129 gram
Web: Metoliusclimbing.com
Metolius ble startet i den lille garasjen til Doug Phillips i byen Bend i Oregon, ikke langt fra det legendariske cragget Smith Rocks, for snart 40 år siden.
Som de selv sier på nettsiden; «Ingen av oss kunne ha sett for oss hvor klatresporten ville være om 25 år, eller at vi til og med fortsatt ville produsere klatreutstyr.»
På 1980-tallet var valgene man hadde for klatreutstyr ganske begrenset, og mye av utstyret var da uprøvd, ubehagelig, utilstrekkelig eller utilgjengelig. Mange løste dette problemet ved å lage sitt eget utstyr, inkludert Metolius-mannskapet.
Da vi besøkte Smith Rock i 1990 stakk vi innom fabrikken og fikk tusket til oss en sele og en kalkpose av skinn. Svart begge deler, behagelige og i super kvalitet. Begge ble brukt eksessivt slik at de til slutt var fullstendig utslitt.
Å fullstendig slite ut en sele er ikke bra og anbefales ikke. Det kan avdøde Todd Skinner skrive under på. På tross av flere påpakninger skiftet han ikke ut selen sin og det endte med at frontløkka røk og han falt flere hundre meter til bakken.
En digresjon der. Slikt gjelder typisk ikke hardware klatreutstyr, som tenderer å holde nærmest uendelig. Men vent nå, ikke helt.
Kamkiler med myke kammer ser ofte og til slutt sitt endelikt ved at de rett og slett komprimeres der belastningen oftest er størst. Dette gjelder i stor grad for de tidlige utgavene av CCH Aliens.
Men ikke Metolius Ultralight Master Cam. Der er kammene av en langt hardere legering, slik at de nok aldri vil slites ut. Selv har jeg flere kamkiler fra 80-tallet og de er like fine, selv med mykere legering enn Master Cam.
En weak-spot hos Master Cam er noe som naturlig følger med en hard kam-legering, og det er at de ikke sitter så godt. Glatte kammer vil si at det trengs større kraft mot fjellet for at kamkilen skal sitte like godt som en kamkile med myke kammer.
Dette avhenger selvsagt også av fjellets overflate. I granitt sitter nok det meste helt fint, men andre bergarter kan være veldig glatte, og jeg klarte ikke å stole på disse kammene i parallelle plasseringer for eksempel på Grefsenåsen klatrefelt.
Sikkert bare innbilning, men jeg har faktisk poppet en kamkile med glatte kammer tidligere. Det var også en Metolius.
På det positive så har de en veldig lav vekt, sammen med Aliens (61 gram) helt nede i ca 70 gram for ca størrelse 1 inch.
På kammene er det et fargekodesystem som skal vise hvor det er trygt at anleggsflaten møter fjellet. Grønt er trygt, gult er litt bob-bob og rødt skal man unngå. Dette kan være hensiktsmessig for nybegynnere.
Festene på kammene fra nedtrekksmekanismen er i nylontråd. Hvordan dette tåler tidens tann er uvisst.
Master Cam er ellers meget bra sammensatt, og vi kan ikke annet enn å anbefale den.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.