Kjernen består av et sett med nylontråder tvinnet som garn, omtrent et dusin stykker. Det er disse som skal tåle vekten din både når du henger og når du faller. Og litt til, faktisk tåler disse tauene gjerne over to tonn, altså så mye som vekten av en stor bil. Nylongarnet gjør tauet elastisk, slik at det får en viss strikkeffekt ved fall, som demper kreftene i fallet og gjør at du kan ta en timeters suser uten å knekke ryggen i landingen.
Les også om hvordan du velger riktig klatretau for deg.
For at tauet skal fungere optimalt, både bruksmessig og sikkerhetsmessig, er det viktig å behandle det minst like pent som din beste venn, med en porsjon omsorg og kjærlighet. Her er noen essensielle momenter:
Beskytt tauet ditt
Du kan drastisk øke levetiden til tauet ved å behandle det pent og beskytte det både ved bruk og under lagring.
Bruk alltid taubag eller taulaken når du klatrer, spesielt ute. Det beskytter tauet mot skitt og støv og reduserer sjansen for at noen tråkker på det.
Ikke tråkk på tauet
Unngå å dra tauet over skarpe kanter eller gjennom tynne sprekker så godt det lar seg gjøre.
Bytt ende du klatrer på med jevne mellomrom, for å fordele slitasjen.
Lagre tauet i taubag eller nett i et skap eller på et mørkt og tørt sted når du ikke bruker det.
Unngå for enhver pris at tauet kommer i kontakt med kjemikalier av noe slag. Klatretau har røket etter å ha fått batterisyre på seg. Hundepiss, spør du? Er du villig til å ta sjansen?
Les også Nikolai Kolstads artikkel om hvor lang levetid klatreutstyret ditt har.
Inspisér tauet
Strømpa beskytter altså den sårbare kjernen mot skitt, skarpe kanter, sollys og slitasje, og har avgjørende effekt på levetiden til tauet ditt. Med jevne mellomrom bør du inspisere alle tau du bruker for å se at de er hele og sunne.
Gå gjennom hele tauets lengde i god belysning. Trekk ut ca 30 cm tau av gangen mens det glir mellom fingrene, og kjenn og se etter både ujevnheter, flising eller kutt.
Hvor slitt er utsiden? Litt oppskrapet og flisete strømpe betyr ikke noe for sikkerheten, men gjør tauet tyngre å få gjennom bremsen. Er tauet voldsomt oppfliset og nesten pelsete, noe det gjerne blir mot begge endene, kan du vurdere å kutte vekk det som er mest slitt.
Hull i strømpa, enten på grunn av kutt eller slitasje betyr umiddelbar stans i klatringen. Du bruker ikke det tauet igjen før den eksponerte delen er kuttet bort.
Hvor stivt kjennes tauet? Etter hvert som sollys, skitt og bruk tærer på strømpa, endrer den gradvis sine egenskaper. Den blir stivere og mindre føyelig, og i de verste tilfellene så stiv at tauet nærmest er ubrukelig. Du kan prøve å vaske det, men bør du bør kanskje innse at pensjonstiden er inne.
Har tauet rund form hele veien? Noen ganger kan kjernen få en knekk etter fall eller å ha fått juling mot fjellveggen. Da kan du kjenne at en liten del av tauet kjennes flat, bløt og litt rar ut, så du kan klemme det nesten helt sammen. Dette er ikke bra – det betyr at kjernens kapasitet er svekket, og du har ikke lyst til å finne ut hvor mye. Kutt bort den flate delen eller gi tauet status som pensjonert.
Vask tauet
Når vasket du tauet ditt sist? Tau blir møkkete etter bruk, det vet alle som har fått svarte striper på hendene etter sikring. Sand, støv, jord og salt fra saltvann er typiske syndere som får tauet til å bli skittent og stivt, og alle sammen bidrar til å senke levetiden og redusere ytelsen. Det er tid for en vask.
Vask av tau er ikke noen tryllekunst. Du kan enten vaske tauet for hånd eller i vaskemaskin. Førstnevnte sliter vesentlig mindre på tauet, så bruk vaskemaskin kun om tauet er svært møkkete, og helst så sjelden som mulig. Du bør også være sikker på at vaskemaskinen ikke har vært brukt med svært sterke vaskemidler.
Avhengig av mengde og type skitt, kan du vaske med eller uten såpe. Velger du såpe, gå for milde såper av type ullvask (Milo), etc. Det finnes også egne tauvaskemidler, f.eks Rope Cleaner fra Beal. NB: Ikke benytt tøyvaskemiddel, det inneholder for kraftige virkestoffer som kan skade tauet.
Håndvask
Fyll karet med småvarmt vann (mindre enn 40 grader) og eventuelt mild såpe.
Ha tauet oppi og visp det rundt med hendene.
Bytt vann underveis om det trengs.
Dette er en enkel måte å rengjøre tauet ditt på, men for tau som bare er overfladisk sandete eller støvete, går det også an å bare legge det på badegulvet og gi det en god omgang med dusjen i lunkent vann.
Vask i maskin
Sett vaskemaskinen på ullvaskprogram (30 grader).
Sørg for at programmet ikke inkluderer sentrifugering (normalt gjør ikke ullvask det)
Ha i en beskjeden mengde såpe (Milo eller liknende) i såpebeholderen
For å unngå tvinning og krøll: Ha tauet i et nett eller et åpent trekk, eller lag en lang «daisy-chain» av det før du putter det inn i vasketrommelen
Fullfør vaskeprogrammet og legg tauet til tørk (ikke bruk tørketrommel!)
Noen anbefaler som nevnt å ikke bruke vaskemaskin, da gjenværende vaskemiddel kan påvirke tauet og vasketrommelen kan slite noe på tauet. Men så lenge du ikke sentrifugerer, eller mistenker at noen har brukt et svært sterkt vaskemiddel i maskinen tidligere, er produsentene enige om at maskinvask fungerer helt fint. Det kan være lurt å tømme/skylle vaskemiddelbeholderen i maskinen grundig før du begynner.
Tørk tauet et sted hvor det verken er for varmt eller for mye lys – ikke i sola! La det tørke liggende, å henge det opp kan føre til uønsket strekk.
Kutt tauet om nødvendig
Levetiden til et klatretau avhenger av flere faktorer. Hvor mye det er brukt, hvordan det er brukt (topptau eller led, antall fall osv), hvor gammelt det er og hvor mye det har blitt utsatt for sollys, skitt, salt og slitasje. Et tau som er klatret på flere ganger i uka, kan komme til å vare bare et år. Du må selv avgjøre når et tau er modent for sanering, men levetiden kan ofte forlenges ved å kutte noen meter av endene, der det slites mest.
Slik kutter du tau
Finn ut hvor mye du ønsker å kutte bort, og merk hvor du vil kutte ved å rulle noen runder sportsteip stramt rundt kuttstedet.
Bruk en skarp kniv – selvsagt uten sagtagger – og skjær tauet tvers over midt på tapen
Bruk en lighter til å svi enden, både kjernen og strømpa, slik at tauenden ikke begynner å flise seg opp.
NB: Husk eller skriv ned hvor mange meter du har fjernet, slik at du vet den nye lengden og hvor lange ruter du kan bruke det på.
Vær klar over at dersom du har kuttet ulik lengde av hver ende, er ikke midtmerket lenger riktig. Merk i så fall midten på nytt. Husk at sprittusj kan skade tauet, så bruk en spesialtusj laget for klatretau.
Et tips til slutt: For ytterligere å øke levetiden til et tau, kan du – når tauet nærmer seg å bli for slitt til å fungere på led ute – kutte det i to. Vips så har du to innetau (gitt at tauet var langt nok fra før) du kan bruke en stund til. Inne er det langt færre skarpe kanter, og det er tettere mellom sikringene så kravene til tauet er langt mindre.
Hvis tauet ditt er modent for kassering så er det ikke noe poeng å kaste det. Les mer om hvordan du kan gjenbruke klatretauet ditt.