Hvorfor det? Gjennom å ha en større sentralløkke er avstanden mellom hoftebeltet og lårløkkene større fordi damer har mer hofter og rompe enn menn. Det er ofte mer polstring på hoftebeltet og lårløkkene er av samme grunn; damer har ofte mer lår og kroppsfett enn menn.
Samtidig fant vi ut i testen at tjukkelsen på paddingen i selen ikke er avgjørende for komforten, men kan kompensere for dårligere konstruksjon. Noen av selene i testen var enklere konstruert enn andre, og hadde tjukkere padding.
Samtidig er det ikke alle damer som passer dameseler, for noen vil unisex-seler være bedre. Noen menn kan også passe dameseler. Her gjelder det å prøve og henge i selene, og finne riktig sele for deg.
Hvor lenge varer en sele? Det er avgjørende å vite for hvor ofte du bør gjøre innkjøp av en ny sele. Produsentene sier at dersom du bruker en sele aktivt så varer en sele i rundt fem år. Da bør du kassere den, fordi stoffet mister sin styrke. Det er også viktig å presisere at dersom du har markert slitasje på sentralløkke, innbindingspunkter osv, vil det være grunn nok til å kassere selen. Dersom du bruker den mindre eller den ligger lagret på et mørkt rom vil man kunne si 10 år.
En annen ting med dameseler er ofte fargen. Mange produsenter tror eller håper at farger som lilla og rosa er lettere å selge til damer. Det er ikke gitt at alle damer liker rosa eller lilla. Selene i denne testen har en variasjon i farger, men flere har preg av rosa eller lilla i ulik skala. Mange dameseler finnes faktisk ikke i andre farger enn den ene fargen, og vi skulle gjerne ønsket at selene kom i flere fargevarianter.
Vi har testet åtte dameseler i størrelse medium i denne testen. Dette er seler som kan egne seg til sportsklatring, tradklatring og isklatring. Vi har veid alle selene, og på enkelte seler er vekten høyere eller lavere enn oppgitt vekt fra produsenten. Vi har også lagt ekstra vekt på om det er lett å klipse av lårløkkene fra hoftebeltet. Grunnen er at jenter må klippe av lårløkkene for å gå på do (med mindre du eier en tissetrakt).
Våre vurderingskriterier har vært:
Komfort
Om størrelsen føles riktig
Om det er justerbare lårløkker eller ikke
Utstyrsløkker
Mulighet til å klippe av lårløkkene fra hoftebeltet
Om det er holdere til å feste isklippere (egne plastkarabinere for å feste isskruer)
Bruksområde
Pris
Overordnet inntrykk
Selene er veldig forskjellige, og derfor har vi kåret: en testvinner som vi mener har en unik passform myntet mot kvinner. Ellers har vi kåret beste sportsklatresele og selen du får mest for pengene.
Litt om testerne
Lisa Kvålshaugen Bjærum jobber fast i Fri Flyt som prosjektleder og jobber hovedsakelig med arrangement, men også i redaksjonen. Hun har tidligere jobbet som instruktør innen bre og klatring siden 2012, og er en aktiv klatrer på sport, trad og is.
Siri Gjendemsjø jobber fast som HMS-, instruktør- og klatrevaktansvarlig på Oslo Klatresenter, og har tidligere jobbet i mange år som instruktør innen bre og klatring. Hun er en aktiv klatrer på sport, trad og is.
Begge testerne har mange års erfaring med bruk av seler i ulikt type terreng, både i og utenfor jobb.
Norsk-klatring.no har også testet allsidige klatreseler og seler for sportsklatring nå nylig.