Riktig klatrebukse har mye å si for prestasjonen i veggen. I vår test av klatrebukser vektlegger vi elastikk, friksjon, bevegelighet og funksjoner. Vi kårer beste klatrebukse for dame og herre, ute- og innendørs.
Sist oppdatert: 8. august 2023 kl 09.00
KLATREBUKSE: Vi har testet klatrebukser for herre og dame, og crag og fjell. Foto: Erik Nylander
Hvilke bukser er best til klatring, enten du er til fjells eller på craget? Og hva skiller egentlig en klatrebukse fra vanlige tur- eller treningsbukser?
En god klatrebukse skal tilfredsstille mange krav - noen som er hakket mer komplisert enn hva man trenger i vanlige turbukser.
Hva er en god klatrebukse?
De fleste har vel kjent på følelsen av at foten ikke vil opp på fottaket, fordi beinklærne holder den igjen. Dette skyldes klatrebukse med mangel på elastikk og for stor friksjon på innsiden. Bevegelighet er rett og slett den viktigste egenskapen til en klatrebukse.
Klatrebuksen bør også ha innebygget stramming i livet og lomme med glidelås. Sistnevnte er spesielt lurt på klatrebukser til økter innendørs, hvor man gjerne har låst sakene sine i et skap og behøver et sted å oppbevare nøkkelen.
En god klatrebukse skal være slitesterk, myk, puste godt og samtidig være tilpasset alt det andre utstyret klatringen krever. Det betyr for eksempel lommer som kan brukes selv om du har på klatresele og konstruksjon ved anklene som gjør at buksen ikke kommer i veien for skoene.
Mange klatrere vil helst slippe å skifte når de skal opp i veggen, og foretrekker derfor en klatrebukse som ser ut som en vanlig bukse og kan brukes før og etter klatring. Gjerne dongeri med skikkelig stretch.
Til fjellklatring bør buksene også være vindtette og gi beskyttelse mot dårlig vær.
Vi har testet mange busker for klatring både i fjellet og i lavlandet - og bukser som fungerer godt til begge deler. Ei klatrebukse som har imponert for deg som holder på mest på craget er Black Diamond Technician Jogger pants, som vi har testet i dameversjon. Også Rab Grit, Houdini Liquid RockogPrana Kanab er bra bukser for damer.
Flere tester finner du lenger ned!
De fleste klatrebukser kommer i både herre- og dameversjoner. Arc´teryx Sigma FLer et eksempel på det - ei veldig god klatrebukse vi har testet for både menn og kvinner.
Merk at passform er viktig for at buksen skal gi best mulig bevegelighet. Og buksens passform kommer igjen an på brukerens kroppsform. Derfor kan det være lurt å prøve. Det varierer også hvor elastisk materiale buksene lages i. Alle er laget i forskjellige varianter av softshell, men dette kan være så mangt. Derfor varierer både pusteevne og værbeskyttelse.
Man bør tenke gjennom hvor man skal bruke klatrebuksen mest. Til crag-klatring og klatring innendørs er det viktigst med en klatrebukse som er myk og luftig og har god bevegelighet. Klatrer du slake ruter og sva kan det være kjekt med bukse selv om temperaturen tilsier shorts - da blir det litt mindre skrubbsår hvis du tar en suser.
Men er ambisjonene å komme seg til fjells må du være forberedt på å ofre litt komfort, vekt og bevegelighet til fordel for mer værbeskyttelse, slitestyrke og lommer. I verste fall står du på Skagastølsryggen i snøstorm i juli, og da er det kjekt med en klatrebukse som varmer litt.
Klatrebukse for dame
Estetikk og elastikk; Disse ordene kan kanskje oppsummere spesialkravene damer har fremfor menn når det gjelder benklær i veggen.
Som en av Norges beste kvinnelige klatrere sa; «Bare fordi vi klatrer trenger vi ikke se ut som boms.»
Det er ikke til å stikke under stol at damer stort sett er mer bevisst på hva vi har på oss enn menn.
Vi er mer opptatt av det estetiske, og det gjelder også under buldresteinen eller i tau, høyt oppe i veggen.
Derfor må klatrebukseprodusentene gå flere runder med seg selv for oss, enn for den gjengse herre, som vel har en mer praktisk tilnærming til hva han har på seg. Vi har også mer kropp – rett og slett mer former som en klatrebukse må ta hensyn til – akkurat som klatreselen og klatreskoene.
Fordi damekroppen kanskje varierer mer enn hos herre, så ønsker vi klatrebukse med tett passform som også er elastisk, slik at bevegeligheten ivaretas. Et høyt fotflytt må ikke stoppes av at buksa strammer seg for mye.
Klatrebuksa sin finish må også være gjennomtenkt. Detaljer skal ha en aura av kvalitet – og kanskje også femininitet.
Ut over det så gjelder vel de samme kriteriene som for utstyr til alle kjønn; Lomme til nøkler eller topo, god stramming i livet, at buksa er godt sammensatt, slitesterk og uten avskrekkende pris. Klatrebuksene vi har testet som er i damemodeller er testet i størrelse XS, og vi har veid de selv i denne størrelsen.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.
+ Puster godt + God bevegelighet + Luftig og behagelig på varme dager + Lufting på lårene + Slitesterk + Fin finish
Noe å tenke på
– Ikke alle vil sette pris på de fargerike glidelåsene – Kunne gitt mer beskyttelse mot vær – Kun en av fire lommer funker med klatresele på – Borrelåsen i livet kan klumpe seg litt