Mange kvinner ønsker å fortsette å klatre etter at de har blitt gravide. Da trengs en kroppssele.
Dette skulle egentlig være en test av seler for gravide. Men siden kun én av produsentene klassifiserte sin sele som myntet på det formålet, endret vi målsetning til å være en generell test av kroppsseler.
Et aktuelt spørsmål som da oppsto var hva i all verden man skal med en kroppssele? I hvilke situasjoner er kroppssele nødvendig?
Åpenbart er det for ikke å tippe rundt slik at man blir hengende opp-ned. Bedre støtte i øvre del av ryggen rett og slett. Det kan trengs om man håndterer tungt utstyr eller har en tung sekk på ryggen, som for eksempel ved brevandring. Vi kontaktet også Oslo Klatresenter og undersøkte hvilken erfaring de hadde mhp bruken av kroppssele inne, og fikk vite at det der kun var gravide som brukte slikt. Da står man igjen med jobbrelatert selebruk, og det tar vi jo i liten grad for oss i magasinet Klatring.
Så den eneste reelle, aktive bruken av kroppsseler for klatrere er dermed ved graviditet. I testpanelet hadde vi én gravid som testet alle seler – i tillegg snakket vi med en håndfull gravide klatrere. Alle gav uttrykk for at selen de brukte hadde dårlig komfort. En annen sa at hun hadde holdt på lenge for å finne riktig sele, og fikk til slutt tips av en tidligere gravid.
Vi to mannlige medtestere testet også alle seler med hensyn til justeringsmuligheter og hengekomfort. Dette fordi selene (foruten den ene) ikke spesielt var myntet på gravide.
En av utstyrsprodusentene, Camp, ville ikke levere sin kroppssele til test, fordi de mener gravide ikke skal klatre. Dette temaet har vært oppe til diskusjon flere steder.
Generelt preges alle selene av noe merkelige designvalg. For eksempel har ingen av dem, bortsett fra Mountain Mama, noen form for polstring eller bredere lårløkker. Dette gjør samtlige temmelig vonde eller skikkelig vonde å henge i. Hva har designerne tenkt her? På grunn av høyt festepunkt belastes jo lårløkkene i vesentlig større grad enn på en vanlig sittesele. De fleste selene har også en sammenkobling mellom benløkkene. Dette gjorde alle sammen enda vondere å henge i. Vi koblet denne av og det hjalp. Videre kan man undres over hvorfor ingen har en form for strikk i øvre rygg, som holder skulderremmene sammen. De fleste har en tendens til å falle ned på utsiden av skulderen.
En av selene mangler støtte i ryggen, noe som sammen med lavt festepunkt medfører at man relativt enkelt kan tre seg selv ut av selen ved å krumme ryggen – mens man henger i den! Det skal vel noe til, men om man for eksempel besvimer så kan man i teorien falle ut av selen.
Et alternativ til kroppssele er vanlig sittesele i kombinasjon med brystsele. Vår gravide tester mente dette var helt klart den mest behagelige løsningen, vel og merke tidlig i graviditeten. Etter 5-6 måned er som regel kroppssele det eneste trygge valget.
Testere har foruten undertegnede vært Erik Neergaard og Karoline Lund Hagen.
Alkternativ: Tidlig i graviditeten kan dette være et alternativ. I følge vår tester langt mer behagelig enn kroppsselene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.