Vi bad produsentene og importører sende et par passende sekker, i størrelser mellom 20 og 30 liter, i noen tilfeller litt over. Vi fikk inn mye forskjellig. Noen av sekkene er åpenbare racersekker, laget for å løpe opp en alpin rute, uten særlig mye i sekken. Andre er langt tyngre, og mange er laget for flere typer turer, blant an- net med skifester på siden.
Bortsett fra at det gir større vanntetthet, skjønner vi rett og slett ikke helt greia. Men vi har i liten grad trukket i poeng, fordi vi vet at dette er subjektivt.
Noen av sekkene har vanlig lokk, andre har snurpefunksjon med en liten klaff. Rullelokk har vært populært i noen år, men er noe vi i testpanelet rett og slett ikke liker. Det går på bekostning av ekspansjonsmuligheter i lokket, slik at man kan stappe sekken helt full, og trenger uhensiktsmessig mye stoff. Fordelen med rullelokk er at åpningen blir helt tett (når man bruker nok av sekkeposen til rullingen), men om sekkeposen ellers ikke er 100 prosent vanntett, hjelper jo ikke rullelukking. Bortsett fra at det gir større vanntetthet, skjønner vi rett og slett ikke helt greia. Men vi har i liten grad trukket i poeng, fordi vi vet at dette er subjektivt.
Et par av sekkene har glidelåslukking. Det gjør at rommet på sekken blir fiksert, og ikke kan romme volumkrevende plagg, for eksempel. Her og er det vel smak og behag.
Isøksfester består av tre typer; den klassiske der man trer skaftet ned i en løkke og snur øksa, og de nyere der man legger en metallsak på tvers i hullet på toppen av øksa, og der man trer bladet inn i en slisse og så fester selve øksa med en strikk eller spenne. På alle tre må selvsagt skaftet festes på toppen av sekken.
Produsentene har ulike løsninger her, noen velger egen stropp, andre egen borrelås, andre igjen bruker en combo med komprimeringsreimene. Vi synes borrelås virker litt for skjørt. Hvorfor gå bort fra vanlige stropper, slik løsningen var før?
Glidelåser er det vanskelig å ha en formening om – men erfaringene er vel at de veldig sjelden ryker. De glidelåsene som er – eller skal være vanntette får jo et pluss. Men da vi testet et par av dem under springen, så lakk de nesten like mye som de vanlige glidelåsene. Å illudere en kvalitet som vi fant å ikke fungere er dog i alle fall ikke en pluss.
Alle sekkene er gode produkter, som må vurderes ut i fra det formålet de er laget for.
Testere har foruten undertegnede vært Karoline Lund Hagen, Leif Håvar Kvande og Erik Neergaard.
Les også: Slik blir du klar for toppturen