TotemCam er en av de virkelig store innovasjonene siden kamkilen ble oppfunnet på 70-tallet. Før ble kammene belastet indirekte ved at stammen og akslingen tvang kammene mot veggen. Med TotemCam belastes kammene direkte, noe som medfører en langt større sprengkraft og at den dermed sitter mye bedre.
Sitter godt: TotemCam sitter veldig godt og kan også plasseres i riss som utvider seg nedover. Foto: Dag Hagen
Totem TotemCam
Pris: 1379,-
Vekt: 95 gram
Slynge: Enkel
Antall i serien: 7
Prisspenn: 1379-1379,-
Seriens rekkevidde: 11,7-64,2
Seriens vekt: 69-144 gram
Web: Totemmt.com
TotemCam produseres i Hernani ved Bilbao i Spania. Totem er litt av et firma. Der tjener alle, også ledelsen, like mye som andre arbeidere.
Beslutningsstrukturen er helt flat og «gutta på gølvet» (damer inkludert) har samme stemmerett som sjefene. Alt overskudd går til positive virksomheter i nærmiljøet. Noe liknende finnes vel knapt noe sted?
Uansett så har Totem kommet opp med en rimelig unik patent, som det tok åtte år å utvikle; «Direct loading system». Dette vil si at virene opp til kammene er festet til den andre siden av kammen, og ikke til stammen, som for alle andre kamkiledesign.
Konsekvensen av det er at man får nesten dobbel «sprengkraft» i forhold til andre kamkiler, noe som resulterer i nesten dobbel friksjon mot fjellveggen.
Dette gjør at TotemCam sitter som skrudd og er en meget trygg kamkile i vanlige plasseringer. Det er også enda et par drøye konsekvenser av systemet. TotemCam kan plasseres i mer «flarende» riss en noen annen kamkile. «Flarende» betyr at risset åpner seg nedover, ofte på en måte som man tenker at ingen sikring kan plasseres der.
Slike plasseringer skal man uansett passe seg for og er nok forbeholdt teknisk klatring.
Den siste helt unike greia med TotemCam er at de tåler belastning på kun to kammer. Om risset er veldig grunt, eller bare har en umulig form for andre kamkiler, kan ofte TotemCam plasseres. Også dette forbeholdt desperat, uansvarlig friklatring eller teknisk klatring.
Vi har testet og det funker faktisk. Man må da klippe slynga inn i den ene siden av kamkilen, slik at belastningen sendes direkte til de to kammene i fjellet. Dette er uten tvil en utrolig bra oppfinnelse, som proffklatrere og aktive amatører har omfavnet med glede.
Noe negativt? Tja, de bygger mye på selen. Den sprikende nedre del av stammene tar mye plass og ikke minst utsikt, eller skal man si nedsikt, når man skal finne riktig sikring. TotemCam veier også relativt mye mer andre alternativer – som det ikke finnes noen av.
Totem TotemCam er helt unike og er den største innovasjonen på kamkilefronten siden Wild Country Friends kom i 1978.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.