Stor test av klatresekker beregnet for alpin- og sportsklatring: Hver klatresekk vi har testet for alpinklatring har elementer som feste for ski, isøkser og annet klatreutstyr, mens sekkene vi har testet for sportsklatring er mer beregnet for å ha plass til tauet, sela og ekspresslynger.
KLATRESEKK: Fra testing av klatresekken Arc´teryx Alpha på Bispen i Romsdal. Foto: Siv-Elin Skogen
En klatresekk skal levere mye - både slitestyrke, lav vekt, bærekomfort, bevegelsesfrihet og smarte detaljer for å bære spesialutstyr er blant kravene.
Klatreturen blir bedre med en klatresekk som fungerer godt, enten den er til klippeklatring på cragget, til fjells midtvinters eller på en koselig fjellklatretur sommerstid. Vi har testet en rekke klatresekker til forskjellig bruk.
Vi har nylig testet tre nye klatresekker for fjellklatring hele året: Klättermusen Höner er en detaljert og litt kostbar sekk, mens nye Rab Latok 38 er en veldig vellykka sekk hvor det engelske merket har turt å prioritere. Vi har også testet Osprey Mutant 38 - som er rimelig og ekstremt detaljrik.
Sekker for klatring kan - i første omgang - ganske enkelt deles inn i sekker som skal brukes under klatringen og sekker som først og fremst er laget for å bære utstyr til og fra et klatrefelt.
Uansett hvilke type klatring du trenger sekk til, vil opplevelsen bli bedre med riktig ryggsekk. Her får du vite hvilke klatresekker som er best til hva - og hvorfor.
Mange klarer seg med IKEAs blå handlebag til 9 kroner i rimeligste versjon for å bære tau, sele og sko til klatresenteret. Men det fins også mer avanserte sekker, og til klatring utendørs med jord, grus, gress og andre saker og ting som kan blande seg med utstyret blir enn mer avansert bag - eller taubag - fort aktuell.
Slike klatresekker har gjerne et stort som med plass til tau, sele, sko og øvrig utstyr, ofte med ganske enkle bæresystemer og få fester utenpå.
Slike dedikerte sekker for sportsklatring har kun det du trenger til en klatredag, uten vekten og styret overflødige funksjoner fører med seg. Mange har spesialfunksjoner for klatrere, som egen pose for kalkpose, utstyrsløkker for karabinere og kortslynger, spesiallomme for guidebok og lignende. Felles for klatresekkene er også at de kan åpnes slik at du kommer til i hele sekkerommet. Patagonia Crag Daddy er en fin og gjennomtenkt modell og Beal Combi Cliffer både rimelig og bra.
En dedikert tausekk har gjerne litt ekstra avansert system for å rulle tauet inn og ut mest mulig effektivt og enkelt. Test av tausekker finner du nederst i artikkelen!
Men hva med klatresekkeme som er laget for å bæres på ryggen mens du klatrer? De fleste innser nok att en IKEA-bag ikke er så kjekk å bære mens du klatrer WI5 i Hemsedal i januar eller er i gang med 17´nde taulengde på Mongejura et halvt år etter. Eller for den saks skyld er på vei over Patchells sva en varm sommerdag med vinterklær i sekken og isøks og stegjern montert utenpå.
Sekker for fjell- is- og alpinklatring må fikse en drøss oppgaver. Volum mellom 30 og 50 liter holder i de fleste tilfeller. Men sekken må ha gode systemer for å bære spesialutstyr som isøkser, stegjern, hjelm, og tau. Festeanordningene komme gjerne i mange varianter.
Mange klatresekker mangler merkelig nok hjelmfeste, som er veldig vanlig på sekker til topptur på ski, og isøksfester fins i mange varianter, alt fra gammeldagse løkker som ikke holder fast ei moderne klatreøks til fester som tillater å ta av løkka med en hånd med vott på uten å ta av sekken.
Samtidig må sekken være slitesterk, lett, god å bevege seg i, og hoftereima må ikke komme i konflikt med klatreselen. Det siste løses enten ved at hoftebeltet er høyt plassert eller avtakbart. Noen sekker krever at beltet ikke brukes, og strammes rundt sekken i stedet for rundt hofta - men det bør være unødvendig å gjøre på en moderne klatresekk.
De siste årene har løpesekker blitt «oppdaget» av klatrere - og det er ikke så rart. En løpesekk er liten og lett, og mangler hoftebelte, men har stort sett nok plass til det du trenger på klippeklatring over flere taulengder i lavlandet. Dermed er den god å klatre med, samtidig som du får med deg skoene du trenger til returen, pluss litt drikke og ei ekstra jakke.
To merker har laget dedikerte klatresekker inspirert av slike løpesekker; Blue Ice Reach og Mammut Trion Nordwand 15 er inspirert av løpesekker med har festeanordninger for diverse klatreutstyr.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.