Test av klatresko til alle bruksområder: Buldresko, klatresko for dame, barn, erfaren klatrer og nybegynner. Det er en liten jungel å finne riktig klatresko til din fot, klatregrad og ikke minst lommeboka di. Her er guiden til de beste klatreskoene og seks nye tester av sko til fjellklatring.
Sist oppdatert: 27. november 2023 kl 08.10
FOR TRAD- OG FJELLKLATRING: Vi har testet drøssevis av klatresko for alle typer klatring. Her fra test av fjellklatreskoen 5.10 Niad Lace på Julsundet ved Molde. Foto: Tore Meiri
Mange tenker at hvis man velger en veldig trang klatresko så vil det nesten være avgjørende for at du sender det neste prosjektet ditt. Det kan heller resultere til at du står i veggen med store smerter, og klarer ikke å tenke på noe annet enn at du har vondt i føttene.
Det er viktig å prøve flere forskjellige klatresko, og ikke minst sette deg litt inn hvordan de ulike merkene lager sine klatresko.
Noen stikkord for klatresko:
En klatresko skal være litt trang når du først kjøper den, for de aller fleste klatresko vil vide seg litt ut. De skal for øvrig ikke være vonde.
Gjør litt research på om det spesifikke merket anbefaler at man skal gå mer ned i størrelse enn vanlig, at de konstruerer skoen med en smal hæl osv.
Har du bred fot kan det være fordelaktig å kjøpe klatresko med snøring, for da er det lettere å justere i forhold til bredden på foten.
Allround klatresko
Hovedkriteriene for å velge riktig klatresko er først og fremst om skoen passer foten din, hva slags klatring du primært skal bruke klatreskoen til, og hvor mye den koster.
Vi har lagt vekt på egenskapene til skoene på sva, lister og presisjon på mindre fottak. En allround klatresko skal passe til det meste, og ofte er dette sko som kan være førstegangskjøp for mange klatrere. Black Diamond Method og Tenaya Tanta er klatresko som passer mange føtter og det meste av klatring.
Five Ten Niad Lace er en allround klatresko som tross nytt navn (tidligere Anasazi ) fortsatt lever opp til forventningene, og ble best i test i denne kategorien i vår test av klatresko.
En allround klatresko vil ikke nødvendigvis være den skoen som er kjempebra til alt, men passe stort sett fint til alle typer klatring, slik som Evolv Elektra Lace, som er en god allround klatresko som vi kåret til beste skoen for nybegynnere.
Klatresko til buldring og bratt klatring
Klatresko er et teknisk produkt som er spesialisert til en type klatring. Det er ikke sånn at du kan kjøpe deg én sko og forvente at den funker like bra til alt. Akkurat som du kjøper ett par sko til dressen, ett til å løpe med og ett par til å gå i fjellet med trenger du flere typer klatresko.
Disse testene er gjort med aggressive klatresko ment for buldring og bratt sportsklatring. Ingen av disse skoene vil være et naturlig førstevalg til å klatre mye med innendørs, eller klatring som er rundt vertikal utendørs.
For vertikal klatring eller mengdetrening innendørs vil det være lurt å velge en klatresko som er stivere og mindre aggressiv. SupermykeFive Ten Hiangle Pro er en av testens mest spesialiserte klatresko for bratt og krevende buldring. Den nye versjonen av Ocun Ozone er et veldig godt og komfortabelt valg, og Black Diamonds nyhet Method S er blant de mest komfortable vi har testet.
Typiske trekk ved en aggressiv klatresko er at den har en tynn eller ingen midtsåle. I stedet for å ha en stiv midtsåle er det en gummirand som går fra hælen og inn til midten av skoen som strammer opp skoen.
Det er denne randen som ofte gjør at aggressive klatresko er vanskelig å få på seg. Testvinneren Evolv Zenist er en aggressiv klatresko, men den er sydd i et materiale som gjør den til en behagelig klatresko med myk hæl.
Klatresko for dame
De siste årene har det kommet flere og flere klatresko spesialdesignet for dame typiske lest. Vi har sammenlignet de fleste av de beste. Klatresko blir mer og mer spesialisert, også kjønnsmessig. Men har du noen gang tenkt over hvorfor det er forskjell på klatresko for dame og herre?
En damefot er oftere smalere og har en lavere hæl enn menns, og hele klatreskoen er nettopp av den grunn gjerne smalere og med tettere passform rundt hælkappen. De er ofte høyere over vristen, men også litt lengre over tærne.
Og derfor er det bra at det produseres klatresko for dame, for vi har nemlig ikke helt de samme føttene som menn, i hvert fall ikke før vi begynner å klatre.
Etter mye nok pressing ned i trange nok sko får vi tær og føtter som kanskje ikke gjør seg i åpne sandaler lenger, men som heldigvis presterer i veggen. Derfor har vi nå gjennomført tester av klatresko kun for damer.
Og det er ingen lett jobb, for vi klatrere er bortskjemte med produsenter som tilbyr oss en rekke fantastisk gode klatresko. Dette skyldes et halvt århundre med utvikling – fra de første dedikerte svaskoene kom i 1947. La Sportiva Solution er en god kandidat til sportsklatring, og en favoritt blant mange klatrere. Skal du ha en støtesko, vil svært presise Evolv X1være et godt valg.
Tradklatring
Tradklatring omhandler alt som har med riss, dieder, fjell og naturlige sikringer å gjøre – klassikern på ditt lokale crag, rangleturen til favoritt-tinden, og langturen opp 1000-metersveggen, da kan klatresko som testvinneren La Sportiva TC Pro passe.
Alle klatresko kan funke, men ikke alle klatresko funker til alt. For eksempel kan harde riss fordre meget presise sko, både til lister og til å jamme tuppen inn i det smale risset. Da nytter det ikke å ha en klatresko som er høy i gummien foran – den kommer ikke inn i risset.
Alle klatresko kan brukes til tradklatring, men bare noen få er laget spesielt med det for øye.
Beste klatresko for nybegynner
Som nybegynner velger klatresko har du kanskje ikke tenkt så nøye over hvilke egenskaper du skal vurdere – eller hva som skiller en klatresko for nybegynner fra sko for mer viderekomne og erfarne?
Scarpa Velocity er en god klatresko til nybegynnere både fordi den er behagelig, men også åpner for muligheten til for mer avansert klatring. La Sportiva Tarantulaer blant markedets desidert beste klatresko for nybegynnere.
Våre beste tips til valg av klatresko som nybegynner:
KOMFORT: Mens erfarne klatrere ofte piner seg ned i trange sskoko for å få størst mulig følsomhet, stramhet og presisjon, er sko for nybegynner gjerne mer behagelige å ha på over tid. Aspirerende klatrere bruker ofte lang tid på rutene, med mye henging i veggen, da er det greit at skoene er mest mulig komfortable og ikke tar fokus ved å være smertefulle å ha på.
PRIS: Er du nybegynner i klatreveggen, vet du kanskje ikke ennå hvor mye penger du har lyst til å bruke på utstyr, og det kan være greit med et par greie klatresko til en rimelig pris. Nybegynnere har også en tendens til å slite hull på skotuppene veldig fort, da teknikken ikke er helt slepen ennå. Da er det en fordel at det var et par billige klatresko du slet i stykker.
ALLROUND-EGENSKAPER: Viderekomne har etter hvert gjerne funnet sin stil, både når det gjelder type klatring (bratt, vertikalt, sva, buldring) og hva slags sko de liker. Som nybegynner ønsker du en klatresko som funker tilfredsstillende på flest mulig områder, så kan du heller spesialisere deg senere. Allround-sko har få eller ingen bestemte svakheter, men er heller ikke best på noe.
LISSER ELLER BORRELÅS? Borrelås er kjapt og greit – særlig inne, hvor man tar av og på seg skoene hele tiden – og har ingen bestemte ulemper. Lissesko sitter kanskje et hakk tettere og strammere på foten. Hva som funker for deg er egentlig smak og behag.
NØYTRAL ELLER AGGRESSIV SÅLE? Klatresko for nybegynner har gjerne helt flat, nøytral allround-såle, som gjør at skoene fungerer like godt – eller dårlig – i bratta som på sva. Buet såle med nedoverpekende, aggressiv tupp funker bedre for overhengende klatring, men nybegynnere venter gjerne litt med akkurat det.
STIVE ELLER MYKE SKO? Klatresko skal helst være både presise og kantstive, følsomme og behagelige. Men mer av de to første blir mindre av de to siste. Nybegynnere anbefales å gå for en mykere klatresko, så du blir vant til å kjenne hvordan foten oppfører seg på ulike tak.
SKINN ELLER KUNSTMATERIALE? Dette er først og fremst et spørsmål om pris, men husk at overdel av skinn utvider seg noe mer enn kunststoff, slik at skinnskoen du kjøper vil oppleves større etter en tids bruk. Kunststoff trekker også̊ til seg mer lukt – her har tåfisen gode kår!
Å kjøpe klatresko er en prosess, men det er viktig at man bruker litt tid på det for å finne den best mulige skoen for din fot og ditt bruk. Selv om hun sterke dama/mannen bruker en spesiell type klatresko, så betyr det ikke at den skoen passer deg best mulig. Å finne klatresko er en individuell reise.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.