I denne testen har vi med fem sekker som er beregnet på klatring i fjellet, altså klatring på egne sikringer over flere taulengder og alpinklatring. Det betyr at de har plass til nokså mye utstyr, som betyr volum mellom 30 og 45 liter (med ett unntak, mer om det i selve testen). Sekker for sportsklatring har gjerne færre detaljer og utstyrsfester.
Sekkene bør fungere godt sammen med klatresele, og det løses enten ved at hoftebeltet er avtakbart, eller ved at det er plassert høyt.
Muligheter for å bære spesialutstyr som tau, isøkser, stegjern, hjelm og den slags utenpå sekken er også blant klatresekkens viktige funksjoner. Alle sekkene i testen har en stropp over toppen som fester tauet. Men det henger best på sekken hvis det også kan fikseres lenger nede, typisk med kompresjonsreimene.
Isøksfestene er forskjellige på alle sekkene; her fins alt fra den gammeldagse faste løkka nede og strikk øverst, til mer gjennomtenkte systemer hvor øksa kan tas av med en hånd uten å ta av sekken.
Merkelig nok har bare en av sekkene hjelmfeste. Dette er helt standard på skikjørernes topptursekker, og burde vært slevsagt på fjellklatresekker også. De fleste av oss har jo ikke på hjelmen på hele anmarsjen og returen, og siden hjelmen er stor i volum men lett i vekt er den godt egnet til å være utenpå sekken.
Til slutt må klatresekkene være gode å bære, lette i vekt, solide, beskytte innholdet mot vann og den slags, og selvsagt enkle i bruk. Det er mye som skal klaffe med andre ord.
Alle sekkene i denne testen har vært med på flere klatreturer i fjellet både denne og forrige sommer, og de har blitt testet på toppturer med ski og på isklatring i vinter. Vekten har vi målt selv.