Enten du skal klatre innendørs, utendørs, sommer eller vinter, må du ha en god klatresele. Vi har testet en rekke klatreseler til både herre og dame, og her får du vite hvordan du velger riktig klatresele.
Sist oppdatert: 24. november 2022 kl 08.10
VIKTIG: Klatreselen er en avgjørende del av klatreutstyret. Her får du vite alt du trenger. Foto: Siv-Elin Skogen
De mest allsidige klatreselene - de som fungerer til all slags klatring - har gjerne justerbare lårløkker, mange utstyrsløkker, egne fester for isskruer og gjerne en ekstra utstyrsløkke bak. Black Diamond Technician og Mammut Sender Fast Adjust er typiske eksempler på gode og allsidige klatreseler som funker til det meste og er komfortable å henge i. Nye Petzl Aquila er laget for å bære på store mengder utstyr.
I vår siste test av allsidige klatreseler med faste lårløkker har vi med disse fine alternativene:
Beal Ghost: Lekker lettvekter for både franske OL-klatrere og norske isklatrere
Petzl Hirundos: Slitesterk og oppdatert modell fra den franske giganten
Noen ganger vil man ha enda lavere vekt og en mer nedstrippa sele for å perse på cragget eller slippe å drasse på ekstra vekt til fjells. Da kan ei mer spesialisert sportsklatresele være et godt valg. Petzl Sitta og Singing Rock Rocket er gode eksempler på slike seler. Merk at disse også er allsidige og kan brukes til mye.
En mindre allsidig og mer kompromissløs sportsklatresele er Mammut Realization Shorts, som er både klatresele og shorts i samme produkt.
De aller fleste klatreseler kommer i egne versjoner for kvinner. Dameselene har ofte større sentralløkke, og bredere hoftebelte og lårløkker. Større sentralløkke øker avstanden mellom hoftebeltet og lårløkker, for å passe kvinners anatomi bedre. De har ofte også mer polstring på hoftebeltet og lårløkkene fordi kvinner ofte har mer lår- og kroppsfett enn menn. Gode dameseler er blant andre Petzl Luna og Wild Country Session Woman.
Merk likevel at dette ikke er skrevet i stein - ikke alle damer passer i dameseler; for noen vil unisex-seler være bedre. Noen menn kan også passe dameseler. Det gjelder å prøve selen før man kjøper.
Verdt å nevne er også den ganske spesialiserte klatreselekategorien med de superlette selene for alpinklatring. Slike har ekstremt lav vekt og lite volum sammenpakket, og er ikke veldig gode å henge lenge i. Men de er kjekke å få med seg på fjelltur, og Choucas Pro fra franske Blue Ice imponerte i våre tester.
Dette må du tenke på når du skal velge klatresele:
HOFTEBELTE: De fleste ønsker en optimal kombinasjon av komfort og lav vekt. Et bredt og godt polstret hoftebelte vil gi god komfort, men veie mer og skape mer svette under beltet. Et smalere hoftebelte vil være lettere, men vondere å henge i. En eller to spenner bidrar til å justere beltet. Før var det vanlig med spenne som man tredde tilbake. Nå har så og si alle nye seler vanlig strammesystem der man slipper å tenke på annet enn å stramme hoftebeltet slik at selen henger godt på.
SPENNER: Disse består av et eller to stykker metall for å tillate manuelt tilbaketrekk. Spennen er vanligvis plassert litt til siden for midten for å unngå konflikt med innbinding av tau. Alle klatresele har spenne i livet.
LÅRLØKKER: Polstret for komfort og for at lang tid i selen ikke skal bli ubehagelig. Noen seler har justerbare lårløkker for å tillate klesendringer, eller for spesiell tilpasning til kroppsform. Laget av en rekke ulike materialer.
UTSTYRSLØKKER: Konstruert for å bære utstyr (for eksempel for leding) som kortslynger, kiler og kamkiler. De fleste seler har fire utstyrsløkker, men spesialiserte seler har ekstra løkker for å bære enda mer utstyr. Utstyrsløkker er vanligvis laget i plast og/eller bånd. Noen seler har til og med avtagbare løkker som gir den ultimate tilpasningen. ADVARSEL: Disse løkkene er aldri ment å bli klippet inn som sentralløkken ved et anker, og skal kun bære utstyr.
HEISELØKKE: Sitter på baksiden av selen, og brukes til å feste et annet tau eller heiseline. Advarsel: Det er ikke ment å være bærende eller klippet inn som festepunkt. Man må aldri bruke denne løkken til å forsøke en rappel i fremad eller australsk stil.
SENTRALLØKKE: Dette er det sterkeste punktet på selen og den eneste delen som er lastetestet. Alt sikringsarbeid gjøres via sentralløkken (for eksempel via en låsekarabin under sikring eller ved rappellering). NB: Tauene knytes ikke inn i sentralløkken, men inn i innbindingspunktene på selve selen. Se illustrasjonsbilde. ADVARSEL: Du bør ikke binde noe i sentralløkken, hverken «Daisy Chain» eller slynge. Sentralløkken vil slites gjennom raskere og er ikke designet for å bli brukt på denne måten. Sentralløkken er laget av nylonbånd.
INNBINDINGSLØKKE: Dette er de to løkkene som sentralløkken er festet i. Selv om de ikke er styrketestet, er de mer en sterke nok. Uavhengige studier viser at innbindingspunkter ryker rundt 12-14 kN (ca 1200-1400 kg). En hvilken som helst slynge, tau eller line skal festes gjennom både nedre og øvre innbindingspunkt. ADVARSEL: Ikke sikre eller rappeller med karabinen din festet gjennom de to innbindingspunktene – dette svekker styrken på karabinen. Bruk sentralløkken i stedet.
LÅRLØKKEFESTE/ ELASTISKE STROPPER: Benløkkene og hoftebeltet er koblet sammen med to enkle strikker, for å holde lårløkkene oppe. Hvis stroppene kan fjernes fra hoftebeltet, betraktes selen som en «drop-seat» sele. Mange alpin- og tradseler er drop-seat seler og lar en klatrer trekke ned buksa uten å måtte knytte seg ut, når naturen kaller. Mange sportsseler har permanente stropper som ikke kan fjernes midlertidig. Disse stroppene kan justeres opp og ned, og endrer formen på selen og påvirker hvordan det føles når du henger i den.
Typer klatresele:
Sportsklatre - og innendørssele:
Strippet og enkel, gjerne lett, enten for innendørs eller utendørs sportsruter. Typiske funksjoner:
• Enkel spenne som gjør den rask og lett å ta av og på
• To utstyrsløkker, siden minimalt med utstyr er nødvendig. Noen har to ekstra, veldig enkle løkker bak de to foran
• Tynn sentralløkke: Sparer vekt
• Minimal benjusterbarhet: Mange har ingen justeringsspenne på benløkkene for å minimere vekten og skape et slankt utseende. I stedet bruker de materialer som strekker seg
Tradsele:
Tradklatring krever vanligvis mye mer utstyr enn sportsklatring, så en tradsele maksimerer plass mens den er relativt lett og komfortabel. Typiske funksjoner:
• Justerbare benløkker med spenner
• Fire eller flere utstyrsløkker: Designet for å holde mye utstyr
• Tykk og holdbar polstring: Øker komforten når du bruker lang tid i selen
• Ekstra ryggpolstring: Hjelper med å stabilisere nedre rygg og midje
• Heiseløkke: For å ta med et ekstra tau, gjerne heisetau til utstyr
Isklatre- og mikssele:
Ligner på tradsele, men designet for å takle vinterforhold. Typiske funksjoner:
• Justerbare benløkker med spenner for å passe over vinterklær
• Fire eller flere utstyrsløkker: Designet for å holde vinterutstyr som isskruer og karabiner. En til to isskruefester muliggjør feste av holder for skruer og økser
• Ekstra ryggpolstring: Hjelper med å stabilisere nedre rygg og midje
• Heiseløkke: For å ta opp ekstra tau
Alpinklatresele:
Sele for tinderangling, gjerne vinterstid, med ski som anmarsj. Disse tilbyr full allsidighet. Lettvekt, justerbare benløkker for enkel på og avtaking. Typiske funksjoner:
• Fullt justerbare benløkker og belte: Lett å ta av og på
• Fire eller færre utstyrsløkker: For å transportere en minimal mengde utstyr og skal ikke være i veien for en ryggsekk
• Tynt materiale: Utformet til lett bruk med en sekk. Tynt materiale skaper også en mindre og mer pakkbar sele som ikke nødvendigvis skal brukes hele dagen
• Tynn sikringsløkke: sparer vekt; På noen modeller er den helt fjernet fra selen, og man må sikre/rappellere fra innbindingspunktene
• Heiseløkke: For å ta opp et nytt tau
Mer spesialiserte klatreseler:
Storveggklatresele:
Har ekstra bred polstring for å sikre komfort for mange timers hengetid, ofte for teknisk klatring.
• To sentralløkker for å maksimere sikkerheten og tillate forskjellige riggkonfigurasjoner
• Ekstra utstyrsløkker, 6 til 10 totalt, for å transportere den store mengden utstyr som trengs for å klatre opp en storvegg
Full kroppssele til gravide, arbeid eller redning:
Kan være en kombinasjon av en brystsele og en sittesele, eller fast sammensatt hel kroppssele. Gir mer kroppsstøtte, som er nødvendig for å bære tunge belastninger eller for å stabilisere store gjenstander. Typisk myntet på brevandring, klatring under graviditet eller arbeid i bratte omgivelser.
Klatreseler for barn:
Disse deler mange funksjoner med voksenseler, men er designet for å imøtekomme barnets kroppsbygning. Svært små barn har et relativt høyt tyngdepunkt (på grunn av et større forhold mellom hode og torso) og skal utstyres med en kroppssele. Et barns kroppssele er betraktet som en type B-sele og er konstruert for vekter som ikke overstiger 40 kilo. Kroppsseler fungerer vanligvis best for barn opp til ca fem år.
Etter hvert som ditt barns tyngdepunkt senkes, blir en sittesele et bedre valg. En sittesele lærer også barnet grunnleggende sele-sikkerhet i ung alder, siden den er lik en voksen sele og bygget på samme måte og må bestå samme tester. En vanlig sittesele gjør at innbindingspunktet er lavere. Dette bidrar til å holde knuten borte fra barnets ansikt under klatring.
Slik tilpasser du klatreselen:
Dette er generell informasjon som gjelder mange seler. Det er imidlertid viktig alltid å følge produsentens instruksjoner for din spesielle selemodell.
• Først slakkes stroppene på begge lårløkkene (hvis de er justerbare) og om hoftebeltet ikke er sammenføyd i spennen, så fest remmen til hoftebeltet gjennom spennen. Tilpass det slik at du kan ta på deg selen.
• Tråkk inn i selen. Vær forsiktig med at benløkkene ikke er vridd eller krysser, sentralløkken ikke er vridd og at hoftebeltet ikke er opp ned.
• Sett hoftebeltet litt over hoftene, som er nær navlenivå for de fleste. Å ha hoftebeltet over hoftene dine sikrer at du ikke ved et uhell faller ut av selen om du faller opp ned. Når det er plassert, stram det sikkert men ikke for stramt.
• Du bør ikke ha mer enn en 2-fingers slakk mellom midjen og selen. Pass på at spennen er trukket tilbake. På noen seler må man manuelt træ stroppen dobbelt. Sjekk dette.
• En godt utstyrt sele bør ha muligheten til å justere til en større og mindre størrelse, slik at selen kan vokse eller krympe i diameter. En sele som er «maxed out» eller på slutten av rekkevidden av justerbarhet er ikke usikker, men det kan være vanskelig å komme inn og ut av og kan begrense bruksspekteret.
• Juster lårløkkene. Noen seler har ikke justerbare lårløkker og noen bruker et stykke elastikk for å la lårløkkene strekke seg og holde seg tett på lårene.
• Den nøyaktige plasseringen av lårløkkene er mindre viktig enn hoftebeltet; den er basert mer på komfort. Pass på at løkkene tillater mobilitet og ikke klemmer på en måte som kan skade. Tofingerregelen fungerer bra også her.
Slik finner du ut om selen passer for deg:
Det er vanskelig å vite om en sele vil være komfortabel uten å henge i den eller legge vekt i den. Mange butikker har enten en sele-teststasjon eller en vegg hvor du kan henge i et tau. Når du henger i selen med full vekt, skal den føles relativt komfortabel og det må være lett for deg å sitte oppreist (som en stol).
Selen skal ikke skifte eller bevege seg for mye. Hvis den gjør det, prøv med å stramme til hoftebeltet. Selen burde heller ikke føles som den klemmer for hardt inn i huden din. Hvis det er noen merkbare trykkpunkter, så prøv en annen sele. Du kan også teste for bevegelse ved å prøve å trekke hoftebeltet ned over hoftene. Dette bør du ikke kunne. Hvis butikken lar deg henge fra et tau, kan du også sakte prøve å tippe bakover og nesten henge opp-ned, som er en annen måte å teste hoftebeltet på.
Hvis du føler at du bruker for mye av kjernemuskulaturen din til å holde deg oppreist, må du kanskje justere stigningen av selen. Hver benløkke har en elastisk stropp på ryggen som kan justeres i lengde. Ved å forkorte denne avstanden skal det hjelpe deg å sitte oppreist i selen uten å bruke for mye av kjernemuskulaturen din. Hvis justering av stigningen ikke hjelper, bør du prøve en annen sele.
Bare husk, hver kropp er forskjellig, og ikke alle seler passer perfekt. Det er mange ulike typer seler, så vær villig til å prøve forskjellige modeller for å se hvilke som passer best for deg.
Standarder for klatreseler:
Klatreseler, som det meste av klatreutstyr, er konstruert for sikkerhet. Kreftene som kreves for å ødelegge selve selen ville langt overstige den kraft som kreves for å gjøre indre kroppsskader. Dette er ikke viktig for deg når du velger en sele, men det er noe alle klatrere bør være oppmerksomme på.
Alle seler må gjennomgå streng testing for å tilfredsstille UIAA (Union Internationale des Associations d›Alpinisme (UIAA) eller Den europeiske komiteen for standardisering (EN 1277). Begge disse er uavhengige testgrupper som bidrar til å sikre kvalitetsstandarder for klatreutstyr.
Selene er kategorisert og definert etter deres form og bruk. Alle klatreseler nevnt i denne artikkelen som består av en hoftebelte og to lårløkker er klassifisert som en Type C sele. På en Type C sele, blir sentralløkken testet til 15kN (ca 1500 kg). En helkroppssele som er barnespesifikk, regnes som en type B liten kroppssele og er konstruert for vekter ≤ 40 kg. Et type B innbindingspunkt må tåle minst 10 kN (ca 1000 kg).
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.